Reestructuració del partit

¿Qui és qui en els canvis que Sánchez ha fet al PSOE?

Sánchez vol donar un nou impuls a la formació de cara a l’últim any de legislatura i potencia perfils més mediàtics

¿Qui és qui en els canvis que Sánchez ha fet al PSOE?

EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El revulsiu en forma d’una reestructuració orgànica que tant s’esperava al PSOE després dels resultats de les eleccions andaluses ha acabat arribant. Pedro Sánchez ha revolucionat el partit fent canvis als llocs més mediàtics per donar un impuls a la formació l’últim any i mig de legislatura abans que es convoquin els comicis generals a finals del 2023. El líder dels socialistes ha activat la maquinària per ratificar aquests canvis en un comitè federal del PSOE que se celebrarà aquest dissabte.

Vicesecretària general del PSOE

María Jesús Montero

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero (Sevilla 1966), serà la nova vicesecretària general del PSOE, la número dos del partit darrere de Sánchez, en substitució d’Adriana Lastra. El cap de l’Executiu va comptar amb ella des que va formar el seu primer Govern, el juny del 2018, quan va tirar endavant la moció de censura a Mariano Rajoy. Dona forta dins l’Executiu, va exercir fins a l’estiu passat la representació del Govern, quan Sánchez li va afegir la cartera de Funció Pública i la va substituir per Isabel Rodríguez com a portaveu.

Adriana Lastra

Adriana Lastra va anunciar dilluns passat que dimitia com a vicesecretària general del PSOE. L’argument esgrimit va ser la necessitat de «tranquil·litat i repòs» a causa del seu embaràs d’alt risc. Lastra (Ribadesella, Astúries, 1979) era una de les últimes persones del cercle més pròxim a Sánchez que l’acompanyaven des del 2014, any en què ja va entrar a formar part de l’executiva del PSOE. El 2017, després de guanyar les primàries a Susana Díaz, el líder dels socialista la va nomenar vicesecretària general. A més, quan Sánchez va arribar a la Moncloa el juny del 2018 la va situar com a portaveu del partit al Congrés, un dels llocs de més visibilitat, fins al setembre del 2021.

Representació del PSOE

Pilar Alegría

La ministra d’educació i Formació Professional, Pilar Alegría (La Zaida, Saragossa, 1977), serà la nova portaveu de l’Executiva Federal del PSOE. Membre d’aquest mateix òrgan en diferents ocasions des del 2012, la política aragonesa va ser diputada al Congrés des del 2008 i fins al 2015, quan es va presentar a les eleccions autonòmiques d’Aragó i va ser nomenada consellera d’Innovació, Investigació i Universitat en el Govern de Javier Lamban. Va ocupar aquest càrrec fins al 2019, quan es va presentar a l’alcaldia de Saragossa. Des del febrer del 2020 i fins al juliol del 2021 va ser la delegada del Govern a l’Aragó. Va ser llavors quan Sánchez la va recuperar per ocupar la cartera d’Educació.

Felipe Sicilia

Alegría substituirà al capdavant de la representació del PSOE Felipe Sicilia (Lopera, Jaén, 1979). El diputat socialista, molt pròxim a Lastra, va ser nomenat portaveu de l’Executiva del partit l’octubre passat, fa poc més de 9 mesos, i va remplaçar l’alcalde de Valladolid, Óscar Puente.

Representació del Congrés

Patxi López

Patxi López (Portugalete, Biscaia, 1959), home fort dins del PSOE, serà el pròxim portaveu del partit al Congrés dels Diputats. El que va ser lehendakari entre el 2009 i el 2012 quan es va aconseguir el cessament definitiu de l’activitat armada d’ETA, forma part de la direcció del PSOE des del 2014, quan Sánchez va guanyar les seves primeres primàries. En aquella votació, López va donar suport a Eduardo Madina, contrincant de Sánchez. L’actual cap del Govern va arribar a proposar el diputat basc com a president del Congrés, càrrec que va ocupar breument en la curta legislatura del 2015. Va ser llavors quan López va fer un pas endavant i es va arribar a presentar contra el mateix Sánchez i Susana Díaz en les primàries socialistes del 2017. Tot i així, va ser integrat a l’executiva del partit.

Héctor Gómez

Héctor Gómez (Santa Cruz de Tenerife, 1978) deixarà de ser el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, càrrec que ocupa des del setembre passat quan va substituir Lastra. Regidor a l’ajuntament de Guía de Isora del 2007 al 2015, va passar també pel Parlament de les Canàries durant tres anys i va entrar al Congrés en les eleccions del maig del 2019. Dins del PSOE va ocupar el càrrec de secretari de Relacions Internacionals des del 2017 fins a la celebració del 40è Congrés del PSOE, l’octubre del 2021.