ESPIONATGE AL GOVERN

El jutge de Pegasus apunta que pot haver-se robat informació que afecta la defensa nacional

El magistrat va suggerir al ministre declarar per videoconferència, una possibilitat que aquest ha rebutjat de manera tàcita

El jutge de Pegasus apunta que pot haver-se robat informació que afecta la defensa nacional

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

Finalment, el ministre de la Presidència s’explicarà per escrit sobre l’espionatge al Govern. El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama, instructor de l’anomenat cas Pegasus, ha acordat tenir per ratificada tàcitament la sol·licitud de Félix Bolaños de remetre les seves manifestacions com a testimoni per en la casusa en la qual investiga la infecció dels telèfons mòbils del president Pedro Sánchez i altres membres de l’Executiu. El magistrat dona tres dies de termini a la Fiscalia i a l’Advocacia de l’Estat perquè puguin presentar el corresponent plec de preguntes.

En una interlocutòria notificada avui, el magistrat explica que el 23 de juny va proposar el ministre de la Presidència a través de videoconferència facilitant-li que ho fes en les dates i hores indicades a fi de no alterar les funcions inherents al seu càrrec.  El jutge li va donar un termini de tres dies per optar per aquesta possibilitat i, davant el silenci de Bolaños, entén que es ratifica en la seva intenció de respondre per escrit. Fonts governamentals apunten que les seves manifestacions no seran gaire diferents del que ja va dir públicament en la roda de premsa, quan es va donar a conèixer l’espionatge. «Li donarà la informació de què es disposa o coneix», apunten.

En una segona interlocutòria, el jutge Calama rebutja el recurs que va presentar l’Advocacia de l’Estat contra la decisió d’admetre la personació de l’Associació de Juristes Europeus Prolege com a acusació popular.

Sense acusació popular de moment

 No obstant, aquesta acusació no podrà presentar preguntes perquè encara no ha aconseguit reunir els 10.000 euros que el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4 li ha imposat per poder ser part en aquest procediment, han confirmat fonts de l’associació.

D’altra banda, el ministre de la Presidència s’explicarà per escrit sobre l’espionatge al Govern perquè el jutge Calama té per ratificada tàcitament la sol·licitud de Félix Bolaños de remetre les seves manifestacions com a testimoni per en la casusa en la qual investiga la infecció dels telèfons mòbils del president Pedro Sánchez i altres membres de l’Executiu. El magistrat dona tres dies de termini a la Fiscalia i a l’Advocacia de l’Estat perquè puguin presentar el corresponent plec de preguntes.

En una segona interlocutòria notificada aquest dilluns, el magistrat explica que el 23 de juny va proposar el ministre de la Presidència a través de videoconferència facilitant-li que ho fes en les dates i hores indicades a fi de no alterar les funcions inherents al seu càrrec. El jutge li va donar un termini de tres dies per optar per aquesta possibilitat i, davant el silenci de Bolaños, entén que es ratifica en la seva intenció de respondre per escrit. Fonts governamentals apunten que les seves manifestacions no seran gaire diferents del que ja va dir públicament en la roda de premsa, quan es va donar a conèixer l’espionatge. «Li donarà la informació de què es disposa o coneix», apunten.

Va ser el 6 de juny passat quan el jutge va acordar citar com a testimoni Bolaños en aquesta causa en la qual s’investiga l’espionatge al president del Govern, Pedro Sánchez, i als ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, amb el programa Pegasus a través dels seus telèfons mòbils.

Tal com va recordar llavors el magistrat, la legislació preveu que tant el president com els altres membres del Govern «estan exempts de presentar-se a la crida del jutge, però no de declarar, podent informar per escrit sobre els fets que tinguin coneixement per raó del seu càrrec».

El jutge preferia videoconferència

No obstant, i «sense perjudici de l’anterior», l’instructor va suggerir a Bolaños «la pràctica bidireccional i en temps real de la referida diligència d’investigació per assegurar la bona fi de la causa i la seva tramitació en termes d’agilitat i utilitat». «Amb una interacció visual, auditiva, i verbal amb el testimoni, i en unitat d’acte», afegia el jutge Calama, que considera que «és procedent valorar celebrar la declaració testifical a través de videoconferència», oferint al ministre aquesta possibilitat «si ho té a bé».

El magistrat va cridar a seu judicial Bolaños després que el Govern autoritzés el mes de maig passat tant l’exdirectora del CNI Paz Esteban com els autors dels informes del Centre Criptològic Nacional que van acreditar l’espionatge a Sánchez i els seus ministres a declarar en cas que Calama ho considerés oportú.

La causa va començar a investigar-se el 26 d’abril passat apuntant a possibles delictes de descobriment i revelació de secrets, després de la denúncia presentada per l’Advocacia de l’Estat per la infecció dels mòbils del president del Govern i la ministra de Defensa, una denúncia que va ser ampliada posteriorment després de confirmar-se també la intrusió al telèfon de Grande-Marlaska.

Notícies relacionades

En aquesta primera resolució, l’instructor va aportar detalls sobre la denúncia inicial presentada per l’Advocacia de l’Estat, segons la qual, després de l’anàlisi dels dispositius mòbils del cap de l’Executiu i de la titular de Defensa realitzats pel CERT el 30 d’abril, «s’ha tingut coneixement que van ser objecte de diverses infeccions per l’eina Pegasus, ‘software’ espia de dispositius mòbils, entre els mesos de maig i juny del 2021».

Els informes del Centre Criptològic Nacional sobre els mòbils de Sánchez i Robles posaven en relleu que «el dispositiu mòbil del president del Govern analitzat va ser infectat per Pegasus en dues ocasions (el 19 de maig del 2021 i el 31 de maig del 2021)» mentre que el de Robles hauria sigut infectat el juny d’aquell any.