Primera parada de la seva gira per la regió

Sánchez crida Sèrbia a «accelerar les reformes» per entrar a la UE i la recolza amb Kosovo

  • El president reafirma el suport d’Espanya al procés d’integració dels països balcànics al club comunitari, encallat després de diversos anys

  • Els dos mandataris exalten l’amistat «sincera» entre els dos països i Sánchez presta tot el seu suport al respecte a la «integritat» territorial dels Estats

Sánchez crida Sèrbia a «accelerar les reformes» per entrar a la UE i la recolza amb Kosovo

EFE / EPA / ANDREJ CUKIC

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez ja és als Balcans Occidentals. Després d’acabar la seva roda de premsa de balanç de curs polític a la Moncloa, va marxar fins a Belgrad, a la qual va aterrar en l’Airbus de la Força Aèria Espanyola poc abans de les sis de la tarda. La capital sèrbia era la primera parada de la gira del president del Govern a la regió, que el porta per cinc països i que conclou dilluns a Tirana. El fil conductor del viatge és el mateix: reforç de les relacions bilaterals i econòmiques amb Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro, Macedònia del Nord i Albània i, sobretot, suport al seu procés d’adhesió a la Unió Europea.

El líder socialista va ser rebut al palau presidencial de Sèrbia pel president del país, Aleksandar Vucic, amb qui va mantenir una reunió de treball prèvia a una trobada entre les dues delegacions. Després, tots dos van comparèixer davant els mitjans, sense preguntes. «Hem de continuar recolzant el procés d’adhesió a la UE. Sou part d’Europa. Sou part de la nostra comunitat. Sempre trobareu un aliat per a la integració a la UE. És el moment ara d’accelerar les reformes i comprometre’s amb la UE», va remarcar Sánchez, en un missatge que escoltaran la resta de líders de la regió, segons havia previst la Moncloa. Sèrbia i Montenegro eren fins ara els que anaven més avançats en el procés d’entrada en el club comunitari, mentre que Bòsnia i Hercegovina ni tan sols gaudeix ja de l’estatus de candidat.

Notícies relacionades

Sánchez va celebrar que fa poc més d’una setmana, i després que Bulgària aixequés el seu veto, van arrencar les negociacions entre Brussel·les i Albània i Macedònia del Nord, un «pas molt esperançador». El president va insistir davant Vucic que Espanya estarà «al costat dels països balcànics», i en concret al costat de Belgrad, candidat des del 2012. I confia que el seu procés d’adhesió, si prossegueixen amb les reformes, culmini «al més aviat possible» i es converteixin «per mèrits propis» en membres «de ple dret de la UE». L’Executiu espera que la presidència espanyola de la UE, en el segon semestre de la UE, serveixi com a impuls per a l’ingrés dels països balcànics al bloc.

Tant Sánchez com Vucic es van elogiar mútuament. «Sèrbia veu Espanya com un amic sincer», va dir el president serbi, que va agrair una vegada i una altra la visita del líder socialista, en devolució del viatge que ell va fer a Madrid el febrer passat, un dia abans que esclatés la guerra a Ucraïna. Mai un president espanyol havia trepitjat Sèrbia, Montenegro, Macedònia i Albània en visita oficial, per això la rellevància d’aquesta gira. Per a Belgrad, a més, és clau que Espanya sigui un dels cinc països de la UE que no reconeix Kosovo, que es va independitzar de manera unilateral de Sèrbia el 2008. «Ens uneix el convenciment de la necessitat de garantir el Dret internacional i la integritat sobirana dels Estats. Recolzem Sèrbia en tot el que té a veure amb Kosovo», va remarcar el cap de l’Executiu. El Govern recolza el diàleg Belgrad-Pristina, però sense que suposi un canvi en la posició històrica de Madrid en aquest conflicte.