23 morts a la tanca

PP i Unides Podem reclamen una investigació per les morts a Melilla

Els populars exigeixen a Sánchez que es retracti de les seves paraules aplaudint l’actuació del Marroc

Els morats afirmen que cal ajudar en la identificació de les víctimes i donar-los una correcta sepultura

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Paloma Esteban

El PP i Unides Podem han reclamat aquest dilluns una investigació sobre les 23 morts, segons el balanç oficial, que es van produir divendres a la tanca de Melilla del costat marroquí quan prop de 2.000 persones van intentar creuar-la cap a terra espanyol. En una combinació poc habitual, populars i morats han coincidit en la necessitat d’aclarir el que va passar. Els conservadors, més contundents, també han exigit que Pedro Sánchez es retracti de les seves paraules quan va donar per «ben resolt» el salt a la tanca per part de la gendarmeria marroquina.

El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat que estan «horroritzats» després de les imatges publicades i ha afirmat que «Espanya ha d’estar a l’avantguarda dels drets humans liderant una «investigació independent». El dirigent morat ha assenyalat que diverses organitzacions humanitàries estan avisant que el Marroc podria estar intentant tapar aquesta tragèdia i que és necessari identificar els cadàvers, informar la família i donar-los una sepultura digna.

«No pot ser que el control de fluxos migratoris desemboqui en desenes de morts a les portes de casa nostra», ha insistit Echenique després d’anunciar que han registrat una proposició no de llei en la qual insten el Govern central a «obrir de manera immediata una investigació independent per aclarir aquesta tragèdia humana i derivar les corresponents responsabilitats polítiques i penals en col·laboració amb les delegacions diplomàtiques de la Unió Europea presents en territori marroquí».

No obstant, els morats han evitat criticar en tot moment el discurs de Sánchez, repetit aquest dilluns per diferents dirigents del PSOE, segons el qual la resposta de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat va ser la correcta davant l’assalt i culpant-ne les màfies migratòries. A les files d’Unides Podem hi ha bastant malestar amb la posició adoptada pel soci majoritari, però descarten la idea de trencar el Govern per aquesta qüestió.

«No girar full»

Per la seva banda, el comitè de direcció del PP ha aprovat una declaració institucional que «deplora» la tragèdia viscuda divendres a la tanca de Melilla, amb un balanç de 23 morts, i exigeix al president del Govern central «retractar-se urgentment» de les paraules que va dir dissabte, quan va donar per «ben resolt» el desenllaç amb la col·laboració de la policia marroquina. «Cap mort en aquestes circumstàncies pot resultar indiferent. Demanem que es retracti ja d’aquesta asseveració», va insistir Esteban González Pons després de la reunió de la cúpula conservadora.

El PP creu que s’han «d’aclarir totes les circumstàncies» que van portar al «tràgic desenllaç» i conèixer si el Ministeri de l’Interior «disposava d’informació sobre el que passaria». Pons també ha insistit que ha «de precisar-se l’estat de la política de cooperació amb el Marroc».

Notícies relacionades

Malgrat que els populars eviten detallar en quin ministeri s’ha d’obrir aquesta investigació, Pons sí que ha reclamat «no girar full amb tants morts», retraient en diferents moments les declaracions de Sánchez dissabte a la Moncloa. «És el president de l’Aquarius, cal recordar-ho», ha dit Pons, que considera «que alguna cosa no funciona bé en aquest Govern de socialistes i morats» si la coalició creu que el que es va viure l’altre dia a Melilla «és un assumpte ben resolt».

A ulls del PP «l’imprescindible» és «intensificar la previsió i les alertes primerenques» perquè no es produeixin aquestes concentracions, tot i que Pons ha evitat en tot moment referir-se a com van procedir les autoritats marroquines en vista de les imatges. En la declaració institucional, que té vuit punts, els populars han tornat a insistir a reclamar al Govern central, com figurava en la seva proposta de pacte d’Estat sobre la seguretat nacional, que en la cimera de l’OTAN s’exigeixi als aliats incorporar al nou Concepte Estratègic «la protecció de la integritat territorial de tots els estats membres» perquè no hi hagi dubtes sobre el perímetre assegurat per l’Aliança, mirant a Ceuta i Melilla.