Debat sobre l’estat de la nació

El Govern impulsa nous impostos «excepcionals» a bancs i elèctriques

Sánchez anuncia que l’Executiu pagarà el 100% de tots els abonaments de Rodalies i mitja distància des de l’1 de setembre fins al 2023

  • El president confirma que es posarà en marxa el nou gravamen a les energètiques, que estarà en vigor dos anys i permetrà recaptar 2.000 milions

  • Per alleujar el problema de la vivenda, es desbloquejarà l’operació Campament a Madrid per disposar de 12.000 pisos, el 60% públics

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Marisol Hernández

El Govern «anirà a totes» per contenir la inflació disparada. Pedro Sánchez es deixarà «la pell per defensar la classe mitja i treballadora» de les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. I per això llança noves mesures, «d’impacte», com deien a la Moncloa. La primera, la bonificació del 100% dels abonaments de transport per als trens de Rodalies i mitja distància operats per Renfe des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre del 2022. Dos, un nou impost a la banca perquè les entitats financeres no es beneficiïn de les pujades dels tipus d’interès (amb el qual es recaptaran 1.500 milions d’euros). Tres, la posada en marxa de l’anunciat impost a les energètiques (pel qual les arques de l’Estat ingressaran 2.000 milions en els pròxims dos anys). Quatre, el desbloqueig de l’operació Campament a Madrid per disposar de 12.000 noves vivendes (el 60% de les quals, públiques). «Estarem al costat dels que necessiten els poders públics, tot i que, al fer-ho, incomodem els poderosos», ha dit Sánchez.

Eren aquests els anuncis més rellevants formulats pel president en l’arrencada del debat de l’estat de la nació, el primer en 7 anys, el número 26 en la història del parlamentarisme a Espanya. Sánchez volia recobrar el pols de la legislatura en aquest tram tan «crític», com deien els seus, just després de la patacada del seu partit en les eleccions andaluses del 9 de juny. I fer-ho amb un catàleg de mesures econòmiques i de protecció social que servissin per oposar la seva gestió socialdemòcrata de les «retallades» del PP.

Sánchez ha començat la seva intervenció entrant de ple en la situació econòmica d’Espanya. Sense embuts després de les seves primeres frases i amb un to diferent, tractant de posar-se a la pell dels ciutadans. «Sé que l’escalada de preus farà més difícil el que abans era difícil», «me’n faig càrrec» perquè «acumulem més de dos anys de grans sacrificis personals i econòmics». Aquesta idea de ‘sé el que està passant i no hi posaré remeis ineficaços’ ha sigut una constant en tot el seu discurs, però l’ha contraposat sempre als missatges «catastrofistes» que, segons la seva opinió, llança el PP.

Notícies relacionades

«No fugiré d’estudi, el gran repte es diu inflació», ha admès. És una «malaltia greu», que «empobreix tothom». Però hi ha, ha defensat, vuit països de zona euro i 65 països amb les mateixes dades que Espanya. Al nostre país, ha explicat, suposa una combinació de l’alça de l’energia i del preu dels aliments. El president s’ha esplaiat a detallar com l’economia mundial ha arribat a aquesta situació, amb una combinació de factors que uneix els efectes de la pandèmia amb la guerra a Ucraïna. La crisi de subministrament, l’alça del consum després del confinament, la dependència europea del gas rus, Vladímir Putin i la seva amenaça de tallar l’energia. 

Tot això unit, ha remarcat, ens ha portat fins aquí. I el que hi ha al davant és incertesa perquè, ha admès, no sabem quant temps durarà la invasió russa d’Ucraïna. Per això, ha mirat de transmetre que «no es pot acabar amb això de la nit al dia». I ha advertit als ciutadans que «no creguin els que diuen que això es pot resoldre de cop», amb referència al PP.