El futur polític de la presidenta del Parlament

Junts tanca files amb Laura Borràs i confia en el suport d’ERC

El codi ètic del partit preveu la suspensió de militància quan s’obre judici per corrupció a un afiliat

Junts tanca files amb Laura Borràs i confia en el suport d’ERC

Efe

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Tancament de files i aparent normalitat. Junts manté un suport ferm a a la presidenta del partit i del Parlament, Laura Borràs, malgrat estar a les portes ja de judici per corrupció. Tancament de files malgrat que hi ha les ja conegudes famílies en el partit que tenen els seus matisos. I amb la mirada posada en els socis d’ERC, dels quals Junts esperen un suport solidari.

La notícia judicial va arribar coincidint amb el ple del Parlament. Borràs no es va pronunciar i Junts va mantenir l’agenda inalterable, malgrat que el seu secretari general, Jordi Turull, es va desplaçar a la tarda a la Cambra catalana, oficialment per abordar en reunions internes la qüestió del quart cinturó, que enfronta ERC i JxCat.

Les úniques opinions, en privat, eren de suport ferm a Borràs. L’argument és el mateix que utilitza la presidenta: es tracta d’un atac de la repressió de l’Estat, un exemple de «lawfare» –de persecució judicial sense base, amb motivacions polítiques– que no té base i, per tant, no s’ajusta als casos pels quals el Parlament afirma que s’hauria de dimitir. En efecte, el reglament de la Cambra va incorporar fa uns anys una referència directa, a proposta de la CUP, a la necessitat que els diputats renunciïn quan siguin processats per corrupció. El cas de Borràs no té a veure amb corrupció, afirma Junts, sinó amb persecució.

¿Què diu el codi ètic?

Notícies relacionades

Amb tot, el codi ètic de Junts afirma que qualsevol afiliat afectat per un cas d’«il·lícit penal o administratiu» amb algun fonament, ha de posar el seu càrrec a disposició de la direcció. A més, Junts es fa ressò de la llei de partits per disposar que se suspendrà cautelarment l’afiliació d’aquells afiliats sotmesos a un procés penal contra els quals s’hagi dictat interlocutòria d’obertura de judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció i s’expulsarà del partit els que hagin sigut condemnats per algun d’aquests delictes». Amb tot, Junts no aplicarà aquest codi adduint que Borràs no està involucrada en un cas de corrupció, sinó de persecució.

Tot això és compatible amb el debat intern a Junts entre els seguidors de Borràs, i dels seus plantejaments independentistes maximalistes, i els qui no comparteixen aquesta estratègia i prefereixen explorar la gestió del Govern. Les càbales sobre què succeirà si és inhabilitada fa mesos que estan obertes a Junts, amb la vista posada en qui hauria d’encapçalar la candidatura electoral en el futur. I en com gestionarà ella la seva eventual inhabilitació.