Contra les violències sexuals

La llei del només sí és sí prohibirà els anuncis de prostitució

abertran35075917 amposta  montsia   12 08 2016  prostitucion en la n 340  fot160816100141

abertran35075917 amposta montsia 12 08 2016 prostitucion en la n 340 fot160816100141 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Els anuncis de prostitució tenen els dies comptats. La llei del només sí és sí prohibirà aquesta publicitat després que el Congrés dels Diputats hagi inclòs a última hora en el text de la llei una esmena per declarar-la il·lícita.

«Es considerarà il·lícita la publicitat que utilitzi estereotips de gènere que fomentin o normalitzin les violències sexuals contra les dones, nenes, nens i adolescents, així com les que suposin promoció de la prostitució», indica el dictamen de la llei de garantia integral de la llibertat sexual a què ha tingut accés ‘El Periódico de España’.

El projecte de llei orgànica, que va néixer per combatre les violències sexuals, no va obtenir el suport parlamentari suficient per castigar el proxenetisme i la terceria locativa, mesures essencials per lluitar contra l’explotació sexual. Però els grups sí que han aconseguit consensuar el final dels anuncis sobre prostitució.

Amb aquest objectiu, la norma modificarà la llei general de publicitat per prohibir «qualsevol forma de publicitat» que promogui la prostitució. Aquest canvi en la llei de publicitat també considerarà il·lícits els anuncis que presentin les dones de manera vexatòria, tant utilitzant particularment i directament el seu cos o parts com un mer objecte desvinculat del producte que es pretén promocionar, com emprant la seva imatge associada a comportaments estereotipats que contribueixen a generar violències masclistes, i també la publicitat que contribueixi a generar violència o discriminació en qualsevol de les seves manifestacions sobre menors d’edat i que fomenti estereotips de caràcter sexista, racista, estètic, homofòbic, transfòbic o per raons de discapacitat.

Campanyes per desincentivar

Junt amb aquesta prohibició publicitària, la llei impulsarà campanyes de conscienciació i sensibilització per desincentivar la demanda de «tota classe de serveis vinculats a l’explotació sexual, la prostitució i la pornografia que naturalitza la violència sexual, així com les conseqüències que té per a les dones prostituïdes».

Notícies relacionades

A més, a aquestes campanyes se n’hi afegiran d’altres de dirigides específicament a homes, adolescents i nens per «promocionar la presa de responsabilitat en els grups d’iguals» i erigir-se en «agents de canvi».

La llei del només sí és sí considerarà l’explotació de la prostitució aliena com una forma de violència sexual i establirà protocols de detecció i atenció de tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual en l’àmbit sociosanitari. Les víctimes de tràfic i explotació sexual tindran dret a rebre una assistència integral.

Temes:

Prostitució