Entrevista al ministre de Cultura i Esport

Miquel Iceta: «Yolanda Díaz és la millor opció per a Podem i el PSOE»

  • «Tenim una posició molt poc dogmàtica sobre pactes a Catalunya»

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

-Si fructifica la seva plataforma, ¿Yolanda Díaz li prendrà vots al PSOE?

-Crec que no. Ella vol sumar, vertebrar l’espai de Podem, les confluències i la gent a l’esquerra del PSOE, que estava en un moment molt difícil després de les eleccions a Madrid i a Andalusia. Ella és la millor opció per a aquest espai polític i també per al PSOE perquè incorpora una dimensió d’acord permanent amb el partit socialista i de continuïtat del Govern de coalició. Per tant, per a mi és una bona notícia.

-¿Creu que ella aconseguirà ser candidata?

-Confio que sí, sempre és difícil ficar-se a la casa d’un altre. Però crec que hi ha molt consens en aquest espai –que és molt fluid i divers, a l’esquerra del PSOE– que ella és la candidata amb més possibilitats i això li dona molta força; confio que ho aconseguirà.

-Vostè ha sigut inclòs en la nova cúpula de poder en el PSOE. ¿Què vol dir «posar una marxa més», com els ha demanat Pedro Sánchez?

-El president vol que estiguem preparats per al curs polític vinent amb dues grans fites: al maig, municipals i autonòmiques i al desembre, generals. I això requeria enfortir les estructures, guanyar dinamisme i potser adquirir més capacitat de comunicació. Això és el que ha guiat els canvis.

-¿Per què el PSOE no es beneficia de la debacle de Ciutadans en el conjunt de l’Estat excepte, pel que sembla, a Catalunya?

-Probablement perquè a la resta d’Espanya el vot de Ciutadans no era un vot que venia del PSOE; en canvi, a Catalunya hi havia una part del vot de Ciutadans que sí que venia del PSC. Ciutadans ha fet una evolució política en clau molt conservadora. Ara diuen que potser es van equivocar regalant tants governs al PP. Al final, amb perdó per l’expressió, «les cabres, pels seus pecats, tenen els genolls pelats». Paga les conseqüències del que ha fet. A Catalunya, en un moment donat, va aparèixer com la millor manera de frenar l’independentisme i després es va veure que era un miratge. I la millor manera de frenar l’independentisme és oferir un projecte diferent que pugui ser considerat com a millor per a la majoria. És el que tota la vida ha intentat fer el PSC, que va guanyar les eleccions al Parlament. I les enquestes assenyalen que aquesta dinàmica s’incrementa.

«¿Tripartit a Catalunya? Els pactes s’han de poder explicar entorn dels continguts, no posem línies vermelles»

Notícies relacionades

-¿Veu la repetició d’un tripartit davant la falta de majories absolutes?

-Nosaltres sempre preferim una orientació de pactes progressistes. També hi ha bastants pactes a nivell municipal del PSC amb Junts i altres forces. Tenim una posició molt poc dogmàtica. Els pactes s’han de poder explicar entorn dels continguts. No posem línies vermelles, sinó que volem posar-nos d’acord amb el que li convé al país.