Cas Voloh
La Guàrdia Civil implica l’exconseller Bargalló en una presumpta malversació
Els agents també assenyalen l’actual responsable d’Educació, Josep González Cambray, que llavors era director general de Centres Públics
undefined45641461 el conseller d ensenyament josep bargall al citilab de co181027171328 /
La Guàrdia Civil implica l’exconseller d’Educació Josep Bargalló i el que era el seu director general de Centres Públics i actual responsable de la conselleria, Josep González Cambray, en la presumpta trama de malversació de fons i tràfic d’influències per la qual està sent investigada la Fundació El Brot, vinculada a l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell. El nou informe, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, ha sigut inclòs en l’anomenat cas Voloh, de presumpta corrupció, que instrueix el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre.
En el nou dictamen, els agents analitzen els telèfons mòbils, ordinadors, comptes de correu i ‘pen drives’ que van ser intervinguts en la macrooperació de novembre del 2020 a González Cambray quan era director general, i que va ser detingut, i de l’ex alt càrrec d’Educació María Pilar Contreras Llanas, així com els documents trobats a la conselleria. Els investigadors també han pres declaració a exdirectius de la Fundació El Brot, a directors de serveis territorials del departament i a alts càrrecs d’aquest.
Centre d’educació especial
L’atestat remarca que Bargalló, Contreras i González Cambray podrien estar al corrent de les irregularitats a l’hora de destinar fons públics a la fundació esmentada, que compta amb un centre a Sant Joan Despí, per donar classes a alumnes amb dislèxia, hiperactivitat o trastorns obsessius lleus, i «no cap» d’aquestes conductes, segons la seva opinió, es consideren «discapacitats greus», per això «no tindria la consideració de centre d’educació especial». És a dir, El Brot podria estar percebent diners públics procedents del concert educatiu especial «quan no en compliria els requisits». «Aquest fet podria constituir, per tant, un delicte de malversació», recalquen els agents.
La Guàrdia Civil insisteix que «els responsables de no haver corregit aquesta situació, sabent que s’estava produint aquesta possible malversació», són Contreras, González Cambray (ara aforat, i que hauria de ser investigat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) i Bargalló, que va ocupar la cartera d’Educació fins al maig del 2021. L’institut armat incideix, a més, que pot ser que existís un possible tracte de favor cap a Vendrell, «no actuant malgrat que coneixien el que aquest estava demanant respecte als concerts educatius d’El Brot», i fent «la vista grossa» amb l’excés d’alumnes permesos. Per completar les indagacions, els agents consideren necessari sol·licitar més informació a Educació. La conselleria va declinar aquest dimarts fer comentaris.
Contacte amb Marta Rovira
L’informe relata que Vendrell va explicar a un soci que havia parlat amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, per queixar-se que, «amb tot el que ell havia fet per Catalunya, li estaven tocant els collons» pel concert educatiu, exigint-li que l’agilités a través del llavors conseller Bargalló, també d’ERC. El jutjat també investiga la requalificació d’uns terrenys per construir un centre, Villa Bugatti, a Cabrera de Mar.
Notícies relacionadesEls investigadors argumenten que El Brot va resultar beneficiària de 850.000 euros de la Fundació La Caixa, quan l’entitat estava dirigida per l’actual conseller d’Economia, Jaume Giró, «a partir que Xavier Vendrell va entrar en el patronat» de l’entitat. Aquests fons es van canalitzar a través de convenis formalitzats entre la Fundació La Caixa i la Generalitat. D’aquesta quantitat adjudicada, El Brot va presentar i va cobrar factures per 232.655 euros.
D’aquests fons, segons la Guàrdia Civil, 149.718 euros poden haver-se destinat a finalitats diferents per a les quals es van adjudicar. Els agents sospiten que Vendrell podria haver canalitzat aquests diners en benefici propi i cap als seus «projectes empresarials». Sobre aquest tema, un exdirector d’El Brot va declarar davant els agents que Vendrell i el llavors director de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, havien acordat una altra partida de 800.000 euros «a fons perdut» que s’obtindria d’empreses participades per l’entitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Espanyol-Osasuna (14.00 hores) L’acomiadament més cruel de Chen
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig Extraordinari de Nadal ¿Pot un vident encertar el número del Gordo de la Loteria de Nadal?
- Sorteig Extraordinari del Gordo ¿Quant toca per euro jugat en cada premi de la Loteria de Nadal el 2020?
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació