POLÍTICS EMBOLIC@TS

L’‘i tu més’ sobre la corrupció s’instal·la al ring de Twitter

Un dirigent del PP assegura que «si Espadas governés, crearia un altre sistema com el dels eroS»

L’‘i tu més’ sobre la corrupció s’instal·la al ring de Twitter

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

La confirmació de la sentència sobre els eros a la Junta d’Andalusia socialista ha agitat les xarxes socials amb vehemència. I fins i tot ha mostrat polítics del PSOE i del PP pujats al ring de Twitter per llançar dures acusacions o jugar a l’‘i tu més’.  

Un dels polítics de confiança de Juanma Moreno, José Ramón Carmona (d’Atenquera), es va indignar per les massives aparicions socialistes per defensar Manuel Chaves i José Antonio Griñán. Ho va fer fins al punt d’assegurar que «si Espadas governés, faria el mateix». «Després de llegir i escoltar tants defensar l’indefensable, ho tinc clar. Si Espadas o qualsevol del PSOE governessin de nou a Andalusia, tornarien a fer exactament el mateix que van fer. Crearien de nou un altre sistema com el dels eros. ¿Algú ho dubta? Ah, una altra cosa. Com a andalús no demanaré perdó als dirigents de la meva terra, que van crear un sistema fraudulent pel qual es van creure invencibles. Ho dic perquè després de l’arrogància amb què han pres la sentència dels eros, m’ensumo que és el següent que demanaran», va assenyalar aquest membre de la Mesa del Parlament d’Andalusia, que, a més, és el número 3 d’Elías Bendodo en la direcció provincial del PP de Màlaga.

Carmona també es va pronunciar sobre el suport mostrat pel president del Govern, Pedro Sánchez, al PSOE andalús: «L’únic que ha dit Pedro Sánchez frau de diners públics més important d’una Administració a Europa, que havia de ser per als aturats i va acabar sent per a, com ells li anomenaven, ‘un fons de rèptils’, és que la sentència és justos per pecadors. M’ho expliquen i no m’ho crec», va afegir Carmona.

Les paraules de Sánchez van ser interpretades amb el sarcasme que el caracteritza per la fundadora de UPyD i exdirigent socialista Rosa Díez: «Els justos són els aturats a qui la trama corrupta del PSOE defensada per Pedro Sánchez va robar més de sis-cents milions. Els pecadors són els condemnats i els que els defensen».

El vicesecretari d’Organització del PP i mà dreta de Feijóo, el gallec Miguel Tellado, va utilitzar igualment bastanta munició: «No respecten res. Ni la justícia, ni la decència, ni la més mínima ètica política... Ara indultaran Griñán. Perquè per al PSOE les institucions de l’Estat estan al seu servei».

Curiosament, el portaveu adjunt del PSOE al Parlament d’Andalusia, Josele Aguilar, va recórrer a l’hemeroteca per recordar que fa tres anys Feijóo va defensar Griñán assegurant que no és un corrupte: «A veure, per a tota l’horda que, com sempre, heu sortit amb tota mena d’insults i improperis, simplement dir-vos que jo, de Pepe Griñán, comparteixo el criteri i la valoració del vostre Alberto Núñez Feijóo». I a l’insistir en la innocència del polític, Aguilar es va expressar així: «No sé de ningú, del PSOE o de fora, que no hagi qualificat sempre Pepe Griñán com una persona íntegra. No només no es va emportar ni un cèntim, sinó que tampoc va participar en el repartiment d’ajudes. I és condemnat a sis anys per malversació. S’ha fet una altra cosa, justícia crec que no», va apuntar l’advocat malagueny.

Un membre de l’Executiva Federal del PSOE, el càntabre Pedro Casares, va recórrer a l’‘i tu més’ per respondre a l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, que després de la condemna a Chaves i Griñán va dir que «cap partit ha robat tant a les arques d’espanyols com el PSOE». Així, Casares va recordar que «Almeida ha sigut portaveu del PP, partit condemnat per corrupció, per finançament il·legal i pel pagament de la seva seu al carrer Génova amb diner negre». «Hauria de pensar molt el que diu abans de parlar dels altres», va afegir.  

En la resta de forces polítiques es van produir reaccions del més variades. La portaveu de Vox al Parlament d’Andalusia, Macarena Olona, es va rebel·lar contra la intervenció de la nova portaveu del PSOE, Pilar Alegría. I, després de referir-se a ella com a «Portaveu del Govern d’Espanya», li va criticar que justifiqués «la condemna penal pels ero del PSOE». «Així es construeix un indult. Sense cap decència», va dir Olona. 

A les files de Cs, es va recordar per activa i per passiva que una proposta del partit liberal va possibilitar que Chaves i Griñán deixessin el 2015 de tenir un sou públic.

El portaveu de la refundació, diputat i líder a Màlaga, Guillermo Díaz, va reaccionar a les declaracions en què Espadas defensava com «un procediment que perseguia un final social» als eros: «Els Robin Hood del Sud els deien. Robaven els diners dels aturats per donar-se-los als pobres, als pobres socialistes dic, que ningú tenia un detall amb ells», va ironitzar Díaz.

Notícies relacionades

La líder d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, va desempolsegar les crítiques amb què sol qüestionar el PSOE i va advocar per «garantir que una cosa així no torni a passar mai a Andalusia».

Per la seva banda, el coordinador regional d’Izquierda Unida, Toni Valero, va evitar l’atac als socialistes i va carregar les tintes contra el PP aprofitant l’elecció dels senadors per designació autonòmica: «El PP andalús torna a nomenar senador a Javier Arenas. Javier Arenas apareix en els papers de Bárcenas»