Per l'esbroncada a una periodista

ERC obre la porta a sancionar Dalmases al Parlament

  • El diputat demana al partit que obri un expedient informatiu per «defensar-se de les acusacions» i s’aparta «temporalment» de la comissió parlamentària sobre la CCMA

ERC obre la porta a sancionar Dalmases al Parlament

BERNAT VILARÓ / ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El cas Dalmases no para de créixer. Des que va transcendir que el diputat i vicepresident de Junts per Catalunya va esbroncar i va intimidar una periodista del programa ‘FAQS’ de TV-3, se succeeixen els comunicats de condemna, tant del Col.legi de Periodistes, com de TV-3, el Grup Barnils i la mateixa direcció dels mitjans públics catalans. Ara és ERC, soci de Junts en el Govern, que eleva el cas a la Mesa del Parlament perquè s’investigui si Francesc de Dalmases ha incomplert el codi de conducta que han de seguir tots els parlamentaris i l’afectat s’aparta «temporalment» de la comissió parlamentària de la CCMA i sol·licita al partit que obri un expedient informatiu per aclarir el succés.

Els republicans han demanat formalment començar un procediment de «verificació» que suposarà que la Mesa del Parlament iniciï un tràmit, que seguirà amb la determinació de si s’ha infringit el codi de conducta de la Cambra catalana. Per a això, la comissió de l’Estatut dels Diputats haurà de valorar si Dalmases ha vulnerat aquest codi.

En paral·lel, el diputat postconvergent ha demanat al seu partit que iniciï un procediment informatiu «per poder rebatre i defensar-se de les acusacions» que segons el seu parer són «clarament lesives per a la seva reputació». «Igualment, i malgrat la confiança que el grup parlamentari té en la seva tasca com a portaveu, ell mateix ha proposat la suspensió temporal de la seva tasca en la comissió parlamentària de la CCMA fins que es resolgui aquest expedient, atenent que el que s’està analitzant és de la mateixa temàtica que la comissió», explica el partit en un comunicat.

Notícies relacionades

Així mateix, en la pròxima reunió de la direcció nacional se sotmetrà a aprovació aquest expedient informatiu i la direcció del grup parlamentari proposarà un nou portaveu per a la comissió que té cita divendres 29 de juliol i en la qual els grups ja han anunciat que preguntaran sobre aquesta qüestió als responsables de la cadena.

Des d’una amonestació a la suspensió

El codi de conducta del Parlament obliga els diputats a mantenir una «actitud exemplar», una conducta respectuosa amb els altres diputats i els ciutadans i escrupolosa en qüestions de gènere, orientació sexual o creences. I recorda als parlamentaris que les seves relacions amb els mitjans de comunicació s’han d’orientar «a favor del dret a la informació». En les seves compareixences, els diputats han de posar atenció en l’actitud, el llenguatge utilitzat i el tracte envers els professionals de la informació». Les sancions, si es considera provat el que va passar, poden anar des de l’amonestació pública fins a una multa de fins a 12.000 euros. En els casos més greus es preveu fins i tot la suspensió del parlamentari de manera temporal.