Final de la seva presidència

Laura Borràs mira sense èxit de dinamitar el Govern al ser suspesa

  • La líder de Junts acusa els representants de PSC, ERC i CUP a la Mesa de sentenciar-la «vestits de jutges hipòcrites»

  • La vicepresidenta Alba Vergés exercirà de manera interina les funcions de la presidència del Parlament

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La suspensió de Laura Borràs com a diputada i presidenta del Parlament deixa la Cambra en una situació d’interinitat que, per ara, no esquitxa el Consell Executiu. Tot i que la líder de Junts disparés contra ERC per haver-la apartat –al costat dels vots del PSC i la CUP a la Mesa–, acusant-los de no tenir «cap altra expectativa que l’autonomia ni cap altra motivació política que els seus respectius partits» i criticant que no hi ha estratègia unitària «ni al Govern ni al Parlament», el partit que lidera no trencarà la coalició. Malgrat els contundents retrets de Borràs, el silenci regna en els dirigents postconvergents, i ERC remarca, a tall de rèplica, que la corrupció és una línia vermella i que ningú de Junts els ha amenaçat de deixar el Govern per executar el cessament temporal de Borràs.

El plantejament de Junts, aprovat en el seu congrés, és que tot quedi a l’espera de l’auditoria que fa mesos que realitzen sobre el compliment de l’acord de govern i que, segons el resultat, sotmetran la decisió de sortir del Govern a les bases. En tot cas, el ‘turullisme’ s’imposa, com va quedar reflectit al conclave, i no es contempla una implosió. Destacats dirigents han plantejat cara a cara a Borràs que la seva estratègia –resistencialista, personalista i a l’atac contra ERC i la CUP– és equivocada i que ells, al seu lloc, haurien dimitit. Però l’entorn de Borràs, minoritari en la formació, insisteix que ERC no persegueix el mateix objectiu que ells i que això és incompatible amb governar junts.

Tensió a la Mesa

Després que els cinc vots del PSC, ERC i CUP s’imposessin davant l’únic vot de Junts a l’òrgan rector, en la reunió del qual va participar la llavors presidenta per defensar-se i s’hi va retirar quan van començar les deliberacions per conflicte d’interessos, Borràs ha quedat desposseïda de les seves funcions a l’instant. La reunió s’ha allargat gairebé dues hores, segons diverses fonts perquè la secretària postconvergent de la Mesa, Aurora Madaula, ha intentat que l’assumpte es dirimís en la comissió de l’estatut dels diputats o que es demanés un informe previ als lletrats. No ha tingut èxit perquè PSC, ERC i CUP han defensat que no hi ha dubtes sobre la «naturalesa corrupta» dels delictes que s’atribueixen a Borràs, per a qui la fiscalia demana 6 anys de presó i 21 anys d’inhabilitació per prevaricació i falsedat documental.

Segons fonts presents, Madaula ha sigut molt contundent amb tots i ha demanat reiteradament explicacions, «a tall de filibusterisme», fins al punt d’esclafir a plorar, però la resta de membres s’han mantingut ferms amb el reglament. Madaula els ha acusat d’actuar de manera injusta i Assumpta Escarp (PSC) li ha replicat que la decisió que s’estava prenent no era contra una persona, sinó en defensa de la institució.

Borràs ha comparegut després fent ús del despatx d’audiències i ha disparat directament i de manera personalitzada contra els representants que li congelen l’escó, i els ha acusat de ser «còmplices» de la «guerra bruta» contra l’independentisme i de «vestir-se de jutges hipòcrites» fent ús d’un article «infame» –el 25.4– que va ser incorporat al reglament amb els vots de la CUP i Junts pel Sí per suspendre els diputats a qui se’ls obria judici oral per delictes vinculats a la corrupció. Tot això per mirar de fer saltar pels aires el pacte amb ERC perquè «els qui havien de ser els meus companys de viatge no tenen cap altra expectativa que l’autonomia ni cap altra motivació política que els seus respectius partits».

Però ni Junts ha plantejat sortir del Govern ni ERC ha alimentat l’incendi. Els republicans han recordat a Borràs que les institucions estan per sobre de les persones i que la corrupció és «una línia vermella» que allunya l’independentisme dels seus objectius. Però el més important: Marta Vilalta, portaveu republicana, ha confirmat que ningú a Junts ha plantejat formalment trencar els pactes.

Interinitat a la Cambra

Notícies relacionades

La sortida de Borràs sí que obre un escenari insòlit en el Parlament. Malgrat que queda suspesa, es nega a renunciar al càrrec, cosa que impedeix que es pugui escollir un nou president. Per això, la vicepresidenta primera, Alba Vergés (ERC), assumirà «els seus drets, deures i atribucions» –com estableix l’article 40 del reglament–, almenys fins que Junts faci una proposta a Esquerra per recuperar el comandament de la Cambra que, segons diverses fonts, podria passar per la renúncia de Vergés i Madaula i tornar a sotmetre les candidatures al ple per intercanviar-se els càrrecs. D’aquesta manera, Junts es quedaria amb la vicepresidència primera i, alhora, la formació podria defensar de cara a la galeria que no ha substituït Borràs, i deixar la seva cadira buida. Però de moment Junts no mou fitxa.

Mentrestant, Borràs s’ha acomiadat banyada en les abraçades de les aproximadament 200 persones que s’han concentrat, convocades per Junts, a les portes del Parlament i que han entonat durs càntics contra ERC i la CUP.