Debat sobre l’estat de la nació

Els anuncis de Sánchez: impostos a les energètiques i bancs i abonament total de Rodalies

«M’hi deixaré la pell per defensar la classe mitjana», afirma el president del Govern

Els anuncis de Sánchez: impostos a les energètiques i bancs i abonament total de Rodalies

David Castro

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern central imposarà un nou impost «excepcional» a les companyies energètiques i un altre a les entitats financeres i també pagarà tots els abonaments de Rodalies i Mitjana Distància des de l’1 de setembre fins al 2023, segons ha anunciat Pedro Sánchez en el seu discurs del debat sobre l’estat de la nació.

El president del Govern ha arrencat el debat de l’estat sent de la nació assegurant que és «plenament conscient de «l’angoixa, la frustració i les dificultats quotidianes» dels espanyols a causa de la inflació i a la situació econòmica i ha demanat actuar junts per superar aquest escenari.

Sánchez ha iniciat la seva intervenció amb un missatge de confiança als ciutadans per remuntar aquesta nova crisi, com ja es va fer amb altres situacions semblants durant la democràcia. «Malgrat totes les discrepàncies, pors i ensopegades, els espanyols mai hem perdut la confiança en nosaltres mateixos. Hem sabut estar junts quan els problemes han amenaçat la nostra convivència», ha afirmat.

En el seu primer debat de política general com a cap del Govern, Sánchez ha tingut també paraules per condemnar la guerra a Ucraïna i el comportament «despietat» del president rus, Vladímir Putin. «El gran repte d’Espanya és la inflació», ha remarcat, abans de recalcar que s’hi deixarà «la pell per defensar la classe mitjana».

Primer debat com a president

Sánchez ha arribat al Congrés a les 11.40 hores en el seu cotxe oficial, i ha passat a la zona de Govern del Congrés dient bon dia però sense fer declaracions.

Amb prou feines uns minuts abans de les dotze, Sánchez ha entrat al saló de plens i ha sigut rebut dempeus pel grup socialista i tot els seus ministres i ministresses, entre elles, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

Just davant, en el grup del PP, hi havia assegut el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que al ser senador no podrà prendre la paraula tot i que sí seguir el ple.

Segons l’avançat en les últimes hores, Pedro Sánchez anunciarà en el debat mesures socials i econòmiques «molt ambicioses» dirigides especialment a les classes mitjanes i treballadores i amb les que espera remuntar i cohesionar l’Executiu de coalició.

Durant la jornada d’aquest dimarts només intervindrà Sánchez sense límit de temps, i ja a la tarda ho faran els portaveus de tots els grups de més a menys nombrosos, començant per Cuca Gamarra, del PP.

Notícies relacionades

Aquest dimecres continuarà la sessió amb els grups que no els hagi donat temps a intervenir avui dimarts, i tancarà el PSOE, i ja dijous serà el debat i votació de les propostes de resolució, 15 com a màxim per cada grup parlamentari.

De moment, cap membre del Govern, ni d’Unides Podem, ha avançat quines mesures anunciarà Sánchez, en tant que, per exemple, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que ve a «escoltar-lo amb interès».