Castella i Lleó

Mañueco demana disculpes per les paraules de García-Gallardo sobre la discapacitat

El portaveu de l’Executiu, Carlos Fernández Carriedo, ha negat que aquest tipus de polèmiques afectin l’estabilitat del Govern acabat de constituir

Mañueco demana disculpes per les paraules de García-Gallardo sobre la discapacitat
2
Es llegeix en minuts

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha demanat «disculpes i perdó» si alguna persona o entitat «s’ha pogut sentir molesta o ofesa» per les paraules del vicepresident, Juan García-Gallardo (Vox), quan va dir a una procuradora del PSOE que té una discapacitat que li respondria «com si fos una persona com totes les altres».

Mañueco ha pronunciat aquestes paraules a Salamanca, després de la reunió del Consell de Govern en què ha coincidit amb el vicepresident i la resta de consellers, i després de la qual el portaveu de l’Executiu, Carlos Fernández Carriedo, ha utilitzat la mateixa fórmula per demanar disculpes, tot i que tots dos han remès al mateix García-Gallardo perquè s’expressi en els termes que consideri sobre aquesta polèmica.

Preguntat per la premsa abans de clausurar a Salamanca el I Congrés Internacional de Boví de Carn, Mañueco ha defensat que Castella i Lleó és una comunitat de «respecte i tolerància».

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, el portaveu de la Junta de Castella i Lleó ha respost prop d’una desena de preguntes sobre aquesta petició de disculpes i les circumstàncies en què arriben.

El seu missatge s’ha centrat en el fet que l’aspiració del Govern és que es vegi aquesta comunitat com una «referència nacional» en l’atenció a les persones amb discapacitat de la mà de les entitats que les atenen, que ahir van manifestar la seva queixa per les paraules de Gallardo.

Fernández Carriedo ha negat que aquest tipus de polèmiques afectin l’estabilitat del Govern acabat de constituir: «L’estabilitat del Govern no està en risc», ha conclòs.

Sobre l’enfrontament del vicepresident amb la premsa, al dir que s’havien manipulat les seves paraules en el ple de les Corts, el portaveu de la Junta ha reafirmat el «compromís amb la llibertat d’expressió i el paper dels mitjans de comunicació, de tots», perquè «tots són necessaris i útils».

El portaveu de la Junta ha demanat «respecte» per a les «opinions» dels integrants del Govern, tot i que ha reconegut que quan ell parla en la seva representació, el que fa és traslladar «els fets, els acords» als quals arriben.

Notícies relacionades

Ha dit que «a Espanya ha de millorar-se el funcionament i el rodatge del que són els governs de coalició», en aquest cas format per dos partits com el PP i Vox, «diferents», però als quals els «compromet» el seu propi acord de govern i la seva acció, tot i que sent «respectuós sobre assumptes singulars», amb referència a la resta de paraules pronunciades per García-Gallardo sobre l’avortament, l’eutanàsia o l’educació sexual, entre d’altres.

Carriedo s’ha remès a la crida realitzada pel president de les Corts, Carlos Pollán (Vox), per buscar l’entesa i el respecte entre els grups parlamentaris, ja que ha considerat que no tota la responsabilitat ha de recaure sobre la reacció del Govern, sinó també en part dels partits allà representats.