La presa en consideració es debat dimarts
El PSOE truca al PP per acordar l’abolició de la prostitució
El desacord en el Govern sobre com afrontar l’explotació sexual de dones i nenes porta el PSOE a buscar el suport dels populars
No només se’ls sondejarà perquè avalin la presa en consideració de la seva proposició de llei, sinó també per negociar sobre aquest text el seu vot afirmatiu
Caldria passar hores i hores revisant declaracions per trobar polítics del PP i del PSOE dedicant-se alguna classe de lloances. La irrupció d’Alberto Núñez Feijóo ha rebaixat la crispació general, tot i que la pugna entre els dos partits es manté a dalt de tot. Els socialistes no concedeixen ni una sola virtut al dirigent gallec. Afirmen fins i tot que és «el mateix que [Pablo] Casado només que més lent i vague». Però enmig del caos en què s’ha convertit cada votació al Congrés, amb divisions en el mateix Govern, la línia de comunicació amb aquest nou PP s’ha engrandit. I aquest divendres tornarà a fluir per buscar el suport d’aquest grup a la seva proposició de llei per abolir la prostitució.
Segons indiquen fonts de Ferraz, la vicesecretària general del partit, Adriana Lastra, que porta personalment aquest assumpte, té pensat trucar al PP aquest divendres per «intentar tancar amb ells la tramitació», ja que la proposta socialista no comptaria amb l’aval del seu soci de coalició, Unides Podem. Però no només això, tot i que a Ferraz són conscients que «una cosa és la presa en consideració i una altra l’aprovació definitiva», l’oferta inclourà arribar junts fins al final i acordar un text comú. Obrir una negociació que, assenyalen les mateixes fonts, podria discórrer «molt ràpid» perquè el text del PSOE [aquí en PDF] afecta només tres articles del Codi Penal. «A l’octubre podria estar aprovada». Els socialistes creuen que també podrien comptar amb el suport del PNB. Amb ERC no hi ha res a fer, perquè la formació és obertament regulacionista, com ho són els comuns.
Fonts populars ratifiquen a aquest diari la seva disposició a facilitar el tràmit parlamentari —el PP porta en el seu programa electoral el compromís d’aprovar una llei integral contra el tràfic d’éssers humans que contempli tota forma d’explotació contra dones i nenes— però no es pronuncien sobre la votació final a la proposició de llei del PSOE.
Aquests contactes demostren que els socialistes veuen impossible una entesa amb Unides Podem, perquè «ells són regulacionistes» i no abolicionistes. De fet, des de l’equip de Pedro Sánchez es respon un «no sabem què faran» a la pregunta de què farà el seu soci de Gabinet. La sensació al PSOE és que es tracta d’un assumpte que els seus socis de Govern no han resolt —«aquest és el seu problema»—, una cosa que sí que ha fet «l’esquerra tradicional», amb referència a ells mateixos i a Izquierda Unida, que són nítidament abolicionistes. Sense dubtes.
Una qüestió capital per al PSOE
El 19 de febrer de 2019, Podem es va abstenir davant una proposició no de llei socialista que ja promovia abolir la prostitució. En canvi, el PP i IU sí que van la recolzar. Cs, ERC i el PNB també es van abstenir. La iniciativa actual del PSOE és fruit, precisament, de l’intent intern d’arribar a un acord amb la formació morada. Els socialistes van voler introduir la persecució del proxenetisme en unes esmenes a la llei de llibertat sexual del Ministeri d’Igualtat, la del ‘només sí és sí’. El rebuig d’Unides Podem els va portar a mirar de tirar-les endavant amb el PP. Tot i que la negativa dels populars a l’aprovació final del dictamen va fer descarrilar l’operació.
El PSOE va retirar les esmenes, però l’esquerda amb Unides Podem va quedar en evidència. Més encara per la decisió dels socialistes de presentar en solitari la seva pròpia proposició de llei. Per a ells, expliquen en la direcció del PSOE, és un tema capital, que pretenen liderar. Ja ho van explicitar en el 40è Congrés Federal del partit, l’octubre passat. En aquella resolució [aquí en PDF], que posava el focus en «els que acudeixen a la prostitució i en els que se’n lucren», que plantejava «sancionar la demanda» i recuperar «la tipificació penal de la terceria locativa», per prohibir que un tercer, un particular o l’amo d’un local, es lucri de l’explotació sexual d’una dona, es fonamenti tota la seva postura política.
El text, que dimarts que ve, 7 de juny, es debatrà al Congrés per acceptar o no la seva presa en consideració i arrencar així la seva tramitació parlamentària, estableix penes de presó per als clients de la prostitució i per a qui la promogui, afavoreixi o faciliti. En el PSOE asseguren que són conscients que s’enfronten «a un ‘lobby’ que genera milers de milions d’euros» i creuen que s’exposen a una campanya contra ells «de ridiculització». De fet, apunten que Podem és qui alimenta la interpretació que la llei socialista suposa també la prohibició de produir porno per a cine i internet.
Però la decisió que l’abolició de la prostitució s’aprovi aquesta legislatura és inamovible, tot i que hagi de tirar endavant amb el PP. Ja va ser l’abstenció d’aquest partit el que va permetre salvar la llei audiovisual, en la qual els morats es van abstenir per la introducció d’un canvi via esmena que, entenen, beneficiava les grans corporacions com Atresmedia i Mediaset, en contra, assenyalaven, de les productores independents.
La ruptura del vot sembla un punt d’inflexió en la coalició, un esvoranc on tots dos partits han caigut i del qual sembla difícil sortir, que es repetirà en la llei contra l’explotació sexual. Però el PSOE cada vegada hiperventila menys per això i atribueix les friccions al propòsit d’Unides Podem «de treure el cap» davant el seu electorat. La practicitat s’ha imposat a la Moncloa i a Ferraz: «L’important és que les mesures tirin endavant». «Ens agradaria tirar-les endavant amb els partits que comparteixes més sensibilitat ideològica, sí, però ara ja hi operen altres factors», sentencien, amb referència al fet que s’acosta la fase final de la legislatura.
Congrés Federal del PSOE Unides Podem Pablo Casado Alberto Núñez Feijóo Irene Montero Izquierda Unida Alberto Garzón Prostitució PP - Partit Popular PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pedro Sánchez Podem Adriana Lastra Dones Feminisme