Govern central-Generalitat

Vilagrà es reuneix demà a Madrid amb Bolaños després del 19-J i amb el ‘Catalangate’ de fons

  • A l’agenda de la consellera s’inclouen també els incompliments de les inversions i la «repressió» contra l’independentisme i la comunicació. Queda encara pendent d’agendar la reunió de Sánchez i Aragonès

Vilagrà es reuneix demà a Madrid amb Bolaños després del 19-J i amb el ‘Catalangate’ de fons

Toni Albir

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Estava agendada des d’abans de diumenge, perquè a la Generalitat són conscients de l’al·lèrgia del Govern de Pedro Sánchez a deixar-se veure en públic amb dirigents catalans en plena precampanya, en aquest cas, de les andaluses. Però la patacada del PSOE el 19-J ha fet que el Govern intenti reprendre amb més afany la interlocució amb ERC. A la Generalitat veuen amb distància els aclaparaments de Sánchez, que es disposa a transitar per l’últim de legislatura (amb el colofó de la presidència europea) sense suports parlamentaris, i mantenen el to amb què s’han adreçat a l’Executiu en els últims mesos. Així, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, es desplaçarà demà a Madrid per veure’s amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, segons va avançar ‘La Vanguardia’, i van confirmar fonts de l’Executiu i del Govern.  «No es tracta de ‘normalitzar relacions’», apunten fonts catalanes, «sinó de continuar abordant el que queda pendent».

A l’agenda de Vilagrà, com en l’anterior conclave amb Bolaños, l’abril, al Palau de la Generalitat, a matadegolla, al poc d’esclatar el cas Pegasus, es troba, per damunt de tot, una altra vegada, el Catalangate’. Fonts del Govern van assenyalar que la consellera exigirà garanties que no es torni a produir un espionatge massiu a l’independentisme. Les mateixes fonts van declinar confirmar que Vilagrà, així mateix, acudeixi a Madrid per insistir en la desclassificació de documents oficials, autèntic punt de tensió entre els dos executius. Si la titular de Presidència es queda en només les garanties que no es reprodueixi l’escàndol, ERC estarà donant senyals que desitja l’entesa ràpida amb el PSOE per al que queda de legislatura.

Si per contra, es manté en voler saber «què i com va passar», en paraules diverses vegades repetides de Pere Aragonès, això suposarà un nou emplaçament als socialistes perquè es moguin de la seva posició.

No serà el ‘Catalangate’ l’únic tema candent en la llista de Vilagrà. La consellera abordarà el ridícul grau d’execució de les inversions pressupostades als PGE del 2021 (amb prou feines un 35%) i, sobretot, citen fonts de l’Executiu, «la carpeta de la repressió», sense donar més detalls ni concretar quin cas en concret. No està previst abordar una altra polèmica candent, com la candidatura dels Jocs Olímpics del 2030.

Reunió a Ginebra

La reunió de demà arriba no només després de les eleccions andaluses, sinó després d’una reunió de quatre dies de l’alt cap republicà a Ginebra (ciutat d’acollida de Marta Rovira) per establir noves línies estratègiques de cara a l’any que falta per a l’inici del cicle electoral del 2023 que inclou les eleccions municipals i les generals.

I fins que Vilagrà i Bolaños no resolguin la canalització del ‘Catalangate’, sigui perquè la Generalitat renuncia a la informació o sigui perquè el Govern la comparteixi, no se substanciarà la reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Una trobada que el president no vol celebrar fins que hi hagi una via ja acordada de sortida a la polèmica de l’espionatge.

Per a la Generalitat, feien falta més gestos per part de Sánchez, i no una simple foto. Però, a més, es van creuar les andaluses, i el líder socialista es va comprometre amb el candidat del seu partit, Juan Espadas, com va publicar aquest diari, a no fer cap gest amb Catalunya que pogués enterbolir la campanya, conscient que podria ser aprofitat per una dreta que s’anticipava disparada i que diumenge va firmar una majoria absoluta històrica a la comunitat més poblada d’Espanya.

La necessitat del PSOE

Però ara les eleccions ja han passat, amb catastròfic resultat per al PSOE, i el Govern espanyol necessita tornar a bastir ponts amb ERC per estabilitzar la legislatura. Després de tensar-se les relacions amb els republicans (mai s’han arribat a trencar), l’Executiu ha recorregut a la geometria variable per tirar endavant les seves iniciatives sense comptar amb els seus vots. No sense desgast, perquè cada setmana s’ha convertit en una muntanya russa per als socialistes. En un patiment.

Notícies relacionades

Des de la Moncloa, tanmateix, s’ha anat apuntant que no hi haurà més gestos cap a la Generalitat, perquè es dona el cas Pegasus com a amortitzat, perquè ja es va oferir un cap (el de la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència, Paz Esteban) i perquè també el mateix president es va comprometre al Congrés a accelerar la nova llei de secrets oficials –que podria arribar aviat en primera lectura al Consell de Ministres– i preparar una nova regulació del CNI per reforçar el control judicial. Però fins ara l’Executiu s’ha negat a una desclassificació d’ofici dels documents que van justificar l’espionatge a 18 líders independentistes –ho farà només per requeriment judicial–, i Sánchez no té al cap, o això diu el seu entorn, la caiguda de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

La portaveu del Govern, per descomptat, va evitar donar detalls aquest dimarts dels continguts de la trobada de demà entre Bolaños i Vilagrà. Isabel Rodríguez va valorar, d’entrada, que es produeixi l’entrevista com una «bona notícia», que s’inscriu en la «normalitat institucional» i el «diàleg», full de ruta patrocinat pel Govern amb totes les autonomies, també amb Catalunya. Diàleg que ha permès canviar el clima en la comunitat respecte al qual existia el 2017 i que és, va afegir, una «manera de fer política per superar la complexitat». Fonts de l’Executiu van evitar avançar si de la reunió sortirà data per a la reunió de Sánchez i Aragonès o per a la taula de diàleg.