Tancament del congrés del partit

Junts esmena l’estratègia d’ERC perquè «anestesia» l’independentisme

  • Borràs i Turull carreguen contra la taula de diàleg i defensen que la desconnexió «no vindrà de Madrid»

Junts esmena l’estratègia d’ERC perquè «anestesia» l’independentisme

EFE/ Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya dona per liquidada la taula de diàleg i es proposa reprendre el procés i preparar-se per «activar» la declaració d’independència del 2017. El nou full de ruta, aprovat aquest diumenge, s’aferra a la confrontació i esmena el pla d’Esquerra, especialment, la seva adhesió al desglaç entre governs. Per reprendre el fil del procés, aposten per una mobilització social organitzada, per utilitzar la majoria parlamentària, que els actors estiguin d’acord que l’Estat no vol negociar i que hi hagi estructures institucionals i suports internacionals a la seva disposició.

Amb contundència, molta, la presidenta del partit Laura Borràs i el secretari general, Jordi Turull, han posat el colofó al congrés amb una tirallonga de retrets als seus socis en el Govern. «La independència no ens la regalarà ningú, no caurà del cel i tampoc sortirà d’una taula de diàleg en la qual no som perquè és la millor manera de defensar una negociació real el dia que n’hi pugui haver», ha etzibat Borràs, i ha assegurat que el diàleg «anestesia» el moviment independentista.

«Hem aprovat una gran esmena a la totalitat als que diuen que la independència és impossible, als que diuen que ja la faran d’altres en 20 anys i als que ens diuen que la independència vindrà de Madrid», ha rematat, sota l’atenta mirada de la portaveu republicana, Marta Vilalta, convidada al tancament de la sessió.

Pocs minuts abans, Turull ja havia desbrossat la fórmula postconvergent per reprendre el pols: «No s’ha d’esperar a ser més per fer, sinó començar a fer per ser més», ha deixat caure, en al·lusió a l’eixamplament de les bases que promou retòricament ERC.

Notícies relacionades

El secretari general ha afirmat que la independència és una «exigència» que requereix un gran consens, però ha dibuixat Junts com a punta de llança davant la desmobilització que, segons el seu parer, provoca la taula de diàleg. «Ens han espiat, han inventat proves per fer mal a líders, han maquinat per alterar resultats, han inhabilitat electes que molestaven per una consulta o per una pancarta, n’hi ha 4.200 represaliats, és un no parar», ha insistit.

Així ha demanat aquells «que tenen por o estan cansats», en al·lusió als seus socis però sense esmentar-los, «que no camuflin la desmobilització sota discursos de possibilisme».