El Rei, amfitrió

La primera foto de família de la cimera de l’OTAN

Els participants en el conclave de l’Aliança Atlàntica que comença demà a Madrid assisteixen al sopar organitzat per Felip VI al Palau Reial

La primera foto de família de la cimera de l’OTAN

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Ja ha arribat la primera foto oficial dels participants en la 32a cimera de l’OTAN, tot i que amb algunes baixes significatives per una negociació d’última hora. S’ha realitzat aquesta nit al saló d’Alabarderos del Palau Reial, on Felip VI i Letizia estan oferint un sopar de benvinguda a 14 presidents, 21 primers ministres i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Han fallat el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg; el president de Turquia, Recep Tayip Erdogan, i els dirigents de Suècia i Finlàndia, perquè estaven negociant l’aixecament del veto d’Ankara perquè aquests dos nous països s’integrin a l’OTAN.

Els assistents han anat arribant a partir de dos quarts de vuit a l’edifici, on, en primer lloc, han passat pel saló del Tron per saludar Felip i Letizia i, després, se n’han anat al saló de Columnes, per a l’aperitiu, que ha sigut drets. Posteriorment s’han fet la foto al saló d’Alabarderos i continuaran la vetllada al Menjador de gala, per disfrutar del plat principal i les postres.

En aquell moment, amb tots ja asseguts entorn d’una llarga taula, Felip VI ha pronunciat un discurs en el qual ha lamentat que la guerra hagi «tornat a Europa». «L’agressió injustificable de Rússia contra Ucraïna és una violació flagrant de la integritat territorial d’un Estat sobirà. Cap país és aliè a aquesta guerra. La mateixa seguretat d’Espanya i Europa Occidental també passa per Ucraïna», ha dit. El cap de l’Estat espanyol ha demanat unió per «recolzar el poble ucraïnès» i ha lamentat aquest «tràgic fracàs per al món» i el «gran revés» que suposa per a la millora de les condicions socials i de seguretat al món.

Notícies relacionades

El Rei considera que aquesta cimera està «destinada a passar a la història» pel context d’una guerra que està tenint «conseqüències globals generalitzades». «La nostra esperança –el nostre desig– és que sigui un futur més segur i pacífic, per a tots els que representem i per al món en general. Una nova era es pot estar fent de dia per a l’OTAN, aquí a Madrid», els ha dit als dirigents.

El menú

Els mandataris han passat a degustar el plat principal, lluç amb salsa mernier, tapioca i freses de truita i, com a postres, espuma de coco amb granissat de menta i fruita de la passió. Abans, com a pica-pica han pres: olives esfèriques, brioix de tonyina vermell a la mostassa antiga, cebiche de corbina amb llet de tigre, ‘airbag’ de culatí, llamàntol amb sopa d’oli i aranja rosa, truita de gambeta, sardina marinada amb salsa romescu, taco de vedella setinada, gilda de salmó fumat, croqueta de gamba amb allada, quicos amb guacamole, bunyol de bacallà i gaspatxo a l’oli d’alfàbrega. Ha cuinat el xef madrileny Paco Roncero.