Patrimoni

EH Bildu acorda amb Sánchez la cessió del Palau de la Cumbre a Sant Sebastià

A canvi del vot favorable de la formació sobiranista a la llei de memòria democràtica

EH Bildu acorda amb Sánchez la cessió del Palau de la Cumbre a Sant Sebastià

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

EH Bildu votarà a favor de la llei espanyola de memòria democràtica després d’acordar amb el Govern de Sánchez la cessió del Palau de la Cumbre a l’Ajuntament de Sant Sebastià, convertir el Fort de San Cristobal d’Iruñea en lloc de memòria, declarar la il·legalitat i il·legitimitat dels tribunals franquistes, estendre el límit temporal d’aplicació de la llei fins a finals de 1983 i constituir una comissió independent amb la finalitat de contribuir a l’esclariment de les violacions de drets humans durant la dictadura.

La formació sobiranista ha donat a conèixer l’acord que ha assolit amb el Govern central pel qual recolzarà la llei de memòria democràtica, tant en la votació de la ponència d’aquest matí com en la comissió de la pròxima setmana.El Palau de la Cumbre, al barri d’Aiete de Sant Sebastià, va ser seu del Ministeri d’Afers Estrangers durant les estades estiuenques de Franco al barri d’Aiete. Així mateix, va ser la residència del governador civil de Guipúscoa i el lloc on van torturar el 1983 els detinguts José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala abans de ser assassinats i enterrats en calç viva per membres del GAL a Busot (Alacant), on van ser trobats els cossos anys després. 

«La cessió de l’immoble, així com dels terrenys i la documentació, haurà de realitzar-se en un termini màxim d’un any des de l’entrada en vigor de la llei de memòria democràtica», va explicar EH Bildu. 

En el mateix paquet negociador s’inclou també la conversió del Fort de San Cristóbal d’Ezkaba, a pocs quilòmetres de Pamplona, en «lloc de memòria» de mans del Govern de Navarra. Així mateix, es constituirà «una comissió independent amb la finalitat de contribuir a l’esclariment de les violacions de drets humans durant la dictadura», entre altres qüestions.

La portaveu de la coalició a les Corts, Mertxe Aizpurua, va manifestar que les dues cessions són «dues qüestions de gran simbolisme i significat històric per a la ciutadania basca, que suposen un pas endavant en el reconeixement i la construcció d’una memòria compartida i es corresponen amb el que demanen associacions memorialistes».

Notícies relacionades

La cessió del Palau de la Cumbre no ha sigut sol·licitada en les últimes legislatures per l’Ajuntament de Sant Sebastià, tot i que sí que va ser objecte d’una esmena dels grups polítics sobiranistes del Congrés a la llei de memòria democràtica, el mes de novembre.A més, l’associació de veïns d’Aiete, Lantxabe, l’ha reclamat i ha demanat a la institució local que intentés aconseguir-lo. A més del mateix palauet, la finca té un ampli jardí que podria servir per a l’oci dels residents a la zona.

L’entitat veïnal recorda que els jardins de parcel·la de la Cumbre tenen uns 18.000 metres quadrats, una quarta part dels d’Aiete. «La parcel·la està abandonada, sense ús, donant feina de manteniment, sense cap servei públic», segons la queixa veïnal que va presentar l’associació a l’ajuntament fa dos anys. La finca està catalogada com a «bé d’interès cultural».