Congrés del partit

Junts segella la seva retirada de la taula de diàleg i càrrega contra ERC per ‘socórrer’ Sánchez

Deixa la continuïtat de la formació en el Govern en mans d’una auditoria que mesurarà el grau de compliment de l’acord amb els republicans

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya tanca l’aposta per dinamitar la taula de diàleg i per forçar una segona volta del procés a partir de l’1 d’octubre d’aquest 2022. La militància postconvergent es reuneix aquest dissabte a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) per marcar un nou rumb per a les sigles després que Laura Borràs i Jordi Turull recollissin el testimoni de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez com a presidenta i secretari general. Un congrés que ha quedat inaugurat amb la reafirmació que no tornaran al camí del diàleg entre governs després de la trobada entre el president Pere Aragonès i el cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez; i en què han acordat que esperaran fins a completar la seva auditoria sobre el pacte amb ERC per decidir sobre la continuïtat en el Govern i sobre si sotmeten la decisió a consulta a la militància. Ara bé, l’acord amb el PSC a la Diputació de Barcelona està fora de perill, tot i que subjecte a revisió, però de cara a les municipals del 2023 es proposen pactar «de manera molt prioritària» amb forces independentistes «mentre hi hagi exiliats i represaliats».

La ponència organitzativa ha sigut la que ha generat més tensió entre ‘lauristes’ i ‘turullistes’ perquè, malgrat que hi havia un pacte per salvaguardar els equilibris, les competències en política municipal han quedat en mans del secretari general adjunt, David Saldoni, i no del secretari d’organització, David Torrents, proposat per Borràs, cosa que ha alterat el repartiment pactat al maig i s’ha quedat la presidenta sense el suculent control territorial.

Ofensiva contra el diàleg

En l’obertura del congrés, Turull ha carregat, de manera vetllada, contra ERC per ‘socórrer’ Sánchez del «naufragi polític i electoral del PSOE», al seu judici debilitat després de les eleccions a Andalusia i assetjat per un PP a l’alça. «Per salvar Moncloa, és capaç d’ofegar Catalunya», ha advertit als republicans. Sota el seu comandament, ha dit, Junts no es deixarà «arrossegar per cants de sirena interessats o enverinats ni intimidar per les males arts de l’Estat», és a dir, que no tornaran a figurar en l’alineació de la delegació catalana de la taula de diàleg a finals de juliol a Madrid. Més que una taula, els aniria bé que constituïssin un grup de WhatsApp, que és el que fan la majoria de mortals quan han de quedar», ha recomanat, amb sorna, a Aragonès i a Sánchez.

El futur polític de Borràs

Per la seva banda, la presidenta, que s’enfronta a 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació per presumptament haver fraccionat contractes durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), ha agraït l’«empatia» de les bases amb la seva causa judicial i s’ha tret de sobre la pressió d’Esquerra, CUP i comuns perquè dimiteixi: «La repressió és una estructura de l’Estat espanyol», ha deixat anar, acompanyada per la modificació dels estatuts interns que evitaran que sigui suspesa com a militant de manera automàtica quan se li obri judici oral.

Notícies relacionades

I és que la nova ponència organitzativa diu que no seran apartats els investigats i fins i tot condemnats per corrupció si la comissió de garanties considera que es tracta d’un cas de ‘lawfare’ (guerra jurídica), com ve defensant el partit sobre la causa que incumbeix a Borràs, tot i que va començar a ser investigada perquè la policia catalana indagava en una investigació sobre tràfic de drogues d’un col·laborador seu i va descobrir indicis d’un possible fraccionament de contractes sota la seva direcció a l’ILC.

Entre els nous posicionaments del partit destaca també l’aposta per eliminar l’impost de successions i per estudiar suprimir el de patrimoni, a més d’un compromís explícit amb l’OTAN. Les ponències seran convalidades aquest diumenge.