Resposta a Aragonès

La CUP refreda el seu suport als Pressupostos catalans: «Que no comptin amb nosaltres»

  • La formació anticapitalista assegura que els «socis efectius» del Govern són els comuns i el PSC

La CUP refreda el seu suport als Pressupostos catalans: «Que no comptin amb nosaltres»

EFE / Marta Perez (Efe)

3
Es llegeix en minuts
EFE

La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, considera que la seva formació «mai ha sigut el soci preferent» del Govern, ja que els «socis efectius» de l’executiu català són en realitat els comuns i el PSC, per la qual cosa ha refredat la possibilitat de pactar els Pressupostos de la Generalitat del 2023.

En una entrevista amb Efe, Reguant ha llançat així una advertència al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que dimarts passat va anunciar que buscarà el suport de la CUP i els comuns als pròxims comptes catalans.

Segons Reguant, «més enllà de les paraules que utilitzen» ERC i JxCat, «a l’hora de la veritat, la CUP mai ha sigut la sòcia preferent» del Govern, perquè l’executiu que presideix Aragonès «sempre ha escollit el PSC o els comuns» com a «socis efectius» per aprovar projectes clau de la legislatura.

Lluny de la patronal

El que demana la CUP al Govern per negociar els pressupostos és que aparqui l’«agenda» de la patronal Foment del Treball, que «abandoni macroprojectes que no porten enlloc» i «reprodueixen les polítiques sociovergents fetes en els últims quaranta anys», que s’oposi a l’«agenda del retrobament» que encapçala el Govern de Pedro Sánchezi que resolgui qüestions com els desnonaments.

També reclama al Govern d’ERC i JxCat que aposti per l’atenció primària en la sanitat pública i afronti el conflicte amb el sector educatiu a Catalunya. «Si el Govern no aborda res d’això i continua com fins ara, llavors això voldrà dir que ja ha escollit quins són els seus socis efectius, i que són els de sempre, no la CUP», ha raonat.

Sobre l’acord d’investidura entre ERC i la CUP, ha denunciat que el Govern «ha anat pel camí contrari» del que deia el pacte, al no «afrontar les emergències» de Catalunya sense estar pendent «del que digui el Tribunal Constitucional, que defensa els interessos de les elits, els oligopolis i l’Ibex-35». El Govern «ha optat per atenuar el conflicte, fer-lo desaparèixer, amagar-lo sota el llit, i això provoca que res canviï en aquest país i que es continuïn fent les mateixes polítiques», ha lamentat.

L’«intercanvi de cromos»

Reguant no veu «gens sorprenent l’intercanvi de cromos» del Govern –especialment d’ERC– amb En Comú Podem, però «la pregunta, més que amb qui vol negociar els pressupostos, és quines propostes planteja per fer front a la crisi».

Sobre la proposta de JxCat d’eliminar l’impost de successions, ha alertat que «modificar tributs per acabar beneficiant les elits és una pràctica molt normal dels partits de dretes» i ha recordat que el que vol la CUP és que els impostos «siguin molt més redistributius, perquè paguin més els que més tenen».

«Esperem que el Govern expliqui les seves prioritats, i si comporten uns pressupostos continuistes respecte als del 2022 i volen seguir en la mateixa línia, que no comptin amb nosaltres», ha advertit.

Per a Reguant, «és impossible» que uns pressupostos continuistes «puguin comptar amb el suport de la CUP, perquè reproduirien les polítiques que han portat a la situació actual».

Compromisos incomplerts

Notícies relacionades

Sobre el grau de compliment de compromisos anteriors, ha denunciat que, en lloc d’internalitzar el telèfon sanitari del 061, «el Govern va tornar el mes de juliol passat a licitar la gestió externalitzada per quatre anys més».

La CUP, doncs, se sent «utilitzada» quan Aragonès assegura que buscarà el seu suport als pressupostos: és a dir, segons el seu parer, «mera retòrica», ja que «a l’hora de la veritat busca altres socis».