Confessió de l’excomissari al jutge Andreu

Així es vantava Villarejo d’haver «venut la moto» a ‘El Mundo’ amb el compte fals de Trias a Suïssa

Així es vantava Villarejo d’haver «venut la moto» a ‘El Mundo’ amb el compte fals de Trias a Suïssa
2
Es llegeix en minuts
ACN

José Manuel Villarejo va assegurar al ja llavors jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu que l’anomenada policia patriòtica havia «venut la moto» del compte fals de Xavier Trias a Suïssa als periodistes d’‘El Mundo’, enmig de la guerra bruta per desacreditar l’independentisme a Catalunya, cap al 2014.

Segons es pot escoltar en uns àudios filtrats a ‘Elmón’, Villarejo confessa a Andreu en el transcurs d’un dinar a Madrid que el compte és fals, i afirma que el número dos del llavors ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, n’estava al corrent. De fet, Villarejo afegeix que Fernández Díaz està molt molest amb la situació i que vol fer «rodar caps».

Interior, preocupat

Segons relata ‘Elmón’ en el dinar també hi havia l’empresari Adrián de la Joya; el president de ‘La Razón’, Mauricio Casals, i el comissari José Luís Olivera, director del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). En la mateixa trobada, abans que arribés Andreu, Villarejo atén la trucada del número dos de Fernández Díaz, Francisco Martínez, que es mostra preocupat per la deriva que ha pres l’estratègia de la publicació del compte fals. Trias havia demostrat amb un certificat del regulador bancari suís que no en tenia cap, i la mateixa entitat havia remarcat que el número que ‘El Mundo’ havia difós no existia.

Ja amb Andreu assegut a la taula, Villarejo li explica que el compte fals li va passar a ‘El Mundo’ el cap de la Unitat Central de Suport Operatiu de la Policia, el comissari Enrique García Castaño, o ‘el Gordo’, com li diu. L’excomissari acusa Castaño d’haver tingut «pressa» en l’afany de desacreditar l’independentisme i de ser el responsable del fiasco i de l’escàndol. «El ministre està molt emprenyat, perquè s’ha tirat a la piscina a mort i l’han enxampat», remarca.

Notícies relacionades

‘El Mundo’ va publicar primer que Trias tenia el compte a Suïssa, a la qual cosa l’exalcalde de Barcelona va respondre amb un desmentiment rotund. En el dinar, Villarejo explica a Andreu que després d’aquesta resposta, els periodistes d’‘El Mundo’ «s’acolloneixen i van a veure Pino», el comissari de policia que exercia de director adjunt operatiu del cos, Eugenio Pino.

Aquest, continua Villarejo, els va ensenyar un informe «absurd» que havia fet Afers Interns, un informe de cinc pàgines, tres de les quals, en francès, on hi havia un número de compte corrent, que els periodistes publiquen com a contrarèplica. «Davant això Trias diu, ja us he enxampat, perquè és clar, mentre parles d’un compte corrent, és un tema gasós», explica l’excomissari al jutge de l’Audiència Nacional. Trias va contraatacar amb el certificat del regulador helvètic que corroborava que no tenia cap compte en cap entitat del país i que el número difós per ‘El Mundo’ no existia.