Reordenació interna
María Jesús Montero, nova número dos del PSOE, i Patxi López i Alegría, portaveus
La ministra és alçada al nucli més íntim de poder del president i relleva Lastra, tot i que manté Hisenda. L’ex ‘lehendakari’ substitueix el canari Héctor Gómez, i la ministra, el jaenès Felipe Sicilia. Sánchez manté Santos Cerdán com a secretari d’Organització. Iceta assumeix Memòria Democràtica
Revolució radical al PSOE. L’ex ‘lehendakari’ Patxi López serà finalment el nou portaveu socialista al Congrés dels Diputats. I la ministra d’Educació, Pilar Alegría, la nova portaveu del partit. Ell substituirà el canari Héctor Gómez, i ella, el jaenès Felipe Sicilia. Els dos es convertiran des d’aquest dissabte, 23 de juliol, a partir del comitè federal del PSOE, en els rostres del nou equip del partit amb què Pedro Sánchez afronta el final de la legislatura, les dues persones en qui confia per potenciar el missatge de l’Executiu, combatre els atacs del PP i treure de la depressió una formació enfonsada en les eleccions andaluses del 19-J per rellançar-la de cara al decisiu cicle electoral que comença a la tornada d’estiu, amb les autonòmiques i municipals del maig com a primera meta volant, prèvia, teòricament, a les generals.
Fonts oficials han confirmat els dos primers relleus en el PSOE, el de l’ex ‘lehendakari’ i el de Alegría, que no deixarà el seu lloc al Ministeri d’Educació, segons han precisat des del seu entorn. Els dos seran promocionats, perquè ja formaven part de la direcció, però qui hi entra és el titular de Cultura i Esport, Miquel Iceta, també president del PSC, com a secretari de Memòria Democràtica i Laïcitat, l’àrea que ara deixa vacant López al fer-se càrrec del grup parlamentari al Congrés.
A més, hi ha un altre nom ratificat per fonts oficials: el de Santos Cerdán com a secretari d’Organització del PSOE. El secretari general el manté al seu lloc, malgrat que estava en dubte en els últims dies, pel xoc amb Adriana Lastra, que va dimitir com a número dos dilluns passat adduint formalment motius personals, pel seu embaràs d’alt risc. El president decideix així no desmuntar una àrea clau en l’estructura del partit menys d’un any abans de les autonòmiques i locals, la cartera responsable de la interlocució amb els territoris. Cerdán tindrà, no obstant, un adjunt en Organització, el diputat per Jaén Juanfran Serrano, que ja treballava amb ell en l’aparell, a la cinquena planta de Ferraz. Ell era el responsable del Pacte de Toledo i Inclusió Social de la cúpula. Encara Sánchez no ha aclarit el dubte de si cobrirà la vacant de Lastra a la vicesecretaria general o amortitzarà la plaça, eliminant la bicefàlia, tradicionalment conflictiva en la història del PSOE.
Es un honor y un reto apasionante asumir la portavocía del @gpscongreso. ⁰
— patxilopez (@patxilopez) 21 de julio de 2022
Desde el diálogo trabajaré para alcanzar acuerdos que protejan a la clase media y trabajadora de este país.
Gracias por la confianza, Presidente @sanchezcastejon.⁰#GobernarParaTransformar_
López (Portugalete, Biscaia, 1959) i Alegría (La Zaida, Saragossa, 1977) ja formaven part de l’executiva del PSOE, elegida per gairebé el 95% dels delegats en el 40è congrés federal del partit, l’octubre passat, fa tot just nou mesos. Ell era el secretari de Memòria Democràtica i Laïcitat, i la ministra va entrar simplement com a vocal, sense cartera. El que fa el líder ara, com informava ahir aquest diari, és elevar-los de rang, projectar-los com a nous rostres en el partit i a la Cambra baixa.
Gracias @sanchezcastejon por confiar en mí para ejercer de portavoz del @psoe. Es un honor ser la voz de este gran partido
— Pilar Alegría (@Pilar_Alegria) 21 de julio de 2022
Gracias @felipe_sicilia por tu trabajo este tiempo
Y a todos los militantes, vuestro cariño es la fuerza#GobernarParaTransformar_
L’ex ‘lehendakari’, en realitat, s’asseu en la direcció de Sánchez des que ell va guanyar les primàries del 2014 contra Eduardo Madina, quan va ser alçat pels barons. Llavors el va fer responsable d’Acció Política i Ciutadania i, després de les eleccions del 2015, el va postular com a president del Congrés, càrrec en què es va mantenir mig any, fins a la repetició electoral del juny del 2016. Però aquella primera etapa va culminar amb la defenestració del líder en el comitè federal de l’1 d’octubre del 2016. Després, López va competir contra Sánchez i contra Susana Díaz en les primàries del 2017 i va quedar tercer, però ell va ser l’única quota d’integració que va admetre l’avui president en aquella executiva sortida d’una contesa interna duríssima i dolorosa per al PSOE.
Sánchez el va nomenar secretari de Política Federal, un dels llocs de més contingut polític, però en el passat 40è congrés, a l’octubre, el va baixar uns esglaons al designar-lo responsable de Memòria Democràtica i Laïcitat. No va incloure López en el seu primer anell de poder (tampoc se’l va emportar al Govern), malgrat els que l’advertien que havia de treure’n més petroli. Ara fa aquest pas. L’ex ‘lehendakari’ és un dels pocs referents polítics inqüestionables en el PSOE, estimat i reconegut per la seva trajectòria política en el PSE, del qual va ser secretari general (2002-2014), i com a ‘lehendakari’ (2009-2012), el primer socialista de l’etapa democràtica, i amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa, ETA va arribar al seu final. És «reconegut i respectat dins i fora del PSOE, moderat, sí, però desperta alhora emocions», remarquen a l’equip del president, en què recorden que la setmana passada «va concloure el debat per la llei de memòria democràtica», molt atacada per la dreta pel pacte amb Bildu, «en dos cops», amb les declaracions que va fer als mitjans.
