Consell de Ministres

La roda de premsa del Consell de Ministres, en directe

El Govern central aprova un crèdit de 1.000 milions per a Defensa amb l’oposició d’Unides Podem

La Moncloa assegura que va informar el seu soci de Govern sobre la despesa per a Defensa en la reunió de la Comissió General de Secretaris d’Estat i Subsecretaris

La roda de premsa del Consell de Ministres, en directe

EFE/Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern central aprovarà aquest dimarts en el Consell de Ministres un crèdit de 1.000 milions d’euros per al Ministeri de Defensa, segons han confirmat fonts de la Moncloa a Europa Press, per avançar en el compliment dels compromisos adquirit amb l’OTAN. A més, han assegurat que Unides Podem coneixia la mesura i no s’hi va oposar.

Aquest crèdit de 1.000 milions d’euros s’aprova amb càrrec al fons de contingència i, per tant, no necessita l’aprovació del Congrés, segons han precisat fonts del Govern.

Així, han indicat que el Govern complirà la seva responsabilitat i solidaritat per enfortir la seguretat i la capacitat de dissuasió europees davant l’amenaça que suposa la Rússia de Vladímir Putin. Per tant, la Moncloa ha vinculat aquesta mesura, al compromís adquirit pel president del Govern Pedro Sánchez en la cimera de l’OTAN celebrada a Madrid la setmana passada, d’elevar la despesa militar fins al 2% del PIB l’any 2029.

A més, des de la Moncloa han remarcat que tots els departaments ministerials van ser informats de la proposta en la reunió de la Comissió General de Secretaris d’Estat i Subsecretaris que es va celebrar la setmana passada.

Comissió de subsecretaris

D’aquesta manera afirmen que la proposta va ser estudiada i validada sense que es produís cap tipus d’intervenció en contra, tot i que aquest mateix dilluns, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, s’ha oposat a aquest increment de la despesa en defensa de 1.000 milions, ha assegurat que no està pactat amb Unides Podem i ha criticat «les formes» amb què s’ha portat a terme.

Notícies relacionades

Qüestionada sobre si aquest increment de 1.000 milions estava consensuat amb Unides Podem, Díaz ha dit de manera taxativa que «no» i ha sentenciat que les «formes» en política són importants, sobretot quan afecta un aspecte tan sensible com la Defensa. Per tant, ha demanat que les decisions es prenguin de manera «adequada», amb respecte als aliats i a les mateixes Corts Generals, ja que l’oposició també té dret a saber aquests plans.

En definitiva, Díaz ha reclamat, amb referència al PSOE, que aquests debats pressupostaris i d’augment de crèdits extraordinaris s’han de fer de manera «serena» i, a més, sobre la seva postura respecte a augmentar la despesa militar, Díaz ha traslladat que la seva posició és «claríssima» i «coneguda», quan al març ja va evidenciar que no hi estava a favor i va explicitar la seva aposta per prioritzar la inversió en sanitat, educació i investigació.