Perfil

María Jesús Montero, la perícia negociadora

La ministra d’Hisenda i Funció Pública és un dels pilars més importants del Govern de coalició

María Jesús Montero, la perícia negociadora

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

La ministra d’Hisenda i Funció Pública,María Jesús Montero, un dels pilars més importants del Govern de coalició, exercirà també com a vicesecretària general del PSOE, un ascens dins del partit en què haurà tingut un paper important la seva perícia negociadora i la seva capacitat de treball.

És una de les integrants del Govern de perfil polític més marcat i ho porta a col·lació sempre que pot sense estalviar crítiques a l’oposició, cosa que la va portar a «disfrutar» especialment la seva etapa com a portaveu de l’Executiu, com ella mateixa ha reconegut en alguna ocasió.

El seu paper va ser clau en el marc de la crisi sanitària generada per la covid-19, durant la qual va exercir de cara visible d’un Govern obligat a anar prenent mesures sobre la marxa per pal·liar una situació que va provocar milers de morts i va enfonsar l’economia.

Ara diu assumir aquesta nova etapa «amb responsabilitat, orgull i agraïment» al secretari general, Pedro Sánchez, per nomenar-la, i a la seva antecessora en el càrrec, Adriana Lastra, per la «magnífica tasca» desenvolupada.

Els qui s’han assegut amb ella a negociar coincideixen a destacar el seu treball minuciós i la capacitat de diàleg. Mèrit seu va ser tirar endavant la part econòmica de l’acord de Govern amb Unides Podem i haver consensuat dins i fora de la coalició dos pressupostos generals de l’Estat.

Memorable va ser l’episodi en què les càmeres van gravar part de la seva discussió amb el llavors líder de Podem, Pablo Iglesias, a qui demanava que no fos «tossut» en una sala veïna a l’hemicicle del Congrés dels Diputats, en un context de tensió entre els dos partits per qüestions com la pujada del salari mínim.

A curt termini té el repte d’elaborar els comptes per a un 2023 incert, en què no es descarta algun episodi de recessió, i de posar en marxa els impostos a les empreses energètiques i a la banca per ajudar a pagar l’impacte de la guerra a Ucraïna.

«A cadascú segons les seves capacitats i a cadascú segons les seves necessitats» és el principi socialista que no es cansa de repetir per il·lustrar l’equitat fiscal necessària per finançar un Estat del benestar que defensa a ultrança.

Metge de professió, la ministra es va incorporar a la Junta d’Andalusia el 2004 de la mà de Manuel Chaves, on va ser consellera de Sanitat i Hisenda amb fama de bona negociadora, capaç de tirar endavant diversos pressupostos a la regió i defensar el finançament autonòmic davant el llavors ministre Cristóbal Montoro.

El president del Govern, Pedro Sánchez, la va requerir el juny del 2018 precisament per substituir Montoro, un lloc al qual va arribar amb bona part del seu equip a la Junta i amb el repte de defensar els pressupostos del seu predecessor, la tramitació dels quals va coincidir amb la moció de censura que va desallotjar el PP del poder.

La veritable carta de presentació de Montero a Madrid va arribar amb la defensa del decaigut projecte pressupostari del 2019, un agre debat de dos dies en què l’enèrgica ministra va intentar rebatre un a un els arguments de l’oposició sabent que els comptes i fins i tot la legislatura estaven condemnats.

Malgrat el fracàs, la combinació de discurs dur amb la capacitat negociadora i facilitat de tracte de Montero –reconeguda fins i tot pels seus adversaris– li van permetre sortir reforçada del debat i la van portar a guanyar pes a les següents campanyes electorals del PSOE.

Notícies relacionades

Fonts socialistes recorden que Montero ja va entrar a formar part de l’executiva socialista en el passat congrés federal de València.

El seu nom ha sonat en diverses ocasions com a cap de cartell del PSOE per a les andaluses, cosa que mai ha arribat a concretar-se.