Noves mesures

El Govern central es planteja ampliar l’aturada de llum a monuments i a la publicitat

L’estalvi d’energia s’accelera i es duplica en la segona setmana del pla d’eficiència energètica, amb una reducció del consum elèctric de prop del 9%

El Govern central es planteja ampliar l’aturada de llum a monuments i a la publicitat

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
David Page

Espanya ha posat en marxa un pla d’estalvi energètic per complir el compromís amb la Unió Europea de reduir el consum de gas un 7% fins al final de l’hivern (la majoria de països membres ho faran un 15%) per blindar-se davant l’amenaça d’un tall de subministrament per part de Rússia. El Govern central assegura que els efectes del pla sobre el consum d’energia s’accelera gràcies a la progressiva presa de consciència entre els consumidors.

Des del Ministeri per a la Transició Ecològica s’apunta que la retallada del consum energètic a Espanya es va duplicar en la segona setmana d’aplicació del paquet de mesures, que inclou entre d’altres l’aturada dels aparadors comercials a partir de les 22.00 hores o la limitació de la temperatura dels edificis a un mínim de 27 graus a l’estiu o un màxim de 19 graus a l’hivern en edificis públics o grans superfícies.

El Govern va xifrar la retallada del consum en un 3,7% en la primera setmana d’aplicació del decret d’estalvi (del 8 al 14 d’agost), i eleva la reducció en la segona setmana d’aplicació (del 15 al 21 d’agost) fins al 9,5% si es compara amb la setmana anterior o fins al 8,6% en relació amb la mateixa setmana de l’any passat, segons les dades preocupades per Joan Groizard, director general de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE), en una entrevista amb la cadena SER.

No obstant, des de l’Executiu es remarca que les mesures ja adoptades no seran suficients per aconseguir reduir el consum de gas promès a la Comissió Europea i es prepara un nou paquet de mesures que s’aprovarà al setembre. Per a això, el Govern ha demanat a comunitats autònomes i ajuntaments que traslladin les seves propostes de noves iniciatives fins a final d’aquest mes. Entre les noves mesures que es planteja l’Executiu es podrien incloure l’ampliació de l’aturada de la il·luminació d’alguns monuments o de cartells publicitaris lluminosos.

Enllumenat prescindible

L’Executiu no es planteja aplicar retallades a l’enllumenat públic dels carrers per ser crucial per a la seguretat ciutadana, però «cal veure quin tipus d’enllumenat és prescindible», apuntant la possibilitat d’ampliar l’aturada ara aplicada als aparadors dels comerços també a alguns monuments o a la publicitat nocturna.

Notícies relacionades

El Ministeri per a la Transició Ecològica reconeix les reticències d’alguns ajuntaments a no il·luminar els seus monuments pel possible impacte que podria tenir en el turisme. De la mateixa manera, l’Executiu es mostra reticent a aplicar aquestes retallades a la decoració urbana nadalenca, remarcant que aquest tipus d’enllumenat cada vegada és més eficient i que probablement la seva reducció no implicaria un gran estalvi. «No és qüestió que per estalviar un 0,01% de consum es fastiguegi el Nadal a ningú», ha apuntat Groizard.

«L’objectiu és evitar que les llars passin fred a l’hivern i que la indústria hagi de parar» per estalviar energia, així que el Govern treballa en un nou paquet de mesures que contemplarà noves iniciatives d’estalvi i eficiència energètica i altres per accelerar la implantació de noves energies renovables o per impulsar que la indústria substitueixi el consum de gas natural per altres productors com la biomassa.