ERC votarà ‘no’

El Govern es garanteix els suports per ampliar els destructors nord-americans a la base de Rota amb el PP i Cs

El Govern es garanteix els suports per ampliar els destructors nord-americans a la base de Rota amb el PP i Cs

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president dels Estats Units, Joe Biden, va proposar aquest dimarts al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, augmentar de quatre a sis els barcos destructors nord-americans a Rota (Cadis). El compromís assolit entre els dos dirigents ha de ser ratificat, primer, en el Consell de Ministres i, després, al Congrés dels Diputats. El Govern ja s’ha assegurat l’èxit en aquest últim pas. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha garantit el seu suport per canviar el conveni sobre Rota. El mateix ha fet Ciutadans. Amb els vots socialistes (120), els dels populars (88) i els dels taronges (9), la proposta obtindria un suport de 217 ‘sís’, una xifra més que suficient.

A primera hora d’aquest dimecres, Gamarra ha assegurat que el PP recolzarà la proposta per ampliar la presència dels Estats Units a la base de Rota amb dues noves naus que se sumaran a les quatre ja instal·lades allà des dels anys 2014 i 2015. «El PP no fallarà els espanyols i, per tant, en aquestes qüestions que tenen a veure amb la nostra situació en el marc de la defensa i la seguretat, estarem a l’altura de les circumstàncies», ha assegurat Gamarra en una entrevista a la cadena Cope.

Quan se li ha preguntat expressament si el Grup Popular donarà els seus vots al Govern al Congrés per aprovar la modificació del conveni de cooperació de Rota quan Podem està en contra d’augmentar-hi la presència militar, Gamarra ha remarcat que Alberto Núñez Feijóo està demostrant amb les seves actuacions que el PP és un partit d’Estat i que «per sobre del partit hi ha el país». A més, ha reclamat a Sánchez que abandoni «la supèrbia» i respongui a l’oferta de pacte d’Estat en matèria de seguretat i defensa que li va fer Feijóo.

Altres suports

Els conservadors no són els únics que han mostrat ja el seu suport explícit. La formació liderada per Inés Arrimadas s’ha declarat també orgullosa que els Estats Units hagin pres la decisió d’ampliar la seva presència a Espanya. En aquest sentit, confirmen la seva intenció de recolzar la proposta per enfortir el protagonisme d’Espanya en l’OTAN.

Fins i tot el seu vicesecretari general i portaveu al Congrés, Edmundo Bal, ja pronostica el que passarà amb aquest acord de cooperació militar: «Passarà el de sempre, que el PSOE es quedarà penjat perquè Podem traurà el seu pacifisme ranci i antiquat. Malgrat tenir la bèstia de Putin amenaçant-nos, hem de guanyar la guerra a base de petons i abraçades», ha ironitzat, també en declaracions als passadissos del Congrés.

Tot i les prediccions de Bal, de moment els morats han preferit guardar silenci després del pacte assolit amb el PSOE de mantenir un perfil baix durant el desenvolupament de la cimera de l’OTAN. Unides Podem s’ha mostrat en contra d’ampliar el pressupost de Defensa fins al 2% del PIB en les últimes setmanes i la proposta de sumar dos nous destructors a la base de Rota sembla que tampoc no els agradarà.

ERC votarà ‘no’ i a Compromís no li agrada

Notícies relacionades

ERC, un dels principals aliats pressupostaris del Govern de coalició, ja ha avançat aquest dimecres el seu rebuig a l’acord assolit amb els Estats Units per ampliar de quatre a sis el nombre de destructors nord-americans a la base de Rota (Cadis). «Respecte a tot el que sigui un increment militar, ERC mai no hi estarà a favor», ha assenyalat el seu portaveu de Defensa al Congrés, Gerard Álvarez, que considera que aquest acord és «una decisió comprensible per part d’un estat militarista».

Compromís, un altre dels socis habituals de l’Executiu, també ha admès, per boca del seu diputat, Joan Baldoví, que no li agrada que la conclusió de la reunió entre els presidents Joe Biden i Pedro Sánchez sigui augmentar la presència militar, tot i que no avança el seu vot.