Segona jornada del debat de la nació

Sánchez surt de l’examen del Congrés refent la majoria de la investidura

  • El Govern es reconcilia amb les esquerres, salva la seva reforma del CGPJ i aprofundeix en el xoc amb el PP

  • Feijóo evita pronunciar-se per segon dia sobre els impostos a les energètiques i la banca

Sánchez surt de l’examen del Congrés refent la majoria de la investidura

DAVID CASTRO

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«Estàvem arribant al cim de l’Everest, en el punt en què pots caure cap enrere o bé superar el cim. I per sort hem passat el cim». Un diputat del PSOE resumia aquest dimecres el regust dolç que havia deixat la primera part del debat de l’estat de la nació. La sensació inequívoca de victòria per golejada per part del Govern. De remuntada després de setmanes i mesos de desorientació i d’ànim per terra. Pedro Sánchez, a ulls dels seus, va aconseguir revertir la tendència a la baixa i marcar un «punt d’inflexió» en la legislatura. El president va impulsar decididament l’agenda progressista amb el seu gir clarament a l’esquerra i va enfortir (si més no per uns dies) la seva coalició amb Unides Podem. Però no només. També va aconseguir recompondre la majoria de la investidura.

El xoc de Sánchez amb el portaveu d’ERC va ser aspre, sí, però perquè al líder socialista el va indignar que Gabriel Rufián mostrés a la tribuna tres bales recollides al costat de la tanca de Melilla el 24 de juny, quan van morir almenys 23 immigrants. Tanmateix, als republicans no els va sonar malament la música dels nous impostos a la banca i les elèctriques. El mateix va passar aquest dimecres en la segona jornada de debat al Congrés: Sánchez va rebre l’aplaudiment de les esquerres, tot i que li van reclamar més passos.

Íñigo Errejón, líder de Més País, va celebrar el «cop de timó» de l’Executiu i va demanar que sigui «ferm i decidit». «Valorem positivament les mesures que vostè ha anunciat, però esperem més, començant per una ambiciosa, progressiva i justa reforma fiscal,» va assenyalar Mertxe Aizpurua, portaveu d’EH Bildu, que no obstant va parlar de «pedaços». Ferran Bel, del PDECat, es va mostrar «d’acord en el diagnòstic i amb algunes» de les iniciatives anunciades pel cap de l’Executiu, tot i que no tenen clar «les polítiques per combatre-les» que es desplegaran, informa Efe.

Més queixós es va mostrar Aitor Esteban, cap del PNB a la Cambra baixa: va exigir a Sánchez un canvi d’actitud si vol continuar confiant en el seu grup, va denunciar que no ha complert els compromisos d’investidura, que no truca als seus socis per pactar les mesures. «I vostè no es pot permetre prescindir de nosaltres», li va etzibar Esteban. El PNB no està «frontalment en contra que temporalment» es gravin els beneficis de les elèctriques i els bancs, però «no es pot fer de qualsevol forma». El diputat va assumir que li tocarà «discutir sota pressió» les iniciatives per «no fer descarrilar el Govern». «Vostès només miren la pròxima corba sense fer cas de les següents que hi ha a la carretera», el va criticar.

Sánchez va minimitzar la caiguda de la banca a la borsa de dimarts i va insistir en la necessitat de justícia social i un «repartiment just de les càrregues de la guerra». I va avançar a Esteban que aquest juliol el Consell de Ministres aprovarà l’avantprojecte de la nova llei de secrets oficials, una norma molt ambicionada pel PNB i promesa per l’Executiu. El text encara haurà de passar per una segona lectura dins el Consell de Ministres abans de caminar cap al Congrés.

«ETA ja no existeix»

Les dretes, en qualsevol cas, van quedar a la trinxera del davant. El PP, que va deixar una imatge de grup semibuit en el segon dia de debat, va continuar sense donar la seva opinió sobre els nous impostos. «Veurem en què consisteixen i després donarem la nostra opinió definitiva», es va excusar Alberto Núñez Feijóo des de San Lorenzo d’El Escorial.

Amb Junts, com era d’esperar, ni mica de química. Amb Ciutadans, no hi va haver cap connexió. Més aviat al contrari: xoc. Inés Arrimadas va considerar «buides» les mesures de Sánchez i va assegurar que són les que ell necessita per «no morir políticament». No té «ideologia», ni «escrúpols», li va dir. I com va fer el PP la vigília, li va retreure la seva aliança amb Bildu per la llei de memòria democràtica. «Tinc una mala notícia per dir-li a vostè i al grup de la dreta: ETA ja no existeix», va respondre el president.

Sánchez, en canvi, no va contestar Aizpurua quan va traslladar el seu «condol i dolor» a les víctimes del terrorisme: «Volem dir-los de cor que sentim enormement el seu patiment i ens comprometem a mirar de mitigar-lo». La diputada reproduïa les paraules de la Declaració d’Aiete del 18 d’octubre passat, però no s’havien sentit així en el ple de la Cambra baixa. I si el president ni tan sols les va comentar era, explicaven des de Ferraz, perquè no volia que el focus recaigués sobre ell, sabent que la dreta l’està atacant insistentment pel seu últim pacte amb l’esquerra ‘abertzale’.

Notícies relacionades

Acabat el debat gairebé a les 16 hores, els grups van presentar les seves propostes de resolució (se’n van registrar 138), que aquest dijous discutirà i votarà el ple del Congrés. Les del PSOE, molt genèriques, es limitaven a manifestar els compromisos del president, per tal de no obrir noves esquerdes amb Unides Podem (no en va incloure cap sobre l’augment de la despesa militar, per exemple). Però les dels morats sí que revelaven la seva intenció de presentar batalla: establir un tipus mínim efectiu del 15% en societats, apujar l’IRPF als salaris de més de 10.000 euros mensuals, un impost a les grans fortunes i un increment del 10% de l’impost de societats als grans supermercats per donar xecs menjar. I també van incloure la condemna pels fets ocorreguts a la tanca de Melilla.

En paral·lel, el ple va prendre en consideració la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial per tornar a l’òrgan de govern dels jutges la potestat de nomenar dos magistrats per al Tribunal Constitucional. Els socialistes van tirar endavant la votació (amb 183 vots, els del PSOE, UP, ERC, Més País-Compromís, el PDECat, el PNB, Bildu i el PRC) ajudant-se dels seus socis. La maquinària va funcionar perfectament. I tornarà a funcionar aquest dijous, quan es voti definitivament el text i també es convalidin diversos decrets lleis (entre els quals, el segon pla de xoc contra la guerra, potser amb l’abstenció d’ERC) i el projecte de llei de memòria (amb la presumible abstenció d’ERC). El Govern no revelava aquest dimecres cap inquietud per cap de les seves iniciatives. Cap, deia, perillava.