Pel seu judici per corrupció

Laura Borràs, suspesa com a diputada i presidenta del Parlament

  • La Mesa, amb els vots del PSC, ERC i la CUP, aplica el reglament i deixa la líder de Junts sense funcions després de la seva negativa a dimitir

  • Borràs carrega contra els parlamentaris que l’han apartat: «Han vingut vestits de jutges hipòcrites»

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Laura Borràs deixa de ser presidenta del Parlament i aboca la Cambra a una situació d’interinitat insòlita. Després que el jutge hagi dictat l’obertura del seu judici oral per presumptament haver manipulat contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes per beneficiar un amic seu, la Mesa que fins aquest dijous presidia ha acordat la seva suspensió immediata –amb els vots del PSC, ERC i la CUP–, en compliment de l’article 25.4 del reglament, que decreta el cessament temporal dels diputats que estiguin a un pas d’asseure’s al banc dels acusats per delictes vinculats a la corrupció. La líder de Junts s’enfronta a 6 anys de presó i 21 anys d’inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental.

La negativa de la presidenta de la Cambra a dimitir no ha impedit que la resta de forces polítiques la cessin temporalment i la deixin sense sou, sense dret a vot i sense opcions de representació. Això sí, conservarà el seu escó, almenys fins que tingui sentència. Els cinc vots del PSC, ERC i la CUP s’han imposat a l’únic vot que ha pogut registrar la postconvergència al seu favor, el d’Aurora Madaula, perquè Borràs no ha pogut votar per un evident conflicte d’interessos, tot i que sí que ha pres la paraula per defensar que no se li pot aplicar l’article 25.4 perquè segons el seu parer només es refereix a corrupció lucrativa i després s’ha retirat de l’òrgan rector, a l’espera de conèixer la seva decisió.

En una compareixença, Borràs ha carregat contra els cinc parlamentaris que l’han suspès per haver «vingut vestits de jutges hipòcrites, no de diputats», i ha defensat la seva negativa a dimitir, cosa que ha considerat «una excusa dels incapaços de dissimular el desig de fer desaparèixer una adversària política». «No penso permetre que els que facin passes enrere diguin, als que fem passos endavant, que fem un pas al costat», ha continuat. I ha disparat contra els seus arguments esgrimint que no està acusada de malversació i que no se li demana responsabilitat civil: «Si abans aplicaven el dret penal de l’enemic, ara apliquen el reglament de l’enemic», ha dit.

Segons el seu parer, el Parlament hauria d’haver eliminat un article «infame», el 25.4, perquè «no ofereix seguretat jurídica i vulnera el dret fonamental a la presumpció d’innocència» i s’ha tret les crítiques de sobre per no haver-ho reformat, tot i que el seu grup, Junts, podria haver-ho intentat. «Avui hi ha hagut un atropellament democràtic [...] La meva suspensió segueix el joc brut de l’Estat i els fa còmplices als que l’han executat de forma totalment gratuïta i innecessària», ha conclòs.

FERRAN NADEU

Tal com fixa el reglament, la republicana Alba Vergés assumirà a partir d’ara les funcions de la presidenta a l’ostentar la vicepresidència primera. Això sempre que Borràs s’aferri al càrrec, opti per deixar la cadira buida i no renunciï explícitament a la presidència. Aquí és on pot forçar un pols amb el seu propi partit, ja que Junts es quedaria sense el poder d’orquestrar el Parlament. Si, per contra, deixa el càrrec una vegada suspesa, possiblement ja després del període vacacional, la postconvergència pot proposar qualsevol altre candidat al ple perquè ocupi la vicepresidència primera (amb prèvia renúncia de Vergés). A les travesses figura la diputada i alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la secretària de la Cambra, Aurora Madaula, i ERC s’obre a acceptar-ho, complint l’acord de govern entre les dues forces.

Manifestació al Parlament

Els fidels escuders de la presidenta han mobilitzat els seus seguidors i unes 200 persones estan concentrades des de les 11.30 hores a les portes de la Cambra en la seva defensa. Borràs ha volgut sortir a saludar-los, acompanyada del seu cercle més pròxim (Aurora Madaula, Francesc de Dalmases i Quim Torra) i del grup parlamentari, que ha quedat en un segon pla. També ha sigut present en la concentració el secretari general, Jordi Turull, tot i que allunyat del focus, i l’exconseller Josep Rull. Després, ha entrat a la reunió de la Mesa, celebrada a porta tancada, juntament amb una comitiva encapçalada per Dalmases, Torra i la seva filla, i amb el portaveu del partit al Parlament, Albert Batet.

Notícies relacionades

Borràs és la primera diputada –i, a més, presidenta del Parlament– a ser suspesa amb l’aplicació de l’article 25.4 del reglament, aprovat amb els vots de la CUP i Junts pel Sí el 2017. La situació és insòlita i uneix tots els partits, tret del seu. D’aquí la convulsió a Junts, amb destacats dirigents i fins i tot consellers que demanen a la presidenta que s’aparti.

El debat intern a Junts corre en paral·lel a l’existència de dos sectors enfrontats, el dels partidaris de Borràs i els que recolzen el secretari general, especialment després del conclave. Els lauristes aposten fins i tot per sortir del Govern si Esquerra vota a favor de suspendre la seva líder, una posició que reuneix escassos suports en la direcció, especialment entre els consellers i els turullistes, que es remeten al tancat en el congrés que fixa que, una vegada quedi auditada la coalició, decidiran si discuteixen o no sobre una sortida de l’Executiu. En declaracions a la premsa, Torra ha apostat per abandonar ja el Govern: «La decisió és claríssima».