Ple del Parlament

Aragonès demana a la CUP que torni «a pujar al carro»

Aragonès demana a la CUP que torni «a pujar al carro»

ACN / AIDA CLEMENTE

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Utilitzant la més elemental llei del judo, l’art marcial japonès, Pere Aragonès ha fet servir la força en l’escomesa de la pregunta parlamentària de la CUP –en què se li criticava tant el seu diàleg amb Madrid com que, per extensió, no s’estigui portant a terme un full de ruta independentista– per reclamar als anticapitalistes «que pugin al carro del que van baixar», és a dir, el del suport al Govern.

La diputada cupaire Dolors Sabater ha acusat l’Executiu de no tenir una «política pròpia» i de practicar, mitjançant la seva entesa amb el Govern del PSOE, «la governabilitat per la governabilitat». Una manera de fer que té com a conseqüència que el Govern «no hagi desenvolupat cap agenda independentista». «¿On és el cop de puny a la taula, el fer-se valer?», ha preguntat Sabater fent servir frases fetes del patrimoni popular que descriuen actituds que alguns entendrien bastant patriarcals.

L’anticapitalista ha considerat una «caricatura» la foto de Laura Vilagrà amb Félix Bolaños de la reunió de la setmana passada, una imatge que se «suma als greuges per l’espionatge, infiltracions i dèficit d’execució de les inversions».

«Aquest Govern té agenda pròpia», ha replicat el president, «i si poguéssim comptar amb el seu suport no ens veuríem tan sols defensant-la. Perquè el que fem a les reunions amb l’Estat és defensar amb tota la fermesa la resolució del conflicte polític a través del dret a decidir. I Aragonès ha sentenciat: «Tornin a pujar al carro del que van baixar i tornin a exercir la influència que els van donar els seus votants», és a dir, que recolzin de nou el Govern.

Plàcid Junts

La participació de Junts ha sigut menys bel·licosa del que cabria esperar-se després de la tempesta de la setmana passada, en què els postconvergents es van indignar per no haver sigut avisats que Vilagrà es reuniria amb Bolaños i que va portar, aquest mateix dilluns, a sol·licitar que l’agenda del president, amb qui es reuneix, en definitiva, sigui subjecte de pacte entre els socis de l’Executiu.

Albert Batet (Junts) ha esquivat tot això i, fins i tot, ha abordat la qüestió de la taula de diàleg sense remarcar la seva presumpta inutilitat. És més, ha posat sobre la taula una espècie de condicions sobre les quals els postconvergents es plantejarien formar part del fòrum, sense abandonar mai el mode escèptic del que pugui oferir l’Estat (dubtes compartits pel mateix Aragonès).

«En 12 anys, des de la sentència de l’Estatut, cap Govern d’Espanya ha plantejat cap proposta», ha assenyalat Batet. «Té raó, i fins i tot podríem parlar de segles», ha respost Aragonès en un duel de guant blanc iniciat pel postconvergent amb una felicitació al president pel seu sant.

«Estem oberts a la negociació si hi ha garanties sòlides», que consistirien en l’establiment d’ordres del dia i de comissions de seguiment del compliment del que es pogués anar acordant i que no hi hagués vetos de l’Estat als noms de Junts que anessin a negociar», ha exposat Batet, ignorant una vegada més que és el mateix Aragonès el que no desitja iniciar una negociació amb el Govern espanyol amb persones que no formen part del Govern.

Notícies relacionades

Aragonès ha assenyalat que, des del 2010, «tots els presidents de la Generalitat, quan el Govern s’ha mostrat disposat a escoltar, sigui de manera honesta o no, han dialogat amb l’Estat. És imprescindible aprofitar totes les oportunitats. I nosaltres també ho farem ara», ha sentenciat.

L’encreuament de sabres amb Salvador Illa (PSC) ha sigut també de baixa intensitat. Illa ha abordat qüestions de l’actualitat, com el problema del subministrament d’aigua potable a les Garrigues i, només al final, ha retornat a la seva vella reivindicació de crear a Catalunya una espècie de taula de negociació pròpia, entre forces catalanes. El president l’ha desafiat que exposés una llista de temes a abordar i ha tancat el torn amb un «ens agradaria molt resoldre el conflicte polític amb la seva ajuda».