Cimera de l’Aliança a Madrid

Sánchez aplega al Prado líders de la UE i l’OTAN per reafirmar la seva unitat

  • Líders de l’Aliança i de la UE comparteixen el sopar euroatlàntic, un format inèdit fins ara i que ha sigut una iniciativa del president espanyol

  • La imatge busca projectar la «complementarietat» de les dues organitzacions, la seva «unitat, cooperació» i cohesió davant Putin

Sánchez aplega al Prado líders de la UE i l’OTAN per reafirmar la seva unitat

EFE / BALLESTEROS

4
Es llegeix en minuts
EFE

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va aplegar la nit d’aquest dimecres 29 de juny al Museu del Prado els líders de l’OTAN i de la Unió Europea per compartir un sopar de feina per reafirmar la unitat de les dues organitzacions. Sánchez va convocar aquest sopar euroatlàntic (una iniciativa inèdita fins ara, però que va ser un clar afany seu) com a tancament a la primera jornada de la cimera de l’Aliança que acull Madrid.

El cap de l’Executiu i la seva dona, Begoña Gómez, van anar rebent els líders assistents al sopar i els seus acompanyants a la Galeria Central de la pinacoteca. Entre ells, el president dels Estats Units, Joe Biden, que hi va acudir acompanyat de dues de les seves netes.

A l’espera de l’inici del sopar van tenir lloc les converses informals i disteses entre els caps d’Estat i de Govern, i alguns d’ells, com el primer ministre britànic, Boris Johnson, van aprofitar per recórrer la sala i observar-hi els quadros exposats.

Encapçalats per Sánchez, Biden i el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, es van dirigir a continuació fins al lloc on es va servir el sopar, però es van aturar prèviament per escoltar la interpretació de dues peces musicals per part de l’Orquestra Simfònica de Kíiv. Un gest simbòlic de suport a Ucraïna davant la invasió que pateix per part de Rússia i en un acte en què també va ser present l’alcalde de la capital ucraïnesa, l’exboxejador Vitali Klitxkó.

El xef espanyol José Andrés, responsable del menú que s’ha ofert al sopar, havia saludat poc abans la comitiva, i Biden li va fer una efusiva abraçada. El president nord-americà va nomenar al març José Andrés copresident del Consell assessor d’Esport, Fitnes i Nutrició de la Casa Blanca.

Amb ‘Las meninas’

Abans d’accedir al claustre del museu, on es va celebrar el sopar, els líders van visitar altres dependències de la pinacoteca i van tenir oportunitat de visitar la sala dedicada a Velázquez i contemplar de manera especial ‘Las meninas’. Al costat d’aquest quadro, es va fer una foto de família dels caps d’Estat i de Govern, primer sols i després al costat dels seus acompanyants, i tots ells, a l’acabar, van prorrompre en un aplaudiment.

Després, els líders es van dirigir ja al claustre de la pinacoteca i els seus acompanyants a la sala de Las Musas, ja que, al compartir els primers una sessió de feina, hi va haver sopars separats, tot i que amb idèntic menú. Els «sabors típics de Madrid» van ser els protagonistes dels sopars, en què el plat principal era espatlla de xai cuinada a baixa temperatura amb puré de llimona.

D’entrant es va oferir gaspatxo de llamàntol amb verdures d’estiu a l’aroma d’alfàbrega i oli d’oliva verge extra de varietat Arbequina. Prèviament, es va servir un aperitiu de bacallà, taronja i remolatxa. Les postres, batejades com a ‘Sabors de Madrid’, van combinar en un sol plat l’anís de Chinchón, la maduixa d’Aranjuez, la neula i el caramel de violeta. Durant el sopar dels acompanyants, hi va haver una representació que va escenificar el drama de la guerra d’Ucraïna.

Al Museu del Prado hi van ser presents els líders dels 30 països de l’OTAN; el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg; els màxims responsables de la Comissió i el Consell Europeus, Ursula von der Leyen i Charles Michel, i els caps d’Estat o de Govern dels sis països europeus que no formen part de l’organització euroatlàntica: Suècia, Finlàndia, Xipre, Malta, Irlanda i Àustria. Era la primera vegada que se celebrava un sopar amb aquest format, amb els mandataris de l’OTAN i de la UE junts, i que casa amb la voluntat de «complementarietat» entre les dues organitzacions que ha consagrat la cimera de Madrid.

Notícies relacionades

El sopar permetia, a més, exhibir aquesta imatge d’«unitat i cooperació» entre els aliats i els socis europeus, «tan necessàries davant els actuals reptes que per a la seguretat d’Europa representa la vulneració de l’ordre internacional conforme a les regles perpetrada per Vladímir Putin amb la invasió d’Ucraïna», segons indicaven fonts governamentals.

Als aliats de l’OTAN que no pertanyen a la UE se’ls va transmetre la «importància de les relacions entre les dues organitzacions» per a la «seguretat euroatlàntica, preservant el lideratge de l’Aliança en la dissuasió i defensa d’Europa, mostrant la importància que aquestes relacions tenen per a països que, com Espanya, formen part d’aquestes esferes multilaterals». Segons la Moncloa, es va evidenciar una gran «sintonia» dels líders entorn de la «complementarietat entre l’OTAN i la UE», una circumstància «impensable fa uns anys i que l’actual context d’amenaces híbrides posa més de relleu que mai la necessitat de crear sinergies».