Cimera de l’OTAN a Madrid

Biden anuncia que els EUA reforçaran la seva presència militar a Europa

El país nord-americà augmentarà la seva força militar a sis països europeus: Polònia, Romania, Espanya, Itàlia, el Regne Unit i Alemanya, a més de la regió «bàltica»

1
Es llegeix en minuts

Els Estats Units han anunciat aquest dimecres que reforçaran la seva presència militar a sis països europeus –Polònia, Romania, Espanya, Itàlia, el Regne Unit i Alemanya–, a més de la regió «bàltica».

La Casa Blanca ha informat en un comunicat que «augmentarà» els desplegaments rotatoris, amb blindats, aviació, defensa aèria i forces d’operacions especials, «per reforçar la seguretat al Bàltic».

Washington ha fet aquest anunci al començament de la cimera de l’OTAN a Madrid, en què participa el president nord-americà, Joe Biden, que quan ha arribat també ha donat alguns detalls d’aquests reforços que enviarà el seu país a Europa, en resposta a la invasió russa d’Ucraïna.

Biden ha anticipat que els EUA establiran una base permanent a Polònia, el Cos Cinquè de l’Exèrcit, i que mantindran les rotacions addicionals de brigades en territori europeu, que suposen 5.000 uniformats nord-americans a Romania. En aquest sentit, el Govern dels EUA ha precisat que posicionarà un equip de combat de brigada addicional en territori romanès.

A més, els EUA enviaran dos destructors addicionals a Espanya, a la base naval de Rota, cosa que incrementarà a sis el nombre d’embarcacions d’aquest tipus destacades en aquesta base.

En el seu comunicat, la Casa Blanca ha detallat que Washington incrementarà la presència de caces bombarders de cinquena generació, els més sofisticats que hi ha en l’actualitat, amb la localització de dos esquadrons de F-35 a Lakenheath, al Regne Unit.

Notícies relacionades

A Alemanya situarà una brigada d’artilleria de defensa aèria, un batalló de defensa aèria de curt rang i una brigada d’enginyeria amb uns 625 soldats en total.

Mentrestant, a Itàlia, els EUA posicionaran una bateria de defenses antiaèries, amb 65 militars.