Partit Popular

Feijóo prepara el PP per a un possible avançament electoral després del fiasco andalús de Sánchez

El canvi de paradigma que deixa el 19-J a Andalusia porta a una conclusió a l’entorn del líder popular: «No podrà aguantar»

Feijóo prepara el PP per a un possible avançament electoral després del fiasco andalús de Sánchez

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

En el PP comencen a assumir com un escenari la possibilitat que finalment Pedro Sánchez avanci les eleccions generals. Malgrat que el president del Govern insisteix que esgotarà la legislatura i els populars també consideraven fins fa molt poc que la seva intenció passava per guanyar temps, la ressaca del 19 de juny a Andalusia ha fet un tomb a tots els càlculs del tauler polític.

La majoria absoluta de Juanma Moreno no només és un èxit sense precedents per als populars (43% del vot i 58 escons), sinó un canvi de paradigma al feu socialista més gran –les tres formacions de la dreta sumen gairebé el 60% dels sufragis– que al primer partit de l’oposició li ha fet treure una conclusió: «Sánchez no podrà aguantar sense convocar».

De fet, el PP s’ha posat en marxa i la cúpula ha enviat el missatge que fa falta «estar preparats» per al que vingui. Tot i que el vent bufa a favor seu i l’impuls de la victòria andalusa es nota a totes les capes de la formació (des de diputats i senadors a les comunitats autònomes, on els barons han respirat per fi després d’acumular mesos molt durs) el missatge d’Alberto Núñez Feijóo és el de «continuar treballant» com si no haguessin aconseguit una majoria absoluta i posar el partit a punt per a les cites electorals que estiguin per venir.

De fet, el president nacional també està accelerant l’assentament del seu propi equip nacional, que podria tenir alguna incorporació. Sense anar més lluny, com va publicar aquest diari, Feijóo és partidari que Juan Bravo, conseller econòmic estrella de Moreno i vicesecretari del ram a Génova, es traslladi definitivament a Madrid i no ho compatibilitzi amb la Junta.

Abans de l’estiu se celebraran els congressos autonòmics d’Extremadura i Múrcia, i a la tornada de l’aturada estival tindran lloc la resta de conclaves que se sotmeten a examen autonòmic al maig. Queden ajornats els de Catalunya i País Basc, al no existir urgència. 

Feijóo va aprofitar la junta directiva nacional per dirigir-se als principals quadros del partit i garantir «llibertat» a l’hora de fer les llistes; a canvi, això sí, de «resultats». «Teniu tota la llibertat, però també la responsabilitat», va llançar el líder nacional. L’objectiu és seguir el model andalús, on va ser l’equip de Moreno qui va dissenyar la campanya electoral i va elegir els candidats.

Tots els dirigents del PP consultats coincideixen que «en aquest moment, després d’Andalusia» el president del Govern «ha d’estar estudiant tots els escenaris». Insisteixen que la prerrogativa d’avançar unes eleccions generals correspon en exclusiva a Sánchez i expliquen que serà una decisió que consulti amb molt poques persones. Però, això sí, posen en relleu diferents arguments que els fan pensar que han de contemplar aquest avançament com una opció viable.

A la cúpula conservadora creuen a més que «la tendència que ha començat ja no es revertirà». Al desgast de Sánchez per la coalició amb Unides Podem i les dificultats per governar amb els seus socis parlamentaris s’uneix «l’embafament» que detecten en la societat com ha quedat patent a Andalusia. «És molt similar al que va ocórrer a les generals del 2011 en les quals Mariano Rajoy va aconseguir arrasar per la situació que travessava Espanya amb Zapatero al capdavant. I aquesta victòria va estar precedida de la majoria absoluta a Galícia del 2009. La tendència llavors era imparable i ara passa una cosa molt semblant amb una situació econòmica similar», reflexionen diferents càrrecs.

Superdiumenge electoral

L’escenari que estudien és doble: unes generals al maig, fent-les coincidir amb les autonòmiques i municipals (cosa que es coneix com ‘superdiumenge’ electoral), o fins i tot que es plantegi convocar-les abans, com va ocórrer el 2019. El principal motiu seria «unir forces» dins del PSOE perquè tots els territoris remin en favor de la reelecció de Sánchez. 

Diferents càrrecs de pes asseguren a aquest diari que Sánchez «no tindrà incentius per examinar-se sol després de la cita electoral de maig» perquè creuen que les municipals reforçaran molt el PP.

És aviat per avançar esdeveniments, reconeixen, però també són conscients que Andalusia «ha deixat molt tocat el PSOE», que busca cops d’efecte tant sí com no i ha tornat a reactivar tota l’agenda del Govern per girar full al més aviat possible. «La millor prova és la baixada de l’IVA de la llum a què fins abans d’ahir es negaven. Rectifiquen i fan el que proposava el PP», analitzen en el primer partit de l’oposició.

Notícies relacionades

A més, en el partit de Feijóo creuen que Sánchez necessitarà la maquinària socialista «a ple rendiment» amb ell, i conclouen que la millor manera de garantir-ho és que tots els barons del PSOE enfrontin les seves eleccions havent de fer campanya també pel president. «Si no les uneix, el partit no estarà abocat en Sánchez», reflexionen, insistint en la idea que el president no voldrà examinar-se a les urnes després d’uns comicis, els de maig, que li pot passar una factura molt dolenta com l’andalusa.

Les bones sensacions que tenen les autonomies després de la victòria d’Andalusia tenen molt a veure amb el fre a Vox que va aconseguir Moreno. El partit de Santiago Abascal acumulava crescudes electorals (especialment després de Castella i Lleó on, per primera vegada, va entrar en un Govern de coalició) i confiava a forçar la seva entrada també a Andalusia de la mà de Macarena Olona. La ‘punxada’ (malgrat pujar dos escons) ha suposat un revulsiu intern en el PP, sobretot mirant a les eleccions municipals on creuen que Vox acabarà de tocar sostre.