.@patxilopez será el nuevo portavoz del PSOE en el Congreso y @Pilar_Alegria ocupará la Portavocía del PSOE en sustitución de Felipe Sicilia https://t.co/TWEsc6DVJ8 pic.twitter.com/7KEo1oyWJD
— Europa Press TV (@europapress_tv) 21 de julio de 2022
Relleu de dos dirigents de menor perfil
Alegría ja era assenyalada fa setmanes com un dels millors valors que tenia Sánchez al seu costat després de la remodelació del seu Govern fa un any. Com la ministra «més política», amb més fons, i amb capacitat d’atac al PP, com va demostrar, indicaven en els últims dies a la Moncloa, quan va criticar la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per les seves beques per a rendes familiars altes. Alegría, a més, coneix bé les tripes del PSOE: va estar a l’equip d’Organització de Leire Pajín, primer, i Marcelino Iglesias, després, i va ser cap de l’aparell del PSOE aragonès entre 2014 i 2017. Va ser diputada nacional (2008-2015) i parlamentària i consellera autonòmica (2015-2019), a les ordres de Javier Lambán. Però la seva relació es va esquerdar arran de les municipals del 2019, en què ella va ser cap de cartell per Saragossa. Va guanyar, però no va poder governar la ciutat, i Sánchez la va nomenar l’any següent delegada del Govern a la comunitat, fins que la va repescar per al seu Executiu, com a ministra d’Educació, el 2021.
López i Alegría substitueixen dos dirigents amb menor perfil, tots dos molt qüestionats, sobre tot Felipe Sicilia, home molt pròxim a Lastra. Héctor Gómez va ser objecte de crítiques per l’entorn de l’exvicesecretària general, que mai va arribar a digerir bé ser apartada de la representació parlamentària. Sánchez ja va apuntar, després del desastre de les andaluses, que hi havia fallades en la comunicació, per això implícitament estava marcant-los amb una creu. Finalment, així ha sigut.
Sánchez també llança un altre missatge clar en clau interna: confia en Santos Cerdán (Milagro, Navarra, 1969) com a secretari d’Organització. No el penalitza pels seus xocs amb Lastra. Almenys de moment. És més, promociona un membre del seu equip, Juanfran Serrano (Bedmar, Jaén, 1988), com el seu adjunt. La vacant que deixa Serrano a la cartera del Pacte de Toledo i Inclusió Social l’ocuparà, a partir de dissabte, l’alcalde de Corvera (Astúries), Iván Fernández, el nom que el president va pactar amb el cap del Principat, Adrián Barbón, arran de la marxa de la vicesecretària general. Cerdán és l’únic dirigent que es manté en primera línia d’aquell cercle que el va animar a seguir i lluitar per la reconquesta de Ferraz després del traumàtic comitè federal de l’1 d’octubre.
Notícies relacionadesAbans que ell van caure José Luis Ábalos i Carmen Calvo, i ara, Adriana Lastra. Sánchez el va nomenar adjunt d’Ábalos en l’executiva sortida del 39è congrés, el 2017. Quan va guanyar la moció de censura, li va demanar que portés les regnes del partit i descarregués de feina Ábalos. Al ser cessat com a titular de Transports l’any passat i deixar la poderosa Secretaria d’Organització, Cerdán va assumir el càrrec que ara tampoc deixa. Ell va ser el maquinador del pacte a Navarra que va fer presidenta de la comunitat María Chivite, per a la investidura de la qual es necessitava l’abstenció de Bildu.
El líder socialista crida per a la seva direcció un altre dels ministres més polítics del seu Gabinet, Miquel Iceta Llorens (Barcelona, 1960), primer secretari dels socialistes catalans entre 2014 i 2021, quan va cedir el testimoni a l’extitular de Sanitat Salvador Illa. El president el va designar primer responsable de Política Territorial i Funció Pública del seu Gabinet i, amb la remodelació de l’any passat, el va ubicar a Cultura i Esport, a pesar seu. El seu protagonisme havia caigut, però ara passa a formar part de l’executiva federal en una cartera simbòlica per als socialistes: Memòria Democràtica.
Junta d'Andalusia Felipe Sicilia Héctor Gómez Hernández Óscar López Pilar Alegría Isabel Rodríguez García Congrés Federal del PSOE Eva Granados Salvador Illa Antonio Hernando PSE Eduardo Madina Patxi López Memòria històrica Eleccions a Andalusia Primàries Senat Congrés PSOE Susana Díaz Miquel Iceta Govern Pedro Sánchez Debat Estat de la Nació PSC PSC Santos Cerdán Félix Bolaños María Jesús Montero Adriana Lastra Ministeri d'Ensenyament Ministerio de Cultura
- Adeu a Jimmy Giménez-Arnau, ex d’una neta de Franco i tertulià mordaç
- BCN avisa que el compromís com a seu de la Copa Amèrica és per al 2024
- TMB estrena la X2, línia exprés que uneix el Prat i BCN
- Junts de nou deixa Sánchez sense majoria i tomba la llei del lloguer temporal
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- «¿Vols còpia?»: Per què el Banc d’Espanya recomana demanar el resguard quan pagues amb targeta
- La vida en quatre segons
- ¿Qui és més fort, Ducati o Márquez?
- Fermín té una altra lesió muscular i serà baixa tres setmanes més