Debat de la nació

Aquestes són les noves mesures del Govern central per contenir la inflació

  • Pedro Sánchez anuncia un nou impost per a la banca i la gratuïtat dels abonaments del transport fins al desembre

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat un nou paquet de mesures per contenir l’actual escalada de la inflació. El pla de l’Executiu passa per instaurar dos nous impostos extraordinaris, un a les grans entitats financeres i un altre per a les empreses energètiques, per tal de recaptar nous fons per finançar altres actuacions de cara a l’últim trimestre de l’any, com la gratuïtat dels abonaments del transport i un plus de 100 euros per als estudiants amb beca.

Recaptar més d’aquells que estan ingressant més amb la inflació per ajudar aquells que paguen més i es queden amb menys. Aquest és l’esquema de les noves mesures que ha enumerat aquest dimarts el líder de l’Executiu en la seva intervenció al Congrés. Amb els dos nous gravàmens temporals des del Govern de coalició confien a ingressar a futur 10.000 milions d’euros.

L’Estat millorarà les seves ajudes per incentivar l’ús del transport públic mentre puja el preu de la gasolina. Si en el primer paquet de mesures el Govern va anunciar bonificacions del 50% dels abonaments de transport, ara puja la seva aposta fins al 100%. És a dir, entre l’1 de setembre i el 31 de desembre tots aquells bitllets de diversos viatges de Renfe de Rodalies i mitjana distància seran gratis. L’esmentada mesura se suma a la rebaixa del 30% per als abonaments de la resta de transport urbà i metropolità, que les comunitats autònomes poden completar fins al 50% o el 60%.

Un altre col·lectiu beneficiat per les noves mesures seran els estudiants més grans de 16 anys que estiguin percebent una beca pública. Aquests estudiants la veuran augmentada durant tres mesos –de setembre a desembre– en 100 euros al mes. L’Executiu calcula que al voltant d’un milió de becats es beneficiaran d’aquesta mesura.

Sánchez ha avançat una altra actuació de l’Estat per ajudar les famílies que tindrà repercussió a la Comunitat de Madrid en els pròxims anys. Des de l’Executiu han promès el desbloqueig immediat de l’operació Campament, que permetrà la construcció de fins a 12.000 vivendes a Madrid, de les quals el 60% seran públiques.

Impostos a banca i energètica

Notícies relacionades

L’Executiu pretén atacar els beneficis extres que sectors com la banca i les energètiques estan extraient de l’actual crisi. El preu del diner creix i la pujada de tipus que ultimen o ja han aplicat els bancs centrals –tant l’Europeu com la FED– augmenta els ingressos de les entitats bancàries per aquesta via. És per això que Sánchez ha anunciat la creació d’un impost temporal per a la banca, que estarà en vigor durant 2 anys i proveirà l’Estat d’un total de 1.500 milions a l’any.

Tal com demandava el seu soci de Govern, Unides Podem, Sánchez ha avançat també la posada en marxa d’un impost temporal a les grans empreses energètiques que es lucrin de l’actual encariment de la llum o el gas. Estarà en vigor el 2023 i el 2024, per gravar així el repartiment de dividends i beneficis dels exercicis 2022-2023. Amb aquest impost l’Executiu pretén ingressar uns 2.000 milions a l’any.

Temes:

Govern IPC