Les dretes

El PP obvia les iniciatives presentades i coincideix amb Vox que el «problema és Sánchez»

«Cal desallotjar aquest Govern al més aviat possible», etziba l’ultra Espinosa de los Monteros

Arrimadas veu el president del Govern com una «versió empitjorada del Zapatero del 2010»

El PP obvia les iniciatives presentades i coincideix amb Vox que el «problema és Sánchez»

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP ha optat per no comentar ni una de les mesures que Pedro Sánchez ha presentat aquest matí al Congrés dels Diputats, i ha obviat el contingut del discurs que el cap de l’Executiu ha pronunciat durant gairebé una hora i mitja en l’obertura del debat de l’estat de la nació. «Els espanyols esperaven veure mesures, solucions i reformes, i d’això no hem vist absolutament res», ha dit Cuca Gamarra, la portaveu del grup parlamentari popular. La diputada ha qualificat d’«insultant» el discurs del president del Govern, per no donar resposta «als dos grans problemes que té la societat espanyola: la crisi energètica i la inflació».

Alberto Núñez Feijóo, president del PP, ha seguit la sessió des de l’escó que normalment ocupa el líder de l’oposició. No pot prendre la paraula al Congrés perquè no té acta a la Cambra (és senador). I tampoc ho ha fet, per ara, davant els mitjans de comunicació, i ha deixat aquesta primera reacció en mans de Gamarra, que també serà la que aquesta tarda intervingui a l’hemicicle per explicar la posició del PP i protagonitzarà el cara a cara amb Sánchez.

En l’aturada per dinar, tots els grups han sortit a comentar com han vist el discurs del president del Govern. La portaveu conservadora no ha comentat què li semblen els abonaments de transport gratis ni els impostos a les elèctriques i bancs que ha anunciat Sánchez. «[El cap de l’Executiu] demana esforços als espanyols mentre ell no està disposat a fer-ne cap. És un discurs en què brilla per la seva absència l’autocrítica, propi del que governa des de la supèrbia. Els espanyols esperaven veure mesures, solucions i reformes, i d’això no hem vist absolutament res», ha assenyalat. «El problema és el mateix senyor Sánchez», ha assegurat. És una idea que també ha llançat Iván Espinosa de los Monteros, el portaveu de Vox. «Cal desallotjar aquest Govern al més aviat possible», ha afirmat després de destacar la caiguda de les borses que s’ha registrat amb l’anunci de Sánchez del nou impost a la banca. Segons la força d’ultradreta, els socialistes tenen un «macabre projecte polític» amb lleis «ideològiques» i han d’abandonar «el poder».

Notícies relacionades

Per la seva banda, Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans, ha trobat a faltar que el cap de l’Executiu «reti comptes de les aliances amb els seus socis» i doni explicacions sobre «per què ha colonitzat les institucions». «[El discurs] ha sigut encara pitjor de l’esperat. Zero autocrítica i ha donat la culpa als altres. Es presenta com a patidor de les set plagues», ha denunciat.

Arrimadas creu que Sánchez ha recorregut al «manual del bon populista», perquè ha anunciat que pujarà la despesa i «no ha explicat d’on traurà els diners». «Ens ha recordat el [José Luis] Rodríguez Zapatero del 2010, però en una versió empitjorada, perquè té pitjors socis», ha rematat amb referència a Bildu i ERC.