Normalització lingüística
PSC, ERC, Junts i comuns poleixen la nova llei per tancar el consens sobre el català a les aules
El redactat final d’alguns conceptes, últim escull per a un nounat consens

Els partits esgoten els terminis per reconduir un pacte lingüístic que es va frustrar fa tres mesos. Les negociacions a quatre bandes –PSC, ERC, Junts i comuns– continuen, l’acord està encarrilat, però queden pendents de tancar uns últims serrells al redactat, segons fonts negociadores. L’objectiu continua sent que una nova llei «sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’educació no universitària» permeti encaixar la sentència del 25% de castellà sense fixar percentatges a les aules i que, d’altra banda, un decret del Govern atorgui la validació dels plans lingüístics a Educació, per evitar possibles represàlies als directors dels centres educatius.
El text que discuteixen els grups parlamentaris, amb consultes més o menys contínues a les respectives direccions, contempla el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua docent. Però la disputa principal està a explicitar o no un rebuig dels percentatges. Junts pressiona perquè així sigui –en la mateixa línia que el decret–, però el PSC ho rebutja, ja que podria contravenir de manera directa la sentència judicial.
El camí intermedi passa per acomodar el redactat sense esmentar els percentatges, però deixant sobre paper que la llengua catalana és «normalment emprada com a llengua vehicular» mentre que el castellà és «emprat en els termes que fixin els projectes educatius», atenent «criteris pedagògics» i la «realitat sociolingüística». El TSJC va donar de marge fins al 31 de maig per complir la seva decisió, així que el pacte s’haurà de crear abans d’aquesta data sent tramitada per la via ràpida i d’urgència extraordinària.
Notícies relacionadesQuant al decret del Govern. Cal veure quins suports tindrà a l’hemicicle, ja que la CUP, que vol tornar a entrar en la discussió sobre el català, al·lega que no s’ha obert un diàleg amb la comunitat educativa, mentre que els comuns estan a l’expectativa de com acaba l’acord parlamentari per obrir aquest altre debat.
El decret actua, juntament amb la nova llei, a tall de pinça. El text legislatiu sanciona que el règim escolar a Catalunya s’articula a partir dels projectes educatius i el decret detalla qui, com i quan realitza i, sobretot, valida aquests projectes. És, per tant, en aquest text del Govern on es teixirà la capa que ha de protegir els directors de les escoles de qualsevol acció judicial davant una eventual denúncia per no complir la sentència del TSJC.
Política Catalunya En Comú Podem ERC - Esquerra Republicana de Catalunya PSC PSC Junts per Catalunya
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?