Investigació judicial

La Fundació La Caixa demana exercir l’acusació particular en el cas Voloh

La subdirectora de l’entitat va declarar davant el jutge que va ser la Generalitat qui va decidir donar una subvenció a una fundació de Xavier Vendrell

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia.

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fundació La Caixa ha sol·licitat aquest dimecres al jutge que instrueix el cas Voloh, Joaquín Aguirre, exercir com acusació particular en la investigació sobre l’operació de la ‘Villa Bugatti’, una finca de Cabrera de Mar (Barcelona) en què se sospita que l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell va obtenir un tracte de favor de l’ajuntament i la Generalitat per aconseguir una requalificació urbanística que li feia doblar el seu valor, segons han confirmat fonts coneixedores.

La petició de la fundació de l’entitat financera de personar-se com acusació arriba només 24 hores després que la subdirectora general de la Fundació La Caixa, Esther Planas, assegurés davant el jutge que era el Departament de Vicepresidència i Economia, quan el dirigia l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, que escollia el destí de les subvencions atorgades per l’entitat.

Planas va ser citada a declarar com a testimoni arran d’un informe de la Guàrdia Civil sobre les subvencions de la fundació i les presumptes irregularitats en un projecte que es portaria a terme a la finca de ‘Vila Bugatti’, que, un cop requalificada, havia de passar a mans d’una empresa administrada per Vendrell.

Conveni de col·laboració

En la seva declaració davant el jutge, la directiva de la Fundació La Caixa va explicar que era Economia, conselleria controlada per ERC entre el 2017 i el 2019, anys en què es va finançar El Brot, la que feia la proposta de les entitats i projectes que havien de ser subvencionats. Les entitats receptores d’aquests fons, entre 200 i 300 a l’any, eren subvencionades en virtut d’un conveni marc de col·laboració firmat per la Fundació La Caixa i el Departament de Vicepresidència de la Generalitat.

Posteriorment, una comissió integrada pel llavors director general de la fundació i actual conseller d’Economia, Jaume Giró, i pel secretari general d’Economia (Aragonès el 2017 i Albert Castellanos el 2018 i el 2019) es reunia diverses vegades a l’any per fer un seguiment dels projectes subvencionats.

Segons la testimoni, la Fundació La Caixa confiava en la bona fe de la Generalitat al proposar els projectes que mereixien ser finançats a través de l’obra social i es limitava a examinar que aquests i les entitats que els impulsaven s’acomodessin a les finalitats previstes en l’acord marc per a la concessió de subvencions.

En el cas de la Fundació El Brot, dedicada a la integració educativa dels nens amb dificultats d’aprenentatge, Planas va afegir que el projecte sí que s’adequava a les finalitats previstes en les ajudes de l’obra social de La Caixa, sense que aquesta pogués preveure la reordenació urbanística posterior que pretenia Vendrell.

Possible malversació

L’informe de la Guàrdia Civil es basa en la documentació confiscada en el marc de l’operació Voloh, l’octubre del 2020, en què van ser detinguts empresaris i excàrrecs de CDC i ERC que van formar part de l’anomenat «estat major del procés» que va organitzar l’1-O, entre els quals Vendrell.

L’institut armat afirma que hi ha indicis d’un delicte de malversació en l’operació de la ‘Villa Bugatti’, ja que amb les subvencions concedides per la Generalitat amb càrrec als fons de l’obra social de la Fundació La Caixa, Vendrell va poder sufragar el ‘pelotazo’ urbanístic a través de la fundació pedagògica El Brot.

Aquesta fundació, afegeix la Guàrdia Civil, faria servir els fons de La Caixa per a la «tramitació, execució i posada en marxa d’una activitat educativa» a la finca que, un cop requalificada, passaria a mans de la mercantil Maresme Futur, administrada per Vendrell.

150.000 euros sota sospita

Notícies relacionades

Segons l’institut armat, la Fundació El Brot va obtenir inicialment 850.000 euros entre el 2017 i el 2019 en ajudes de la Fundació La Caixa, dels quals 149.718 euros s’haurien pogut destinar a «finalitats diferents» a les quals van ser adjudicades. En tot cas, en aquests tres anys l’entitat va rebre només un terç del que s’havia acordat inicialment, 232.000 euros, d’acord amb l’entrega acreditada de les factures.

Per a la Guàrdia Civil, els fons van anar en benefici de Maresme Futur i Bauleer Serveis i Promoció –vinculades a Vendrell–, per la qual cosa la Fundació El Brot va ser «utilitzada» com un «instrument» per finançar activitats de les dues mercantils relacionades amb el suposat ‘pelotazo’ de la ‘Villa Bugatti’, que es van incloure en «activitats alienes al projecte educatiu» per a nens amb dificultats d’aprenentatge.