Comitè federal del PSOE

Sánchez admet errors i colla el PSOE de cara al llarg any electoral: «Toca posar una marxa més»

  • El líder convé que el camí per endavant és «difícil», però arenga els seus a donar-ho tot per guanyar l’any vinent. Agraeix la feina als membres de la direcció que marxen i als qui entren

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Ho va dir en el debat de l’estat de la nació i ho ha tornat a repetir avui davant els seus, reunits en el comitè federal: el Govern, el PSOE anirà «a totes» per «protegir la classe mitjana i treballadora». «A totes». És l’expressió que Pedro Sánchez vol gravar a sang i foc, traslladar el missatge que el seu Executiu hi deixarà la pell per defensar la «majoria social», tot i que molesti els «poderosos», però també el que vol que interioritzi el seu partit de cara al complicat any electoral que té per endavant: que tingui ambició de «guanyar» els comicis, que deixi estar la resta, que es mobilitzi al màxim. Tot just el que no va passar en les andaluses de fa un mes, que van deprimir la direcció i els quadros i que ha obligat a una revolució interna i de discurs. El PSOE ha «de posar una marxa més». O sigui, posar-se les piles des de ja mateix.

El màxim òrgan de direcció del partit, convocat per a avui 23 de juliol, estava dissenyat per ratificar els canvis profunds en el nucli dur del partit, tot just 9 mesos després de l’últim congrés, però també per arengar els seus companys, animar-los per a aquest llarg any electoral. A l’entrar a la seu, a Ferraz, els barons no posaven de fet atenuants: «Prepareu-vos», ha assenyalat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. Són temps «difícils», convenia l’exministre Salvador Illa.

El mateix Sánchez ho ha reconegut en la intervenció davant el comitè: el camí per endavant és «difícil i complex», però és «el mateix camí» que els socialistes van transitar durant la pandèmia i que al final van aconseguir superar. No sense equivocacions, ha admès: «És clar que hem comès errors. No teníem un full de ruta, hem respost a amenaces i situacions que tenien un abast que ningú coneixia. Us proposo que expliquem com serien les coses si la dreta fos al capdavant del Govern». Els exemples són «molts», ha seguit: no hi hauria hagut reforma laboral, hi hauria hagut «acomiadaments, i no ertos», s’hauria «disparat la desigualtat a límits intolerables» o s’hauria registrat «rècord d’atur». I no hi hauria hagut, ha incidit, avenços en drets, o l’ingrés mínim vital, o l’esforç «més gran de vacunació». El president i el seu equip estan convençuts que ha faltat més pedagogia i proximitat als ciutadans, fer valer la gestió de l’Executiu, d’aquí ve la insistència en aquest punt al llarg de tota la seva intervenció, de prop d’una hora.

Amb la dreta, ha remarcat, Espanya no s’hauria deslliurat de la pandèmia, de la inflació o de la guerra d’Ucraïna, però tampoc s’aprovaria un «impost sobre els beneficis extraordinaris de les elèctriques i dels grans grups financers», ha recordat entre aplaudiments dels seus. El president ha aprofitat llavors per confirmar que la proposició de llei que regularà aquest nou doble gravamen, amb què l’Estat recaptarà uns 7.000 milions d’euros en dos anys, es registrarà aquesta setmana vinent al Congrés i prohibirà que les companyies puguin «traslladar els costos» als consumidors, a la classe mitjana i treballadora.

Des de les andaluses, el president ve reivindicant que el seu Executiu protegeix la «majoria social». «I quan sigui precís escollir serem al costat dels qui necessiten l’auxili dels poders públics, tot i que al fer-ho resultem incòmodes per als més poderosos», ha reiterat, enarborant de nou la bandera més clarament a l’esquerra, i apel·lant a la resiliència.

«Tenim ganes de guanyar»

Sánchez ha afirmat que els socialistes tenen «clar» el «full de ruta i les prioritats». I des d’ara enfilen ja cap a les eleccions autonòmiques i municipals del maig del 2023, que són «molt importants». Aquí també la «prioritat és clara: guanyar». «Tenim ganes de guanyar, ho sabem fer, som el partit que ho ha fet moltes vegades. Ho vam fer el 2019 i ho farem el 2023, no en tinc cap dubte», ha proclamat. El partit, ha assegurat, aconseguirà el seu objectiu «treballant junts, com un equip».

Ha sigut llavors quan ha agraït de manera una mica freda la feina als membres de la direcció que deixen els càrrecs: a Adriana Lastra, la «nostra anterior vicesecretària general» –no n’ha dit res més–, a Felipe Sicilia i a Héctor Gómez. «Els agraeixo la feina feta i la que continuen exercint en altres responsabilitats polítiques», ha assenyalat, sense precisar res més. També ha elogiat els que són promocionats o entren a l’executiva: María Jesús Montero, vicesecretària general; Patxi López, portaveu en el Congrés; Pilar Alegría, portaveu en el partit; Miquel Iceta, responsable de Memòria Democràtica; Iván Fernández, secretari del Pacte de Toledo, i Juanfran Serrano, adjunt a Organització.

Notícies relacionades

Però per «guanyar» els comicis del 2023, ha animat el president, «toca posar una marxa més». Posar la maquinària al màxim. I ha recordat que per endavant hi ha altres reptes importants: els Pressupostos del 2023, el desitjat final de la guerra d’Ucraïna, la inflació, la presidència espanyola de la UE... «Déu-n’hi-do». Tots aquests reptes, ha dit, s’han d’afrontar amb el mateix ànim amb què va encarar l’Executiu la pandèmia, el volcà de La Palma, la crisi de refugiats i l’aprovació d’unes 150 iniciatives legislatives: «Amb molt d’esforç, molt diàleg i molta capacitat d’acord». I preservant també la «senya d’identitat» socialista: «Empatia i compromís social». No ha sigut fútil que parlés d’«empatia», perquè els socialistes creuen que els ha faltat pell, acostar-se als ciutadans. «Empatia i proximitat», havia dit a l’entrada el president asturià, Adrián Barbón.

L’eslògan d’aquesta nova etapa, d’aquest tram final de legislatura, és aquest «a totes». No és un compromís «personal». «Conec bé tots els socialistes, parlo per tots nosaltres i en nom dels socialistes em dirigeixo a milions de progressistes, i els proposo que anem a totes», ha afirmat Sánchez per tancar la seva intervenció, amb els seus aplaudint-lo dempeus. Aquí hi havia l’apel·lació als seus votants, perquè no es desanimin i lluitin davant la dreta.