Perfil

Patxi López, un referent del PSOE i contra ETA per revitalitzar el Congrés

El socialista va ser el primer ‘lehendakari’ socialista de la democràcia entre els anys 2009 i 2012, coincidint amb el cessament definitiu del terrorisme d’ETA

Patxi López, un referent del PSOE i contra ETA per revitalitzar el Congrés

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts

Patxi López va ser el primer ‘lehendakari’ socialista de la democràcia entre els anys 2009 i 2012, coincidint amb el cessament definitiu del terrorisme d’ETA, un bagatge que reconeixen els seus companys del PSOE, que destaquen la fermesa, empatia i solvència del que serà el seu nou portaveu al Congrés.

El seu nom era a totes les travesses i finalment aquest dijous s’ha confirmat que Patxi López (Portugalete, Biscaia, 1959) serà el nou portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats en substitució d’Héctor Gómez, que feia menys d’un any que estava en aquest càrrec, després de l’anterior remodelació dels grups parlamentaris.

En l’actualitat Patxi López és diputat del PSOE i ocupa un lloc en l’executiva federal del partit com a secretari de Memòria Democràtica i Laïcitat, càrrec que va assumir al congrés federal dels socialistes celebrat el mes d’octubre passat a València.

En les últimes setmanes va adquirir més protagonisme durant la tramitació de la llei de memòria democràtica al Congrés, sobretot quan Sánchez va agrair la seva lluita contra ETA en un ple i es va fondre amb ell en una abraçada entre els aplaudiments dels companys del grup socialista.

Aquest gest de Sánchez el va assenyalar com una de les persones en qui el president del Govern i líder dels socialistes podia comptar per assumir més responsabilitats en la nova etapa del PSOE, que afronta una renovació profunda després de la dimissió dilluns passat d’Adriana Lastra com a número dos.

«La dreta no vol pactar res»

Tot i això, en una entrevista recent a l’Agencia EFE va rebutjar fer travesses sobre aquesta possibilitat i va expressar la seva pena per la marxa de Lastra, al ser una «gran amiga» seva i «una de les socialistes amb més coratge i més valentia».

També va acusar el PP d’«enfrontar» les víctimes del franquisme i les d’ETA amb la llei de memòria democràtica i va dir que no l’incomodava haver hagut de pactar aquesta norma amb EH Bildu perquè el que l’hauria incomodat és que el Govern «no fes res» sobre aquesta qüestió.

«¿Per què pactem amb Bildu?, perquè la dreta no vol acordar res amb el Govern», va afegir.

Patxi López coneix bé la realitat d’ETA, ja que va ser el primer ‘lehendakari’ socialista de la democràcia entre els anys 2009 i 2012, coincidint amb el cessament definitiu d’activitat d’aquesta banda terrorista el 2011, una cosa que sempre ha destacat com el millor moment de la seva carrera política.

Amb 62 anys, és un dels socialistes més veterans en actiu, ja que està lligat al PSOE des que va ingressar a les Joventuts Socialistes el 1975.

Deu anys més tard va ser elegit secretari general d’Euskadi, càrrec que va ocupar fins el 1988 i per al qual va ser reelegit posteriorment en diverses ocasions.

Patxi López va optar per primera vegada a la presidència del Govern Basc en les autonòmiques del 17 d’abril del 2005, en què el PSE va quedar en segona posició amb 18 escons.

En aquests comicis la seva candidatura va aconseguir, fins a aquesta data, el millor resultat en vots, tot i que no en escons, de la història del socialisme basc.

En les autonòmiques de l’1 de març del 2009, tot i que el PNB va obtenir 30 dels 75 parlamentaris de la Cambra basca, un pacte entre el PSE i el PP va permetre que, el 5 de maig, López fos elegit ‘lehendakari’, el primer no nacionalista, després d’aconseguir el vot del seu grup, el PP i UpyD.

Després d’abandonar la secretaria general del PSE-EE i el Parlament basc, López es va abocar des del 2014 en la política nacional, i es va convertir en un dels dirigents més pròxims a Pedro Sánchez com a secretari d’Acció Política, Ciutadania i Llibertats, càrrec en què va estar fins a l’octubre del 2016.

Va participar en les primàries del 2017 per a secretari general del PSOE, en què Sánchez va ser el vencedor i el va integrar a la nova executiva federal del PSOE com a secretari de Política Federal.

Va repetir en l’executiva federal després del congrés federal de l’octubre del 2021 amb un càrrec de menor rellevància, com a secretari de Memòria Democràtica i Laïcitat, però el fet de mantenir-se en l’òrgan de govern del partit va ser un símptoma de la confiança que hi té Sánchez.

Una confiança que queda demostrada a l’elegir-lo com a nou portaveu socialista al Congrés dels Diputats en una etapa en què el PSOE vol millorar la seva comunicació davant la proximitat del nou cicle electoral, amb eleccions municipals, autonòmiques i generals previstes el 2023, i amb el PP d’Alberto Núñez Feijóo que ja el supera a les enquestes.

«És un honor i un repte apassionant assumir la representació del PSOE al Congrés. Des del diàleg treballaré per arribar a acords que protegeixin la classe mitjana i treballadora d’aquest país. Gràcies per la confiança, president», ha escrit Patxi López a Twitter.

L’ex ‘lehendakari’ coneix bé el Congrés, on va ingressar per primera vegada com a diputat el 1987, i el seu nomenament com a portaveu (que serà ratificat dissabte al comitè federal del PSOE) ha sigut molt ben rebut pels seus companys de partit, que assenyalen que és necessària una persona amb la seva solvència i trajectòria per afrontar aquesta etapa.

Notícies relacionades

Entre altres aspectes, destaquen la seva fermesa, empatia i capacitat de negociació, així com el seu compromís amb «les llibertats i els principis del PSOE», una cosa que asseguren que va demostrar en la seva etapa de ‘lehendakari’.

També la barreja de «cor i intel·ligència» i el fet que és una persona «molt de partit» i reconeixible per l’electorat.