Coalició PSOE-Podem

El Consell de Ministres estudia aquest dimarts la pròrroga del pla anticrisi

El Govern crearà un comissionat per a la reconstrucció de La Palma, presidit per l’actual secretari d’Estat d’Hisenda, Héctor Izquierdo

El Consell de Ministres estudia aquest dimarts la pròrroga del pla anticrisi
2
Es llegeix en minuts

La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va avançar aquest dilluns que els socialistes analitzaran en el si del Consell de Ministres, juntament amb Unides Podem, la proposta sobre transport i pensions de la ministra de Drets Socials i Agenda 2023, Ione Belarra, per a la pròrroga del pla anticrisi.

En concret, Belarra ha proposat al Govern reduir el preu de l’abonament de transport públic a 10 euros, augmentar un 15% les pensions no contributives de manera immediata i prohibir els talls de subministraments a les famílies vulnerables.

«Podem està en el seu dret de fer propostes, òbviament, i seran ateses», va dir Lastra quan se li va preguntar sobre aquest assumpte en una roda de premsa posterior a l’Executiva Federal del PSOE.

Concretament, va comentar que aquesta proposta de Belarra «es parlarà en el si del Consell de Ministres», que segons va anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, aprovarà la pròrroga de tres mesos del pla contra les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, la vigència del qual acaba el 30 de juny.

Belarra vol afegir noves mesures a aquest pla, que ja inclou, entre d’altres, la bonificació de 20 cèntims per cada litre de gasolina o gasoil, l’extensió del bo social a dos milions de llars i la rebaixa d’un 60% en l’impost de la factura de la llum.

Després de l’aprovació de la pròrroga del pla per part del Govern, aquest es remetrà al Congrés dels Diputats, on Lastra confia que tiri endavant amb «els mateixos recolzaments o semblances» que el primer reial decret, que va tenir el vot a favor de socis parlamentaris com Bildu, però va rebre el rebuig d’ERC i el PP, entre altres grups.

«M’agradaria que el PP donés suport a alguna mesura bona per als espanyols, però sembla una quimera», va comentar la vicesecretària general socialista.

Volcà de La Palma

D’altra banda, el ministre per a la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha avançat que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la creació d’un comissionat per a la reconstrucció de l’illa de La Palma, que estarà presidit per l’actual secretari d’Estat d’Hisenda, Héctor Izquierdo.

Així ho ha anunciat Bolaños en declaracions als mitjans de comunicació abans de reunir-se amb el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, junt amb el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, i el president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, per entregar-li un informe de les actuacions de les tres administracions des de l’erupció del volcà.

En aquest context, Bolaños ha avançat que la reunió del Consell de Ministres d’aquest dimarts aprovarà la creació d’aquest Comissionat, que es dedicarà a «poder treballar amb totes les administracions per reconstruir l’illa i que totes les vides puguin tornar al més aviat possible a la normalitat».

Notícies relacionades

Perquè així sigui, el Govern ha pensat en l’actual secretari d’Estat d’Hisenda, natural de l’illa de La Palma, del qual Félix Bolaños ha remarcat que coneix el terreny i que s’encarregarà de fer directament aquestes gestions a través del Comissionat.

A més, el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts un nou acord que dotarà de 7,4 milions d’euros més d’ajudes l’Ajuntament d’El Paso per reconstruir infraestructures municipals.