Eleccions andaluses

Vox fracassa i Olona obté un resultat irrellevant per al futur d’Andalusia

Abascal felicita Moreno i l’avisa que seran «vigilants» per si desaprofita la seva majoria absoluta

Els ultres aconsegueixen 14 diputats, dos més que el 2018, però es queden molt lluny de complir les seves expectatives

Vox fracassa i Olona obté un resultat irrellevant per al futur d’Andalusia

Raul Caro / EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ni un dels vots de Vox serà necessari perquè Juanma Moreno revalidi la presidència d’Andalusia. La majoria absoluta del PP –56 escons– va posar fi aquest diumenge a qualsevol esperança del partit ultra de tornar a forçar la seva entrada en un govern autonòmic i posa fre al ritme de creixement que venia vivint la formació de Santiago Abascal. Macarena Olona va obtenir 14 diputats –dos més que el 2018–, defraudant les expectatives amb què va ser enviada per la cúpula del partit a Andalusia: superar els 20 escons i emular la gesta de Castella i Lleó.

La realitat va ser molt diferent. Olona es va quedar molt lluny dels objectius que la formació s’havia marcat. I, sobretot, amb un resultat que serà irrellevant per la majoria absoluta del PP. Salvant comptades excepcions, com les eleccions gallegues del 2020 en què no van obtenir representació, es tracta d’una de les pitjors clatellades per a la formació ultra, més encara amb el significat especial que té Andalusia, el primer territori on van aconseguir representació en les institucions el 2018.

Felicitacions

Els crits de «vicepresident» que es van sentir a Valladolid fa uns mesos quan Abascal va comparèixer amb el llavors candidat a Castella i Lleó, Juan García Gallardo, van ser substituïts aquest diumenge a Sevilla per tebis aplaudiments. Olona, que va arribar amb cotxe a l’hotel i va evitar el contacte amb la premsa, va comparèixer davant diversos centenars de militants del partit acompanyada per la direcció nacional del partit. Ni un dirigent andalús l’acompanyava. «Hem de felicitar sense cap tipus de matisació Juan Manuel Moreno pel resultat obtingut que permetrà que governi en solitari, una cosa que esperem sàpiguen aprofitar», va sentenciar.

«Andalusia ha posat el peu a la paret i ha dit no al Govern de Sánchez i no ha sigut amb el resultat que a mi m’hagués agradat», va continuar Olona, mirant de desviar l’atenció cap a les implicacions nacionals d’aquests comicis. «Efectivament, Vox ha estat lluny de la gran ambició que teníem per Andalusia, però Vox continua creixent i Vox celebra d’una manera patriòtica aquests resultats bons per Espanya», va incidir segons després Abascal abans d’avisar que estaran «vigilants» per si el PP «desaprofita» la majoria absoluta que li han concedit les urnes. «Li demanem valentia per a un canvi real i profund», va acabar dient.

Elecció fallida

Entre somriures tristos, Olona va confirmar que deixarà la seva acta del Congrés dels Diputats i s’entregarà «en cos i ànima» a Andalusia des del Parlament autonòmic. «Aquí es queda per complir el seu compromís, es queda amb tot el suport de la direcció», va remarcar Abascal.

Notícies relacionades

En vista dels resultats, l’elecció d’Olona com a candidata resulta bastant qüestionable. Malgrat la seva poca vinculació amb el territori, la direcció nacional de Vox va apostar per ella, un dels seus pesos pesants al Congrés, per combatre Andalusia. Però, la campanya no va arrencar com esperaven. Primer, va sorgir el polèmic empadronament d’Olona, nascuda a Alacant, a la localitat de Salobreña, on amb prou feines havia passat uns dies. I la cosa no va millorar després. La dirigent ultra s’ha armat de tòpics andalusos per defensar-se de les crítiques i els debats televisats no han sigut el seu fort. La inquietud que va generar l’actuació d’Olona en el primer debat va fer que la direcció del partit buidés l’agenda de la candidata durant diversos dies en plena campanya.

El resultat ha sigut diametralment oposat al que la formació va obtenir a Castella i Lleó fa poc més de quatre mesos. Amb un candidat totalment desconegut, Juan García Gallardo, els ultres van passar d’un procurat a 12. La marca de Vox va ser més que suficient per impulsar els resultats a les urnes i ser imprescindibles per a la governabilitat del territori. Tanmateix, Olona no sembla haver sigut capaç d’aprofitar aquesta inèrcia.