Estalvi energètic

Feijóo demana negociar el pla de contingència energètic amb el Govern

Critica que la reunió de dijous convocada per la vicepresidenta Ribera concedeixi el mateix pes al PP que als partits minoritaris i espera una trobada bilateral aviat

Feijóo demana negociar el pla de contingència energètic amb el Govern

EFE / David Fernández (Efe)

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El PP està ultimant una proposta energètica similar a la que va presentar el Govern fa mesos en matèria econòmica. L’objectiu és plasmar en un document les mesures que el principal partit de l’oposició creu que s’han d’incloure en el pla de contingència que l’Executiu ha de presentar a Europa de cara a eventuals talls de gas per part de Rússia. 

Segons va relatar el líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, que va comparèixer en roda de premsa a la seu nacional del partit cinc mesos després, el seu pla contindrà un pla d’estalvi per al sector públic (ajuntaments, comunitats i govern central) «creïble i realitzable» i plantejarà que les mesures que afecten sectors econòmics siguin «recomanacions i no imposicions», insistint que aquesta és la línia que també ha marcat Europa: «Pel que fa als sectors productius, serien recomanacions i només si no es complissin entraríem en una fase d’alerta per convertir-les en obligacions», va explicar Feijóo. 

El líder popular no va detallar més sobre el seu pla, tot i que va deixar clara l’aspiració de negociar aquest pla de contingència. Aquest dijous, el grup popular ha sigut convocat per la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb la resta de partits representats en el Congrés per abordar el tema. I Feijóo no va amagar el seu malestar per veure barrejat el PP «amb grups d’un sol diputat». «Entenc que després tindrem una reunió bilateral», va dir el líder conservador, que reiterava la voluntat de la seva formació d’estar en aquesta negociació. Just abans, durant la seva compareixença després de reunir el primer comitè de direcció del curs polític, va assegurar que «cap decisió estratègica o votació important a Espanya» ha anat precedida d’una reunió «sòlida, seriosa i preparada» amb el primer partit de l’oposició.

Notícies relacionades

També va criticar de manera contundent el fet de no haver rebut una trucada de Pedro Sánchez en tot aquest temps a part de la trobada que van mantenir tots dos al palau de la Moncloa a l’abril. 

Tot i que Feijóo no va revelar detalls sobre la proposta del seu partit en matèria energètica, sí que va afirmar que serà «una reformulació» de la política en el seu conjunt, criticant que «centrar-se només en l’estalvi i no parlar de producció energètica» implica «entrar en el marc xantatgista de Rússia». «Si el consum ha de ser racional i intel·ligent, les fonts que produeixen l’energia, també». I va insistir que Espanya ha d’utilitzar al màxim les seves capacitats energètiques i les tecnologies disponibles. També va retreure els últims moviments dins del Govern, «que no ajuden a desembussar la interconnexió gasística amb França», que implicaria reactivar el Midcat, a la qual el president Macron de moment s’hi nega.