DESPRÉS DEL XOC PER DEFENSA

Preocupació del PSOE per deixar que Díaz marqui perfil propi a hores de presentar Sumar

Incomprensió dins l’organització perquè no s’hagi treballat per dissipar el conflicte per la despesa militar a només uns dies del debat sobre l’estat de la nació | Creuen que el paper protagonista que ha adquirit Díaz i el seu allunyament del PSOE forma part d’una estratègia que la Moncloa no havia de facilitar | Els últimes dies la vicepresidenta ha portat a terme un gradual acostament a Podem que la reforça al capdavant del bloc a l’esquerra del PSOE

Preocupació del PSOE per deixar que Díaz marqui perfil propi a hores de presentar Sumar

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández
Ana Cabanillas

De la sorpresa per l’èxit de la cimera de l’OTAN a la inquietud per la constatació que una altra guerra interna, en el pitjor moment possible, s’ha instal·lat en el Govern de coalició, després de la decisió d’augmentar en 1.000 milions la despesa militar. L’exhibició en les últimes hores de la divisió dins l’Executiu per l’aprovació d’un crèdit extraordinari per a Defensa, amb el rebuig frontal d’Unides Podem, ha causat perplexitat entre els socialistes. Perquè aquest «soroll» constant, expliquen, impedeix que arribin a l’opinió pública les decisions del Govern, però també per la sorpresa que aquest nou episodi de confrontació hagi arribat només uns dies abans de la celebració del debat sobre l’estat de la nació, al qual la Moncloa concedeix tota la importància, i hores abans que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, impulsi Sumar, la seva plataforma per presentar-se a les eleccions generals. «¿Això és casualitat o està arrencant i no hem sabut controlar la situació?», assenyalen fonts del partit. 

Aquest divendres, Díaz presenta Sumar, que aspira a aglutinar tota l’esquerra a l’esquerra del PSOE, en un acte a Madrid. A partir de llavors, la vicepresidenta inicia un «procés d’escolta», d’intercanvi d’idees amb la societat civil, que la portarà per tot Espanya buscant suport social per al seu projecte. 

Diferents fonts socialistes consultades per aquest diari apunten la rellevància que en aquest context sigui Díaz qui hagi confrontat directament amb l’ala socialista de l’Executiu i qui demanés aquest dimarts una reunió «urgent» de la comissió de seguiment del pacte de coalició. Fins ara els problemes han sigut, recorden, amb Podem i amb les ministres Ione Belarra i Irene Montero. I a banda del xoc per capitalitzar i orientar la reforma laboral, la relació amb ella és bona. De fet, per ordre de Pedro Sánchez, a la Moncloa la protegeixen i miren de facilitar les seves peticions.

Però aquestes fonts consideren un error haver deixat que marqui perfil propi, just ara. Defensen que no s’havia d’haver permès que les desavinences sobre la inversió en Defensa arribessin tan lluny i que s’havia d’haver actuat perquè la discussió interna no sortís a la llum. «Que s’haguessin assegut», afirmen. Que el focus estigui situat en una pugna amb el soci minoritari, argumenten, afavorint el seu paper protagonista, en lloc de les mesures que aprova l’Executiu, és «inconcebible». 

Des de dilluns a la tarda s’ha entaulat una batalla pública sobre l’augment de la despesa militar. Va ser la vicepresidenta segona qui ho va confirmar, sense dissimular el seu disgust, després que ho avancés el diari El País. Díaz va assegurar que Unides Podem no havia sigut advertit que aquesta qüestió –un crèdit extraordinari amb càrrec al Fons de Contingència– s’aprovaria en el Consell de Ministres d’aquest dimarts. Ni s’havia acordat dins l’Executiu ni els ministres d’Unides Podem van ser avisats.  

Molt poc després, la Moncloa va rectificar públicament amb un comunicat en què es revelava que aquest tema es va tractar en la Comissió General de Secretaris d’Estat i Subsecretaris de la setmana passada i «la proposta va ser estudiada i validada sense que hi hagués cap mena d’intervenció en contra». La versió d’Unides Podem és que es va introduir al final, com una proposta del Ministeri d’Hisenda i sense detallar el cost del crèdit extraordinari.

