Eleccions andaluses 2022

Eufòria a Génova després de la victòria històrica a Andalusia: Feijóo mira cap a la Moncloa

  • La direcció nacional entén que el partit «inicia una nova etapa» amb Feijóo al comandament després d’aquest 19-J, les primeres eleccions sota el seu lideratge

Eufòria a Génova després de la victòria històrica a Andalusia: Feijóo mira cap a la Moncloa
3
Es llegeix en minuts

L’èxit sense precedents que el PP de Juanma Moreno Bonilla va firmar la nit electoral d’aquest 19 de juny a Andalusia, consolidant la majoria absoluta (57 escons), va desencadenar un estat d’eufòria total a Génova, que ja fa les primeres projeccions mirant cap a la Moncloa.

Alberto Núñez Feijóo va viure les primeres eleccions autonòmiques com a líder nacional després que la negociació de Castella i Lleó (en què el PP va haver d’assumir la seva primera coalició amb Vox) es produís en plena transició a la seva presidència. L’obsessió des d’aquell moment és que el cas castellanolleonès no tingués una rèplica andalusa i no dependre de Vox per formar un nou Govern.

La secretària general, Cuca Gamarra, ho va expressar acompanyada de la plana major de la formació sense amagar l’exaltació que va produir el recompte andalús en el quarter general popular: «Andalusia ha donat una majoria absoluta històrica al PP. Comencem una nova etapa d’una tremenda il·lusió. Tot Espanya estava pendent d’aquestes eleccions i s’ha optat per fer política d’estabilitat, rigor i gestió». Des del PP entenen que Pedro Sánchez ha de fer «una reflexió» després del daltabaix del PSOE: «És el fracàs del sanchisme. El seu projecte està esgotat», va assenyalar la número dos del partit.

La lectura entre els populars és la que l’‘efecte Feijóo’ ha quedat provat, en aquesta ocasió de la mà de Moreno. Els dos dirigents coincideixen en la seva aposta política per la moderació i per eixamplar les bases del PP mirant cap als votants del PSOE, sense tenir en compte els postulats del partit ultra, i molt lluny del perfil que representa Isabel Díaz Ayuso a Madrid. La dirigent madrilenya va tenir un èxit rotund el maig de l’any passat, però es va quedar a quatre diputats de la majoria absoluta en una comunitat fidel a la marca del PP. Per això en el partit assenyalen sense embuts que Moreno «ha superat la gesta d’Ayuso».

Dins el PP consideren que el tomb viscut a Andalusia (feu socialista sense comparació possible –tenyida de blau en aquest moment després de només tres anys i mig de govern del PP, inclosa la província de Sevilla, on els conservadors guanyen per primer cop en democràcia– és un punt d’inflexió «sense matisos» i avala la posició que defensa Feijóo: és possible recuperar la governança en solitari i no dependre de Vox amb un discurs moderat.

A la cúpula popular reconeixen que «el camí és llarg» i la següent parada seran les eleccions autonòmiques i municipals. Però en aquest moment assenyalen, el més important era deixar el que va passar a Castella i Lleó en «anecdòtic». Malgrat l’optimisme viscut durant tota la campanya electoral, amb enquestes que apuntaven en tot moment a una victòria claríssima de Moreno, a Génova van optar per la prudència fins ben entrat l’escrutini. «Arribar a la majoria absoluta és molt complicat», repetien una vegada i una altra posicionant-se en els 50 escons, però sense donar per fet que arribarien a la xifra clau. 

«Vox ens va fer la campanya»

Notícies relacionades

En el PP asseguren que l’estratègia de Vox d’insistir que «si necessitaven un sol diputat» per arribar a la majoria absoluta «exigirien formar part del Govern andalús» es va tornar en contra dels ultres, que van situar Moreno com «el veritable vot útil». «En realitat van convertir les eleccions en una mena de segona volta. Era Moreno amb ells o Moreno sol», reflexionen a Génova. I, a partir d’aquí, consideren que el candidat del PP va acabar de consolidar el suport dels indecisos i els votants socialistes que dubtaven.

En tot cas, la majoria absoluta de Moreno entrega al PP un baló d’oxigen determinant per al nou cicle electoral i molt especialment per als electors de la dreta després que el partit de Santiago Abascal fos incapaç de complir les expectatives. «Han punxat i Olona ha fracassat», remata un dirigent de la cúpula popular.