Aquest divendres

Díaz llança Sumar per reunificar l’esquerra en plena crisi amb el PSOE

  • La vicepresidenta segona apartarà del focus els dirigents dels partits per centrar el debat en la societat civil

Díaz llança Sumar per reunificar l’esquerra en plena crisi amb el PSOE

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Trobar el moment exacte sol ser complicat –gairebé impossible per a certes coses–, però es podria dir que Yolanda Díaz l’ha encertat bastant a l’hora d’elegir una data per llançar Sumar. La vicepresidenta segona del Govern arrencarà aquest divendres el seu procés d’escolta a Madrid enmig de la crisi oberta a l’Executiu per la despesa en defensa. Les friccions no estaven planejades, però han acabat creant l’escenari idoni perquè la també ministra de Treball iniciï el seu intent per reconstruir l’esquerra a l’esquerra del PSOE. Amb l’espai d’Unides Podem unit en aquesta qüestió i molts partits progressistes criticant la gestió de Pedro Sánchez en aquesta qüestió, Díaz donarà el tret de sortida a un viatge de sis mesos després dels quals decidirà si fa el pas per ser candidata en les eleccions generals del 2023.

Serà a El Matadero de Madrid, aquest divendres a les 19.30 h, on la vicepresidenta segona iniciarà un diàleg amb la societat civil després de retardar-lo en dues ocasions, primer per la reforma laboral i, després, per l’esclat de la guerra a Ucraïna. I de fons hi haurà les friccions viscudes en els últims dies amb l’ala socialista del Govern arran d’un crèdit de 1.000 milions aprovat per a despesa militar i de les intencions de Sánchez d’elevar el pressupost en Defensa al 2% del PIB.

Va ser la mateixa Díaz que va reclamar en el si de l’Executiu una reunió de la comissió de seguiment del pacte de coalició per mirar de rebaixar les tensions, un assumpte en què socialistes i morats s’han esforçat en els últims dies. No obstant, les discrepàncies en el Govern han servit per cohesionar els ministres d’Unides Podem que, en els últims mesos, han tingut diverses tibantors justament pel buit que ocuparan els partits en el nou projecte de Díaz.

Els plans futurs

Notícies relacionades

«Demà serà un dia d’alegria, de festa», va assegurar la vicepresidenta en un vídeo publicat en xarxes socials. En concret, comptarà amb diferents persones de l’àmbit de la sanitat, de l’educació, la cultura, així com representants del món de les plataformes i del sector de les cures. Díaz sempre ha defensat que es tracta d’un espai en què la ciutadania s’ha de situar en el centre perquè aportin les seves idees de cara a la construcció d’un projecte de país.

Per petició de la mateixa Díaz no hi seran presents els màxims dirigents dels partits d’Unides Podem, així com d’altres formacions amb què ha anat bastint ponts en els últims mesos, tot i que sí que hi haurà una representació de cada formació amb càrrecs intermedis. La intenció, defensen en l’entorn de Díaz, és no eclipsar el debat que faci la societat civil. Tot i així, la ministra de Treball ha deixat clar en les últimes setmanes que compta amb Podem, IU, En Comú Podem, Més País i Compromís de cara a una segona etapa que començarà ja el 2023 per portar el procés d’escolta fins a l’arena política.