Fonts socialistes destaquen la mala gestió política d’aquest conflicte, malgrat que la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va mirar ahir de no alimentar més la polèmica. La sensació en bona part del PSOE és que l’Executiu projecta davant la societat una imatge de «desgast», que s’ha vist reforçada per la debacle en les andaluses. I que ho fa a més davant el debat sobre l’estat de la nació, la setmana vinent al Congrés, que hauria de suposar un revulsiu per vendre l’acció de l’Executiu. No és la millor manera que els dos socis arribin a aquesta cita, asseguren les fonts consultades. 

Des d’abans fins i tot de la sonora derrota a Andalusia s’ha instal·lat en l’organització la idea que és necessari un canvi de Govern, amb ministres més polítics, que no es dediquin a parlar només de la seva àrea, i que sàpiguen traslladar de manera coral les decisions de l’Executiu. Hi ha preocupació perquè el PP d’Alberto Núñez Feijóo atrau votants socialistes, com s’ha demostrat en les andaluses. 

Gir de Díaz amb Podem

Però és que, a més, s’entén, i aquest és el temor que ha crescut aquesta setmana, que s’està facilitant el reforçament de Yolanda Díaz. Fonts socialistes creuen que la vicepresidenta està mirant d’«allunyar-se» del PSOE, donant més pes a la seva veu dins l’Executiu. I que les desavinences per l’augment de la despesa en Defensa ho han afavorit. Aquest nou paper de lideratge d’Unides Podem, de vegades molt més difuminat, arriba just quan s’entreveu una reconciliació en l’espai morat.

La comunicació entre Díaz i la secretària general de Podem, Ione Belarra, s’ha vist molt ressentida perquè la vicepresidenta segona s’ha sentit tutelada des de la distància per Pablo Iglesias i això ha contaminat les relacions tant amb la ministra de Drets Socials com amb Irene Montero. Però les últimes setmanes, just després del fiasco que tots han patit a Andalusia, es nota un canvi. D’evitar-se en alguns actes o fiscalitzar on anava o amb qui parlava Díaz a tornar a compartir convocatòries. La setmana passada Díaz, Belarra i Montero van coincidir en la celebració institucional del Ministeri d’Igualtat amb motiu de l’Orgull. I està prevista la participació de la vicepresidenta en un curs d’estiu de la Universitat Complutense de Madrid, organitzat per Podem, els dies 18 i 19 de juliol amb el títol ‘La guerra que ho ha canviat tot: sobirania energètica, geopolítica i nous drets’. A aquestes jornades hi anirà tota la cúpula morada. Belarra, Montero, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, i l’exlíder de la formació Pablo Iglesias.

Notícies relacionades

Això fa uns mesos era impensable. Fins i tot el bloc socialista va assumir que les negociacions, fins i tot la comunicació dins l’Executiu, havia de ser a tres, amb Díaz d’una banda i Belarra de l’altra. La sensació ara és que la vicepresidenta, més possibilista en alguns temes, ha fet un gir ideològic per ancorar-se com a gran referent de l’espai progressista al marge del PSOE. Pedro Sánchez, durant tota la setmana passada, va demanar a Unides Podem una «reflexió» sobre el nou sentit que ha adquirit l’OTAN com a garant de la seguretat després de la matussera invasió d’Ucraïna. Amb arguments com el canvi de postura de països històricament neutrals com Suècia i Finlàndia. La resposta que ofereixen des de Podem és que acceptar això seria «obrir la porta de la Moncloa al PP i Vox».

Malgrat aquestes contínues friccions ningú, ni del PSOE ni d’Unides Podem, posa en dubte que la coalició es mantindrà fins que Sánchez convoqui eleccions. Però també tots donen per fet que, així que s’acostin les autonòmiques i municipals del maig del 2023 i les generals, la tensió pujarà.