Lleis i mesures

Podem mira de marcar-li el pas al PSOE amb la seva agenda social

Els morats reclamen aprovar amb urgència la llei de vivenda i la reforma de la ‘llei mordassa’

Demanen als socialistes que els segueixin el ritme i que tinguin «valentia» a l’hora d’impulsar polítiques d’esquerres

Podem mira de marcar-li el pas al PSOE amb la seva agenda social

Dani Gago / Podemos

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«El PSOE ha de seguir el ritme de Podem». El coportaveu nacional de la formació morada, Pablo Fernández, ha sigut taxatiu. Redoblaran la pressió sobre els seus socis a l’Executiu per complir l’acord de coalició en el tot just any i mig que queda abans que s’instal·lin les urnes i desplegar noves mesures socials que permetin fer front a la crisi derivada de la guerra d’Ucraïna. Els morats consideren que una empenta de l’agenda legislativa social serà l’únic que li permeti al bloc de l’esquerra fer front al creixement de l’extrema dreta.

Amb un clima ja de precampanya continu, Podem vol «trepitjar l’accelerador» i aprovar algunes de les lleis que han reivindicat en els últims temps. Però necessiten sí o sí la col·laboració dels socialistes. O, almenys, que quedi clar que no serà per ells que no tirin endavant. «És imprescindible que el Govern de coalició sigui valent, audaç, i que tingui la ferma determinació de protegir les persones i les famílies», ha sentenciat aquest dilluns Fernández abans del PSOE ha de seguir el camí que ells marquen.

En aquesta línia, la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha enviat a la resta de ministeris tres noves mesures per incloure en la pròrroga del reial decret anticrisi que s’haurà d’aprovar abans del 30 de juny. La dirigent morada planteja un fons extraordinari de 560 milions per rebaixar els abonaments de transports a 10 euros; apujar les pensions no contributives i ampliar el bo social. «Estem en un moment en què aquest Govern no es pot permetre mitges tintes», ha remarcat Belarra en un vídeo publicat en xarxes socials.

Pressió legislativa

Notícies relacionades

Més enllà de les mesures conjunturals, els morats també han pressionat aquest dilluns perquè es reactivin la llei de vivenda, que va entrar al febrer i que es tramitaria d’urgència, i la derogació de la Llei de seguretat ciutadana, coneguda com la ‘llei mordassa’. La primera de les normes és una de les principals reivindicacions d’Unides Podem per poder regular el preu dels lloguers. La coportaveu nacional del partit Alejandra Jacinto ha apuntat que «la factura més cara que paguen els espanyols és la del lloguer» i que és un «compromís fonamental de l’acord de coalició». Sobre la ‘llei mordassa’ –reformar-la figura també entre les promeses de l’Executiu i PSOE i UP ja n’han pactat els canvis–, ha assegurat que és necessària per a l’«aprofundiment democràtic».

Un altre dels punts amb què els morats estan collant el PSOE és amb la reforma de la fiscalitat. Aquest dimarts es debat en el Congrés una proposició de llei per gravar les grans fortunes que superin els 10 milions d’euros. La norma, bàsicament, regula un impost bastant similar al de patrimoni, s’estableixen nous esglaons, que van des del 3,6% per als que superin els 10 milions i el 0,2% més cada 20 milions fins a assolir el 5% per a les fortunes que sobrepassin els 150 milions. A més, no és bonificable per les comunitats autònomes, com si que ho és el de patrimoni. Segons Jacinto, només afectaria 10.000 persones a tot Espanya.