La independència de Catalunya

Albiach demana a ERC que «faci seva» la reforma de la sedició com «ha fet Sánchez»

  • La líder dels comuns al Parlament veu «important» que Junts sigui a la taula de diàleg, però representat per consellers del Govern

Albiach demana a ERC que «faci seva» la reforma de la sedició com «ha fet Sánchez»

EFE / ENRIC FONTCUBERTA

3
Es llegeix en minuts

 La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha reclamat aquest dissabte a ERC que «faci seva» la proposta per reformar en el Codi Penal el delicte de sedició en el marc de la taula de diàleg, igual com assegura que ha fet el president del Govern, Pedro Sánchez.

En una entrevista d’Europa Press, ha celebrat aquest compromís del president Sánchez, malgrat que va avisar que no hi havia majories per tirar-lo endavant, i ha afirmat que amb els republicans sí que es podria aprovar la reforma. «Ara ja no depèn del ministre o la ministra de Justícia sinó que també se l’ha fet seva Pedro Sánchez. El que sí que li demanaria a ERC és que també faci seva la proposta», ha insistit Albiach.

Cap a la desjudicialització

Es referia així a les paraules de Sánchez en el debat de l’estat de la nació, en què va afirmar que estava a favor de reformar la sedició. «El més important és no quedar-nos de braços plegats i anar caminant en la desjudicialització», ha insistit. Creu que aquesta proposta no només serviria per als que ja han sigut condemnats per la sentència de l’1-O, sinó també per a persones involucrades que puguin tenir acusacions de sedició.

Preguntada sobre si l’esmentada desjudicialització del conflicte hauria d’anar més enllà de reformar la sedició, ha respost que després d’impulsar aquesta modificació s’haurà «de fer una anàlisi, una avaluació, de quins casos no han contemplat ni els indults ni la reforma del delicte de sedició i veure si s’ha de continuar avançant». Albiach també ha reaccionat a les paraules del ministre de Cultura, Miquel Iceta, que va assegurar que s’havien de buscar «solucions felices» per a l’expresident Carles Puigdemont i els altres independentistes que viuen a l’estranger: «Menys frases boniques i més política», ha reclamat.

La presidenta del grup parlamentari dels comuns ha afirmat que «la solució més feliç és la desjudicialització, no només per a Puigdemont sinó per a totes les persones afectades per la sentència de l’1-O». Ha dit que hauria volgut que tant la reunió entre Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com la taula de diàleg s’haguessin celebrat abans, i ha celebrat que hagi servit per fixar una data de la taula de diàleg.

Albiach ha criticat que el PSOE «miri més al calendari electoral» per fixar aquestes trobades, i ha afirmat que és el moment de posar contingut sobre la taula i avançar en el diàleg en l’any que queda de legislatura.

El PSOE «ha entès la situació d’urgència i sobretot que s’ha de construir una alternativa a l’amenaça del PP i Vox que ha entrat en algunes institucions com el Govern de Castella i Lleó», ha assenyalat Albiach. Afirma que és «important» que Junts participi en la taula de diàleg, ja que forma part de l’Executiu català, i ha retret que cada vegada que aquest partit es desmarca de la taula el Govern català perd força, credibilitat i confiança en la resolució del conflicte, segons les seves paraules.

L’última reunió de la taula de diàleg es va fer sense representants de Junts perquè el partit va proposar membres de la formació que no formaven part del Govern, i la part d’ERC de l’Executiu va assegurar que la delegació catalana només podia estar formada per consellers, igual com la delegació del Govern central ho estava per ministres.

Més voluntat de negociació

Notícies relacionades

Albiach ha criticat que els companys de files de Laura Borràs qüestionin que en la taula de diàleg estigui el Govern al complet, ja que assegura que hi era Aragonès, que «és el president de tots», i ha reclamat que la delegació catalana sigui forta i sòlida, i estigui formada pels dos membres del Govern. A més, ha recordat que es va arribar a un acord al configurar aquest espai de diàleg: «La paraula donada és la que val i crec que és important que es compleixi», ha dit al ser preguntada sobre si el secretari general de Junts, Jordi Turull, o altres membres del partit podrien participar en la pròxima trobada.

Sobre les paraules de la portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, que va dir que el Govern anava a la taula de diàleg amb unes expectatives no massa altes, Albiach ha reclamat a l’Executiu català que vagi a la reunió «convençut, amb força, amb propostes i, sobretot, amb moltíssima voluntat, no només de diàleg, sinó de negociació».