Translació nacional

Els socis del Govern fan un toc d’atenció a PSOE i Podem després del 19-J: «No porten bon rumb»

ERC, Bildu i Més País afirmen que les mesures impulsades per l’Executiu no tenen incidència en la vida de la gent

Els socis del Govern fan un toc d’atenció a PSOE i Podem després del 19-J: «No porten bon rumb»

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les eleccions a Andalusia han suposat una dura patacada per als dos partits del Govern de coalició. El PSOE, amb 30 escons, va obtenir el pitjor resultat de la història al territori i Per Andalusia –la coalició de Podem, IU, Més País i tres partits més– només va obtenir 5 diputats, 12 menys que el 2018. En vista d’aquests resultats, els socis habituals de l’Executiu al Congrés els han donat un toc d’atenció i els han avisat que les mesures que estan aprovant no estan millorant la vida de la gent. «No porten bon rumb», ha resumit el líder de Més País, Íñigo Errejón.

Sense atrevir-se a extrapolar els resultats andalusos a la conjuntura nacional, cap dels socis ha dubtat en el diagnòstic que mostren les urnes: PSOE i Unides Podem no estan aconseguint fer front a la crisi actual. «Crec que el principal problema és que la gent no percep les mesures socials que està aprovant aquest Govern, malgrat que algunes han sigut positives», ha apuntat la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, abans d’assenyalar que una de les possibles causes és que les mesures «no són prou audaces» com perquè millorin les condicions de vida.

«La vida quotidiana de la gent no és millor, sinó que és pitjor, és més difícil, i el normal és que quan la vida de la gent és més difícil és que es vagin enfadant amb el Govern», ha coincidit Errejón, abans d’insistir que la desmobilització de l’esquerra «té més a veure que surtin els comptes a final de mes» que amb les baralles internes. Els dos dirigents han afirmat que també es produeix una «frustració» de l’electorat progressista al no complir els compromisos promesos.

Cada un al seu lloc

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha dividit la seva anàlisi en funció de cadascun dels partits de la coalició. A Unides Podem l’ha avisat que no està sent capaç de «rendibilitzar el que legisla» i al PSOE –més concretament a Pedro Sánchez– l’ha advertit que «s’equivocaria molt si es creu que fent de [Alberto Núñez] Feijóo s’arregla» la situació. «Cadascú ha de fer del que és. Si el PSOE fa del PP, la gent votarà el PP; si el PP fa de Vox, la gent votarà Vox i si Podem fa del PSOE, la gent votarà el PSOE», ha remarcat, deixant clar que els socialistes haurien de tornar al bloc progressista. A més, ha reiterat que les polítiques que aprovin els dos partits «la gent les ha de notar.

Per la seva banda, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha assegurat que el PSOE i «l’esquerra en general» haurien d’obrir una reflexió i establir un rumb clar per a l’any i mig que queda de legislatura. «El que li toca al Govern és posar un full de ruta clar amb els socis, complir els compromisos del Govern, perquè si no, ho tindrà més complicat», ha sentenciat.