Espanya s’ha compromès a acostar-se al 2% del PIB en despesa fins al 2029

Sánchez vol apujar la despesa militar i reclamarà el suport dels grups del Congrés perquè és «un acord de país»

Sánchez vol apujar la despesa militar i reclamarà el suport dels grups del Congrés perquè és «un acord de país»

JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pedro Sánchez vol apujar la despesa militar d’Espanya i per a això demanarà el suport a tots els grups del Congrés. «En el nou Concepte Estratègic de l’OTAN estem reforçant la nostra capacitat de dissuasió per defensar la democràcia. Per això, ens hem compromès a elevar el nostre pressupost en Defensa al 2% del PIB d’aquí al 2029», defensa. Tal com ha explicat en una entrevista, el president del Govern reclamarà als partits suport per elevar la despesa en Defensa en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, ja que considera que és «un acord de país».

«És un debat que hem d’afrontar a Espanya tant des del punt de vista de partits de la dreta com en l’espai polític progressista», ha recalcat a TVE.

Sense citar expressament Unides Podem i altres partits crítics amb l’Aliança Atlàntica, Sánchez ha remarcat la necessitat de ser en aquest club. «L’OTAN és una aliança de democràcies en defensa de la democràcia, i la democràcia cal defensar-la augmentant les capacitats que tenim de dissuasió [...] Més enllà d’Europa i del que representa l’OTAN, el món és molt complicat, és molt difícil, fa molt fred», ha avisat el cap del Govern.

Obrir el debat

En aquest context, ha recordat que Espanya s’ha compromès a acostar-se al 2% del PIB en despesa en Defensa fins al 2029 i ha insistit que cal obrir aquest debat a Espanya. A més, ha posat èmfasi en el fet que la decisió afavoreix econòmicament autonomies com Galícia o Andalusia.

Notícies relacionades

Respecte al rebuig d’Unides Podem a l’augment del nombre de destructors dels Estats Units a la base naval de Rota (Cadis), Sánchez ha ressaltat que aquesta és una decisió que s’emmarca en «acords de país».

«Hem de ser responsables i solidaris amb una amenaça certa que estem patint», ha afegit abans de considerar que seria important que tant l’augment de la despesa en Defensa com la presència de dos nous vaixells nord-americans a Rota comptés amb l’aprovació de totes les forces polítiques. «Jo ho demanaré a totes», ha conclòs.