Judici per corrupció

El PSC, ERC i la CUP deixaran caure Laura Borràs com a presidenta del Parlament

  • La incògnita és si la líder de Junts renunciarà al càrrec per poder ser substituïda per algú del seu partit o si opta per deixar la cadira buida tot i que les seves funcions quedin en mans de la vicepresidenta, d’ERC

El PSC, ERC i la CUP deixaran caure Laura Borràs com a presidenta del Parlament

Aniol Resclosa

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Laura Borràs afronta les seves últimes hores com a presidenta del Parlament després que el jutge hagi dictat aquest dimarts l’obertura de judici oral pels delictes de prevaricació i falsedat documental per presumptament haver manipulat contractes menors entre el 2013 i el 2017 durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per beneficiar un amic seu. Tots els grups, tret de Junts, estan disposats a complir amb el reglament de la Cambra i a aplicar l’article 25.4, que estableix que ha de ser suspesa «de forma immediata» a l’estar acusada de delictes vinculats a la corrupció.

Els cinc vots del PSC, ERC i la CUP seran determinants perquè la Mesa porti a terme, dijous, el cessament temporal de la presidenta, ja que Junts només podrà utilitzar un dels seus dos vots, el d’Aurora Madaula, ja que Borràs no podrà votar per conflicte d’interessos perquè l’assumpte li incumbeix directament. En el cas de ser absolta, la postconvergent podria recuperar les seves atribucions com a parlamentària perquè se li manté l’escó i no corre la llista electoral, tot i que fins que tingui sentència ferma es quedarà sense sou, sense vot i sense opció de representació.

La incògnita és ara quin moviment portarà a terme la líder de Junts, és a dir, si decideix apartar-se i renunciar a la presidència perquè el seu grup pugui proposar un altre candidat i continuar al capdavant de la institució o si, per contra, s’atrinxera i opta per deixar la seva cadira buida, una cosa que implicaria que les seves funcions quedessin en mans de la vicepresidenta primera, Alba Vergés, d’ERC.

Els republicans emplacen la postconvergència a prendre una decisió i insisteixen que estan disposats a acceptar una proposta per complir l’acord de legislatura, que marca que ERC ostenta el comandament de la Generalitat i Junts, la batuta del Parlament.

Sense precedents

Notícies relacionades

Mai abans s’ha suspès un president del Parlament i tampoc abans s’ha aplicat l’article 25.4 del reglament. La decisió és insòlita i obeeix a la inclusió de l’article 25.4 el 2017, a càrrec de la CUP i amb els vots de Junts pel Sí, sumits llavors en el difícil pols per tirar endavant les lleis de desconnexió.

Els lletrats, a petició de Borràs, van elaborar un informe en el qual expressaven dubtes sobre el redactat i fins i tot apostaven per suprimir-lo perquè la corrupció per si mateix no apareix en el Codi Penal, tot i que el Consell General del Poder Judicial sí que inclou en aquesta categoria el delicte de prevaricació, un dels que se li atribueixen. La presidenta intentarà utilitzar aquesta carta, però la majoria l’arracona i fonts parlamentàries recorden que podia haver obert la reforma per debatre suprimir-lo, una cosa que no ha succeït. El reglament preveu que, en cas de dubtes, es pugui sol·licitar un dictamen a la Comissió de l’Estatut dels Diputats, que està presidida per un dels homes de confiança de Borràs, Jaume Alonso-Cuevillas (Junts). Això serviria a Borràs per intentar dilatar els terminis, tot i que fonts parlamentàries afirmen que ningú li donarà suport en aquesta travessia. Potser ni el seu propi partit, ja que portes endins un sector prefereix que Borràs s’aparti abans que siguin els altres partits els que la facin fora.